CES 2020: Budućnost AI

Dr I.P. Park, predsednik i glavni tehnološki direktor kompanije LG Electronics (LG) predstavio je okvir za razvoj budućnosti veštačke inteligencije (AI) pod nazivom „Levels of AI Experience: The Future of AI and the Human Experience” na sajmu CES® 2020. Konceptualni okvir je usklađen sa brendom LG ThinQ i njegovom ambicioznom vizijom za transformaciju svakodnevnog iskustva povezujući sve aspekte života ljudi sa inteligentnim dodirnim tačkama.

Dr Parku se na bini pridružio Žan-Fransoa Ganje (Jean-François Gagné), suosnivač i izvršni direktor kompanije Element AI sa sedištem u Montrealu, koja je svoju reputaciju izgradila na efikasnoj implementaciji veštačke inteligencije (AI). Dvojica eksperata su zajedno razgovarali o tome kako je razvijen okvir i objasnili četiri nivoa AI iskustva (AIX) – efikasnost, personalizacija, prosuđivanje, istraživanje – koje su sadržane u značajnim tehničkim sposobnostima i njihovoj primeni.

Efikasnost (efficiency) – prvi nivo, je mesto na kojem određene funkcije uređaja i sistema mogu da budu automatizovane pomoću jednostavnih naredbi, što je trenutno moguće sa prepoznavanjem glasa i proizvodima koji se temelje na veštačkoj inteligenciji na današnjem tržištu.

Sledeći nivo, personalizacija (personalization), fokusira se na uzorak učenja kako bi se optimizovala i personalizovala funkcija uređaja, istakao je Ganje.

Prosuđivanje (reasoning) – treći nivo, predviđa da veštačka inteligencija koristi uzročno učenje pomoću kolektivne inteligencije sistema koji se sastoji od različitih uređaja i usluga. Uvidevši uzrok određenih obrazaca, veštačka inteligencija na ovom nivou može bolje da predviđa i promoviše pozitivne ishode za korisnike. „Ovde možemo da iskoristimo raznolikost našeg portfolija proizvoda jer će nam biti potrebno puno inteligentnih tačaka koje komuniciraju sa korisnikom i prikupljaju informacije kako bismo razumeli ’zašto’ i uspostavili uzročno-posledičnu vezu“, primetio je dr Park.

Iako još uvek daleko u budućnosti, četvrti nivo – istraživanje (exploration) je „krajnje odredište za LG-jevu veštačku inteligenciju”, zaključio je dr Park.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde