Zavisni ste od telefona? Isprobajte ovaj „brutalno efikasni“ trik

Kada ste poslednji put pogledali na svoj telefon? Odgovor je verovatno upravo sada. Zapravo, ovo sigurno čitate na nekom ekranu, i to ekranu ispred kog vrlo verovatno provodite više vremena nego što biste želeli. Statistika pokazuje da proveravamo svoje telefone u proseku 58 puta na dan, a 52% tih interakcija sa telefonom se dešava tokom radnog vremena.

Smartfoni su osmišljeni da nam privuku i zadrže pažnju. Bilo da su to poruke od prijatelja ili lajkovi na Instagramu, telefoni i aplikacije na njima su jednostavno dizajnirani od strane eksperata da stimulišu oslobađanje hormona sreće poput dopamina i oksitocina, pa nije ni čudo što stalno želimo još.

Mnogi od nas su probali na različite načine da smanje vreme provedeno gledajući u ekrane – od digitalnog detoksa do ostavljanja telefona u drugoj prostoriji – međutim, postoji i jedan manje poznat, jednostavan i potpuno besplatan trik koji se zove „grayscale“.

Najproduktivnija aplikacija na telefonima je avionski režim. A koja je druga najproduktivnija? Pa Grayscale režim. Ako niste nikada čuli za grayscale režim, niste jedini, ali pošto smo se potpuno udubili u grayscale na par dana (i pričali sa ljudima koji ga koriste već dugo), možemo sa sigurnošću da kažemo da ovaj režim rapidno smanjuje privlačnost koju telefon poseduje.

Kako funkcioniše grayscale režim? Taj „brutalno efikasni trik“ vam omogućava da vratite u proseku 50 minuta svog života dnevno, koje ste proveli „viseći“ na telefonu, i dokazano smanjuje upotrebu telefona, čak i više od funkcija za ograničavanje vremena provedenog u aplikacijama. On funkcioniše tako što ubije živopisni, šareni vizuelni stimulans koji konstantno izbija iz naših uređaja i „čini korišćenje telefona manje zaraznim i generalno neprivlačnim“. Manje šarenih aplikacija znači manje iskušenja da posegnete za novom dozom dopamina.

Kada aktivirate grayscale režim, ekran uređaja se pretvori iz živopisne palete boja u tmurno sivilo. Postaje teže prepoznati koja je koja aplikacija i sve funkcije postaju daleko manje interesantne (i teže) za korišćenje, što je odlično kada treba da se izborite sa zavisnošću.

Preporučujemo vam da uključite grayscale režim na telefonu i držite se njega. Uživajte u novostečenoj slobodi!

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Univerzalni dodatak za laptop

Laptopovi su postali toliko moćni i svestrani da brzo zamenjuju stone računare. MacBook Pro se snalazi...

Marshall Motif II ANC: Prvoklasne slušalice...

Marshall je otkrio nove Motif II ANC ušne slušalice, a najistaknutija poboljšanja su u oblastima audio...

TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra...

Tržište tableta je zamrlo. Retko ko plasira sledeći model, još ređe ih neko koristi. Veliki telefoni...

Jedini laptop s kojim trebate poslati...

Potrebno vam je nešto prenosivo i lagano, ali ne i ono koje ugrožava kvalitet. I pre...

SupremeNexus otkriva koji je mobilni telefon...

Vrhunske performanse mobilnog igranja igara U iščekivanju budućnosti ultimativnog digitalnog realizma, Galaxy S23 Ultra spreman je da...

TEST: Samsung Galaxy Z Fold5 –...

Dok god Kinezi masovno ne izvoze ovakve telefone, ostali imaju šanse da se konsoliduju i pripreme...

IFA 2023: Dizajniran kako bi udovoljio...

HONOR V Purse pretvara preklopni pametni telefon u ultimativni mode detalj koji spaja fizičko i digitalno,...

IFA 2023: Honor 90 – Telefon...

Više od sjajne optike i prelepog rama, HONOR 90 5G takođe dolazi sa prvom Zero-Flicker Screen...

Svestrana MEGAPUFF svetiljka na solarni pogon

Svetiljka po imenu MEGAPUFF namenjena je ljubiteljima kampovanja, putnicima, avanturistima i svima koji žive u područjima...

IFA 2023: Na preklop, a tanji...

Ovaj pametni telefon, koji se ponosi nekim od najinovativnijih funkcija, dolazi sa najnovijom verzijom operativnog sistema...
Kada ste poslednji put pogledali na svoj telefon? Odgovor je verovatno upravo sada. Zapravo, ovo sigurno čitate na nekom ekranu, i to ekranu ispred kog vrlo verovatno provodite više vremena nego što biste želeli. Statistika pokazuje da proveravamo svoje telefone u proseku 58 puta na dan, a 52% tih interakcija sa telefonom se dešava tokom radnog vremena. Smartfoni su osmišljeni da nam privuku i zadrže pažnju. Bilo da su to poruke od prijatelja ili lajkovi na Instagramu, telefoni i aplikacije na njima su jednostavno dizajnirani od strane eksperata da stimulišu oslobađanje hormona sreće poput dopamina i oksitocina, pa nije ni čudo što stalno želimo još. Mnogi od nas su probali na različite načine da smanje vreme provedeno gledajući u ekrane – od digitalnog detoksa do ostavljanja telefona u drugoj prostoriji – međutim, postoji i jedan manje poznat, jednostavan i potpuno besplatan trik koji se zove „grayscale“. Najproduktivnija aplikacija na telefonima je avionski režim. A koja je druga najproduktivnija? Pa Grayscale režim. Ako niste nikada čuli za grayscale režim, niste jedini, ali pošto smo se potpuno udubili u grayscale na par dana (i pričali sa ljudima koji ga koriste već dugo), možemo sa sigurnošću da kažemo da ovaj režim rapidno smanjuje privlačnost koju telefon poseduje. Kako funkcioniše grayscale režim? Taj „brutalno efikasni trik“ vam omogućava da vratite u proseku 50 minuta svog života dnevno, koje ste proveli „viseći“ na telefonu, i dokazano smanjuje upotrebu telefona, čak i više od funkcija za ograničavanje vremena provedenog u aplikacijama. On funkcioniše tako što ubije živopisni, šareni vizuelni stimulans koji konstantno izbija iz naših uređaja i „čini korišćenje telefona manje zaraznim i generalno neprivlačnim“. Manje šarenih aplikacija znači manje iskušenja da posegnete za novom dozom dopamina. Kada aktivirate grayscale režim, ekran uređaja se pretvori iz živopisne palete boja u tmurno sivilo. Postaje teže prepoznati koja je koja aplikacija i sve funkcije postaju daleko manje interesantne (i teže) za korišćenje, što je odlično kada treba da se izborite sa zavisnošću. Preporučujemo vam da uključite grayscale režim na telefonu i držite se njega. Uživajte u novostečenoj slobodi!