Brend električnih vozila iz Saudijske Arabije

Saudijska Arabija nema neku posebnu istoriju proizvodnje automobila, ali ta država planira da lansira brend električnih vozila uz pomoć kompanija BMW i Foxconn.

Brend će se zvati Ceer i predstavlja zajednički poduhvat između Javnog investicionog fonda (PIF), Saudijskog suverenog fonda i Foxconna koji proizvodi iPhone za Apple, dok će licencirane komponente stizati od BMW-a.

Zvaničnici planiraju da prva vozila izbace 2025. godine. Tu će biti limuzine i terenci koji će se prodavati u Saudijskoj Arabiji i drugim državama u regionu Bliskog Istoka i Severne Afrike (MENA), piše u saopštenju.

PIF i BMW nisu precizirali koje komponente će biti licencirane od nemačkog proizvođača automobila, ali u saopštenju je rečeno da će Foxconn razvijati električnu arhitekturu za Ceer električna vozila.

Foxconn je razvio sopstvenu platformu za električna vozila, kao i sopstveni EV brend po imenu Foxtron koji za cilj ima prodaju automobila na području matične države Tajvana. Foxconnova bivša General Motors fabrika u Ohaju proizvodiće električna vozila za Lordstown i Fisker, ali električna vozila brenda Ceer biće „dizajnirana i proizvedena u Saudijskoj Arabiji“, kažu u PIF-u.

I dok saudijska naftna industrija beleži rekordan profit od poslovanja tokom ove godine, ova država želi da diverzifikuje svoju privredu i oživi industrije mimo proizvodnje nafte. Ceer je deo plana Vision 2030 koji je 2016. godine predstavila saudijska vlada kako bi okončala zavisnost državnog budžeta od nafte. Jedan od prvih koraka u okviru tog plana bio je osnivanje Javnog investiciong fonda sa kapitalom od 2 biliona dolara, a najveći deo tog novca došao je od inicijalne javne ponude nacionalne naftne kompanije Aramco. PIF sada finansira biznise koji nisu povezani sa industrijom fosilnih goriva – uključujući i električna vozila.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde