Koštana provodljlivost ili bubice: koje slušalice za trčanje su najbolje za vas?

Slušalice koje će dati soundtrack vašem trčanju

Na tržištu danas imamo širok spektar opcija, ali tradicionalne bubice koje idu u uho imaju novog rivala koji se rapidno osvaja svoj udeo: otvorene slušalice sa tehnologijom koštane provodljlivosti, koje šalju zvuk do vaših ušiju preko slepoočnice i ne predstavljaju barijeru između vaših ušiju i ostatka sveta.

Bubice postoje već godinama i sada su praktično mejnstrim, dok je slušalicama sa koštanom provodljivošću trebalo neokliko godina da budu prihvaćene od strane trkača. Ipak koncept gde pretvarači konvertuju zvuk u vibracije koje dolaze do vašeg unutrašnjeg uha preko jagodičnih kostiju deluje malo suludo na prvu loptu.

Slušalice sa tehnologijom koštane provodljivosti: Prednosti

Najveći razlog zbog kog su slušalice sa koštanom provodljivosti postale tako popularne kao slušalice za trčanje jeste to što promovišu situacionu svest. S obzirom na to da nijedan njihov deo ne stavljate fizički u uši – nego pretvarače naslanjate na jagodične kosti da šalju vibracije do vašeg unutrašnjeg uha – vi ste u stanju da čujete sve što se dešava oko vas dok ih nosite.

Sve to čini proizvod koji je ne samo vrlo udoban, već i mnogo bezbedniji. Pre svega zato što možete da čujete saobraćaj oko vas, što čini trčanje pored saobraćajnica i prelazak prometnih puteva mnogo bezbednijim.

A onda i zato što njihov dizajn koji ne ide preko uha manje oštećuje vaš sluh, delom zato što ništa ne stavljate u uho, a delom zato što uglavnom nisu vrlo glasne. Slušalice sa tehnologijom koštane provodljivosti takođe mogu biti korisne za ljude sa oštećenjem sluha usled problema sa spoljnim ili srednjim uhom.

Slušalice sa tehnologijom koštane provodljivosti: Mane  

Najveća mana kod nošenja slušalica sa koštanom provodljivošću je kvalitet zvuka. Često im nedostaje jačina zvuka, što može biti frustrirajuće kada trčite pored prometnih saobraćajnica. Nivo basa zna da bude slabiji, a proizvodi koji pojačavaju bas stvaraju blago golicanje na jagodičnoj kosti. Ako slušalice najviše koristite za muziku i smatrate sebe audiofilom, onda slušalice sa koštanom provodljivošću verovatno neće biti vaš izbor za trčanje.

 

Slušalice koje idu u uho: Prednosti

Najjeftiniji izbor među slušalicama za trčanje je par bubica. Koristeći oprobanu tehnologiju, bubice su diskretne, vrlo lagane i lake za nošenje gde god da idete.

Sa po jednom malom bubicom u svakom uhu, dobijate odličan kvalitet muzike. Slušalice koje idu u uho generalno zvuče superiorno u odnosu na slušalice sa tehnologijom koštane provodljivosti. Premijum modeli nude kvalitet muzike koji traže audiofili pri većoj jačini zvuka.

Neke nude tehnologiju za potiskivanje buke, koja blokira zvukove iz vašeg okruženja ali imaju i transparentni režim sa kojim možete da čujete šta se dešava oko vas.

Slušalice koje idu u uho: Mane

Trčanje prometnim ulicama dok nosite bubice nosi svoje rizike.

Još jedna mana kod nošenja slušalica koje idu u uho može biti iskušenje da dosta pojačate zvuk, što dugoročno može ostaviti posledice na vaš sluh.

Sve slušalice koje idu u uho mogu biti neudobne ako ih nosite duži vremenski period.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde