Telefoni na preklop doživljavaju novu mladost, a glavni krivac za to je Samsung. Već dve i po godine nam je dostupan Z Flip i, moramo priznati, sve nas više mami da nam bude sledeći „glavni“ telefon. Verzija 4 je prebrodila dečije bolesti. Najviše izazova je bilo pred šarkom, kao takvom. Danas je potpuno sve jedno pod kojim uglom (između 0 i 180 stepeni) će biti telefon. Nema bojazni da ima obavezne korake na 90, 120 i 180 stepeni. Svaka poza mu paše. Jedino što zahteva više snage da bi izabrali pravi ugao.

Zahvaljujući skoro pa ravnim bokovima, ležanje sa strane mu nije strano. Dovoljno je da ga iskrivite makar malo. Čini nam se da i pod uglom od 175 stepeni stoji sa strane „k’o mator“.

Glavni ekran i dalje ima udubljenje na sredini. I dalje smatramo da nervoza na tu temu može trajati do jednog dana. Realno nam više to ne smeta. Nije preveliko udubljenje i ne pravi problem. Veliki ekran je nešto uži i duži nego kod drugih telefona. Odnos strana je bliži 21:9. Ako vas plaši kako se to odrazilo na aplikacije koje koristite, ne brinite. Sve je isto kao i kod drugih telefona, odnosa strana oko 20:9.

Spoljni ekran služi za pružanje osnovnih informacija: ko vas zove, ko vam piše, kakvo je vreme, da upravljate muzikom koju slušate, prikazuje broj pređenih koraka, alarmi, kalendar… Možda da stavimo minus jer mu se pristupa bez otključavanja.
Glavni ekran se ipak može zaključati. Biometrijske opcije su vam senzor otiska prsta na desnom boku, i selfie kamera. Oba funkcionišu dobro. Što se tiče otiska prsta, realno je jedina opcija palac desne ruke. Bilo koji drugi prst ne može dovoljno dobro da se očita.

Set kamera se sastoji od glavne i širokougaone od po 12 Mpx. Nema treće za uveličavanje. Takva postavka se odomaćila kod Z Flip telefona. Ponuđene kamere su vrlo upotrebljive. Svetlo je dobro, a boje su realne. Ne očekujte da su svemoguće, ali uz osnove fotografisanja rezultati će biti dobri. Čak su i noćne fotografije vrlo pristojne i svetle, kao i kod ostalih Samsung S telefona od ove godine. Selfie kamera zauzima previše mesta na vrhu ekrana. Teši nas što pravi dobre fotke. Samsung aplikacija za foto/video je iskoristila činjenicu da se telefon preklapa i prema tome je redizajnirana. Kada savijete telefon na 90 stepeni, dole su komande, a na gornjem delu se vidi u šta cilja kamera. Neko vreme će vam to držati pažnju… Ima još nekoliko sistemskih aplikacija koje mogu koristiti gornju i donju polovinu ekrana. Na primer, ako pokrenete file manager, gore vidite fajlove, a dole možete da imate d-pad; dobijate kursor na gornjem ekranu, a skrolovanje se vrši s dva prsta, itd…

Procesor je baš nov i svež. Skoro da se još nije ohladio od kad je sišao s proizvodne trake. Elem, 8 gen 1+ se dobro snalazi sa svim izazovima na koje može naići. Ne pokazuje ni trunku umora, niti to od njega očekujemo.

Prikazivanje videa na velikom ekranu telefona je ok. Mada, tada se najviše primećuje neravnina na sredini ekrana. Ako vam je televizor blizu, bolje je da strimujete video na njega. Za razliku od videa, audio je iznenađujuće dobar. Slušanje muzike preko tankog telefona na preklop je pravo zadovoljstvo. A i audio možete da strimujete na odgovarajuće uređaje…
Baterija nas je služila oko jednog dana. Uz odgovarajući punjač se napuni za oko sat vremena (nismo stigli da ga punimo od 0 do 100 odsto). Postoji i opcija bežičnog punjenja, barem prema proizvođaču. Nismo na raspolaganju imali Samsungov punjač, već neki drugi stoni (na kojem uspešno punimo sve druge telefona), te ga nismo uspeli puniti. S druge strane, uspešno smo podelili energiju sa satom i slušalicama, stavljajući ih na donji deo poleđine telefona.

Nakon kratkog testa zaključujemo da je Z Flip 4 zreo proizvod, spreman za intenzivno korišćenje. Testirani model u lavanda boji se pokazao kao pravi magnet za žensku populaciju, koja je ujedno i ciljana publika. Ako se premišljate oko kupovine telefona na preklop, Z Flip 4 vam je trenutno najbolja opcija.

Samsung Galaxy Z Flip4 specifikacija:
OS: Android 12; One UI 4,1,1
Čipset: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
Memorija: 8/256 GB
Kamera: 12 Mpx, 12 Mpx / 4K@60fps, 1080p@240fps; 12 Mpx / 4K@30fps
Ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1200 nits, 6,7“, 1080 x 2640 px, (426 dpi)
Spoljašnji: Super AMOLED, 1.9“, 260 x 512 px (Gorilla Glass Victus+)
Povezivanje: WiFi 6, BT 5.2, NFC, GPS, USB Type-C 2.0
Baterija: 3700 mAh
Dimenzije:
– otvoren – 165.2 x 71.9 x 6.9 mm, 187 g
– sklopljen – 84.9 x 71.9 x 15.9-17.1 mm

Cena: 112.999 RSD (za verziju sa 256 GB)
Kontakt: https://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-z-flip4/

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstNapravite zadivljujuće fotografije sa dronom koji ima dve 4K kamere
Sledeći tekstHiFi Rose premijerno predstavlja integrisano pojačalo RA180
test-samsung-galaxy-z-flip4-retro-je-ponovo-u-modiTech Lifestyle: Telefon na prekolop je ponovo in, a Z Flip 4 je živi dokaz.

Leave a Reply