TEST: Samsung Tab S8 Ultra – Bioskop za poneti

Tablet, kao takav, je nekako izgubio trku s telefonima. Mali modeli dijagonale od 7 i 8 inča su poklekli pred sve većim telefonima. Stoga sada imamo tablete koji uzvraćaju udarac s nerealno velikim dijagonalama.

[vc_btn title=”Najbolji Android tablet, Kvalitet izrade, Olovka” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Klizav, Ekran bi mogao biti manji… ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Na testu smo koristili najveći Tab S8 Ultra, dijagonale ekrana od neverovatnih 14,6 inča. Olovka se smešta pozadi iza ekrana. Magnetom se pričvrsti na vidno mesto. Izrada tableta je vrhunska. Ekran ogroman, okvir mali, debljina tanka, a zadnji deo štiti jedan komad metala. Olovku možete položiti pozadi, na stakleni deo gde će joj se puniti baterija, ili bilo gde po većim ivicama. Na okviru je metal, pa se tamo ne može puniti.

Veliki ekran i četiri zvučnika su prava kombinacija za multimediju. Preciznije, za gledanje video sadržaja. Kada držite tablet u rukama i pratite filmove/serije, doživljaj je bolji nego gledanje na TV-u. Na vama je samo da obezbedite dobar signal, ili kvalitetan video, kako bi uživanje bilo potpuno. Da bi TV dao sličan utisak o veličini, mora biti barem dijagonale od 80, ako ne i 100 inča; zavisi koliko blizu držite tablet.

Ako bi hteli da igrate igre, najbolje je da budu neke koje ne zahtevaju pomeranje ekrana. Konkretno mislimo da vam tablet nije žiroskop radi pomeranja u igri. Osnovni problem kod takve vrste igara je težina tableta, jer 700 i kusur grama nije lako vrteti svaki čas, kako igra nalaže. Ko želi da trenira ruke, onda što da ne.

Topla preporuka je da obavezno koristite futrolu, koja se daje uz njega. Tab S8 Ultra je preglomazan da bi svaki put pazili „kako i šta“ sa njim. Osim futrole, koja će se starati o olovci, jako je dobro odvojiti koji dinar za tastaturu. Na taj način bi od tableta lako napravili laptop. Punjač može da posluži i stari, ali na 15W puniti 11200 mAh bateriju traje dosta. Plašimo se da ni sa 25 ili 45W nije previše brže, ali nismo imali na raspolaganju adekvatan punjač. Ko se nada da će upotrebiti ultra brzi punjač od drugog proizvođača, moramo ga razočarati. Ako se odlučite na tu varijantu, znajte da je takvo punjenje još sporije nego na 15W by Samsung. Pametni type C punjači znaju koji uređaj je priključen i ako nije isti brend kao i punjač, onda je punjenje mnogo sporije.

Koliko računara ima dve kamere za video pozive? A koliko tableta? Tab S8 Ultra ih ima. Ima i još dve „glavne“, za slučaj da vas (ipak) uhvati želja da tabletom fotografišete okolo. Po našem skromnom mišljenju, tablet nije za takvu rabotu. Komotnije i lakše je fotografisati telefonom. Tasteri su bliži i lakše dostupni. Samsung se jeste potrudio da Meni približi palčevima, kao i izbor kamere (s drugim palcem), ali razmislite još jednom pre nego što ekran dijagonale 14,6 inča izvadite u javnosti i počnete sa škljockanjem. Od glavnih je izbor na širokoj i ultra širokoj, a i za selfie i video pozive je slična situacija. Dobro će služiti za video pozive i to im je zapravo glavna primena.

Olovka je jedan od glavnih aduta velikog tableta, jer ako umetnici nešto vole, to je izražavanje bez ograničenja. Svi korisnici Note telefona (sada S22 Ultra) će vam priznati da, koliko god tih skoro sedam inča deluju veliko, u praksi se lako stiže do ivice. Najveći tablet ima okvirno pet puta veću površinu! Druga stvar, i olovka je veća od olovke koja je u Note telefonu. Normalne je veličine, kao recimo grafitna olovka, i lakše se drži i crta s njom. Latencija joj je 2,8 ms – olovka klizi po ekranu kao već pomenuta grafitna te je crtanje i/ili hvatanje beležaka pravo zadovoljstvo.

Na kraju da pohvalimo i bateriju. Velika je i dugo traje. Dosta ćete se pomučiti da bi je morali ponovo puniti. Kako je veličine kao tri prosečne baterije u telefonu, punjenje će potrajati. Najbolje je da to obavite preko noći. Da se i tablet odmori od vas.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra SPEC:

OS: Android 12; One UI 4,1

Čipset: Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm)

Memorija: 8/128 GB

Kamera: 13 Mpx, 6 Mpx / 4K@60fps, 1080p@30fps; 12 Mpx, 12 Mpx / 4K@60fps

Ekran: Super AMOLED, 120Hz, HDR10+, 14,6“, 1848 x 2960 px, (249 dpi)

Povezivanje: WiFi 6e, BT 5.2, NFC, GPS, USB Type-C 3.2

Dodatno: 4 zvučnika, olovka, 2.8ms latencija (Bluetooth integracija, akcelerometar, žiroskop)

Baterija: 11200 mAh

Dimenzije: 326.4 x 208.6 x 5.5 mm, 726 g

Kontakt: https://www.samsung.com/rs/tablets/galaxy-tab-s/

CENA: 159.999 RSD (za verziju sa 128 GB)

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde