Zavisni ste od telefona? Isprobajte ovaj „brutalno efikasni“ trik

Kada ste poslednji put pogledali na svoj telefon? Odgovor je verovatno upravo sada. Zapravo, ovo sigurno čitate na nekom ekranu, i to ekranu ispred kog vrlo verovatno provodite više vremena nego što biste želeli. Statistika pokazuje da proveravamo svoje telefone u proseku 58 puta na dan, a 52% tih interakcija sa telefonom se dešava tokom radnog vremena.

Smartfoni su osmišljeni da nam privuku i zadrže pažnju. Bilo da su to poruke od prijatelja ili lajkovi na Instagramu, telefoni i aplikacije na njima su jednostavno dizajnirani od strane eksperata da stimulišu oslobađanje hormona sreće poput dopamina i oksitocina, pa nije ni čudo što stalno želimo još.

Mnogi od nas su probali na različite načine da smanje vreme provedeno gledajući u ekrane – od digitalnog detoksa do ostavljanja telefona u drugoj prostoriji – međutim, postoji i jedan manje poznat, jednostavan i potpuno besplatan trik koji se zove „grayscale“.

Najproduktivnija aplikacija na telefonima je avionski režim. A koja je druga najproduktivnija? Pa Grayscale režim. Ako niste nikada čuli za grayscale režim, niste jedini, ali pošto smo se potpuno udubili u grayscale na par dana (i pričali sa ljudima koji ga koriste već dugo), možemo sa sigurnošću da kažemo da ovaj režim rapidno smanjuje privlačnost koju telefon poseduje.

Kako funkcioniše grayscale režim? Taj „brutalno efikasni trik“ vam omogućava da vratite u proseku 50 minuta svog života dnevno, koje ste proveli „viseći“ na telefonu, i dokazano smanjuje upotrebu telefona, čak i više od funkcija za ograničavanje vremena provedenog u aplikacijama. On funkcioniše tako što ubije živopisni, šareni vizuelni stimulans koji konstantno izbija iz naših uređaja i „čini korišćenje telefona manje zaraznim i generalno neprivlačnim“. Manje šarenih aplikacija znači manje iskušenja da posegnete za novom dozom dopamina.

Kada aktivirate grayscale režim, ekran uređaja se pretvori iz živopisne palete boja u tmurno sivilo. Postaje teže prepoznati koja je koja aplikacija i sve funkcije postaju daleko manje interesantne (i teže) za korišćenje, što je odlično kada treba da se izborite sa zavisnošću.

Preporučujemo vam da uključite grayscale režim na telefonu i držite se njega. Uživajte u novostečenoj slobodi!

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde