TESTIRALI SMO: Dacia Sandero Stepway – Mali auto želi preko crte

Da li se Dačija može takmičiti s jačim markama? Stepway definitivno izaziva, i želi da učestvuje u okršaju. U rukavu ima nekoliko aduta, no da li su oni dovoljni?

[vc_btn title=”Dovoljno jak i okretan motor, Dosta dodatne opreme” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Samo 2 zvezde na EuroNCAP testu, Pretvrd preko ležećih policajaca ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Ko kupije auto u top paketu opreme? Da li se takva odluka može opravdati jačim motorom ili dodatnim džidža-bidžama? Ako ne možete bez modernih tehnologija, možda su dodatne opcije baš za vas…

Elem, od kako se Dacia dočepala skladišta delova Renault-Nissan(-Mitsubishi) alijanse, opcija za poboljšanje joj ne manjka. Imali smo priliku da se upoznamo s izrazito „napucanom“ varijantom Sandera. Pod „nabudženom“ mislimo da je pred vozačem bilo toliko novotarija da bi mu i mnogi skuplji automobili pozavideli.

Da krenemo redom. Vozili smo model u prljavo narandžastoj boji. Odmah se primećuje izdaleka i upada u oči kao retko koje drugo vozilo; privlači kompaktnošću i skladim proporcijama. Radi se o pravom malom gradskom autu. Zapravo, spolja jeste mali i lako mu se nađe parking mesto, ali unutra prima pet putnika bez problema, jer je zadnja klupa pristojno široka (mada je udobnost putovanja upitna).

K’o stvoren je za grad jer je uzdignut i ima bolju preglednost puta, a kad se približite destinaciji nema tog ivičnjaka koji je suviše visok.
Ni ovog puta nismo izbegli susret s Dacia fanovima. Jedan je insistirao da ga fotografišemo ispred testnog vozila.

Motor od 999 kubika je spakovao 90 konja, što je za ovako lagano vozilo više nego dovoljno da ga za tren oka dobaci do granice podnošljivosti saobraćajnoj policiji.
Nećete kaskati u saobraćaju, niti imati probem da stignete kolonu. Lepota novog Sandera Stepway će k sebi okretati lica zainteresovanih prolaznika, kao u reklami.

Vozač će znati da pešaci imaju zašto da ga gledaju. Unutra se lako pronalazi dobra pozicija, a fini štofovi na sedištima i vratima opuštaju pogled u vreme dokolice i crvenog svetla na semaforu. Kad se upali zeleno svetlo, i jak i okretan motor prihvati komandu s papučice gasa, volan obložen kožom fino prihvata stisak ruku i auto reaguje taman kako okrenete upravljač. Za lokacije koje vam nisu poznate, u pomoć stiže ugrađena navigacija. Veliki tačskrin jasno prikazuje putanju do cilja.

Ekran dijagonale osam inča ok reaguje na dodir prsta, a levo od ekrana su direktne prečice ka najvažnijim komadama, s malko tvrđim tasterima. Među tim tasterima su i komande za kontrolu zvuka. Suvozaču su predaleko za lako korišćenje. Levo od ekrana je držač za telefon. Njega smo koritili za drugi telefon. Prvi smo povezali s autom, a drugi je na dohvat ruke i lako se odgovara na pozive i uključuje spikerfon.

Ovo je veoma efikasan način da bezbedno koristite dva telefona bez po muke. Vrlo korisno za sve s dva mobilne telefona… Na srednjoj konzoli su dva USB priključka, jedan više nego što smo očekivali. Osim telefona, Sandero ima bezbroj pregrada za smeštaj svega bez čega ne možete na putu. Udobnosti svakog puta doprinosi i automatska klima – praktično neophodna za sve toplija leta.

Na gradskim putevima, preko „ležećih policajaca“ prelazi pretvrdo, koliko god sporo išli.
Opet, ako van grada preterate s brzinom, zvučna izolacija nije na visini zadatka i kao da vam indirektno skreće pažnju da smanjite brzinu.

Za kraj da pomenemo da je noćna vožnja pravi izazov – svetla nisu na očekivano visokom nivou. Još nešto što izdvaja Stepway je rezultat EuroNCAP testa. Naime, dodeljene su mu samo dve zvezde. Moramo donekle stati u odbranu Sandera, jer konačna ocena NCAP testa se daje prema najlošijoj u samom testu.

Zaštita putnika je ocenjena sa 70%, dece 72%, pešaka 41, a sigurnosna asistencija sa 42%. Dakle, na vama je da vozite oprezno, kao što bi to očekivali od ostalih učesnika u saobraćaju.

Dve zvezde ne možemo da zanemarimo, ali bi istakli da je vožnja vrlo prijatna, da je auto startan, a da smo sve tehnološke dodatke lako prihvatili i često koristili.

Dacia Sandero Stepway TCe 90 spec:

Motor: Benzin, EURO6Dfull, 999 ccm, 92 KS
Menjač: ručni, 6 stepeni prenosa
Ubrzanje: 11,1 s
Maksimalna brzina: 172 km/h
Potrošnja (na testu): 7,7l / 100 km
Dimenzije: 4.099 x 1.848 x 1.587 mm, 1.077 kg
Kapacitet prtljažnika: 328 l
Kontakt: www.dacia.rs

CENA: od 10.990 EUR

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde