TOP 5: Saveta za sprečavanje oštećenja sluha izazvanog slušalicama

Svaki prekomerno glasan zvuk može biti opasan, bilo da je u pitanju koncert uživo ili muzika iz kućnih zvučnika. Ali češći uzrok oštećenja sluha su slušalice. One su nekada bile ograničene na upotrebu uz Walkman uređaje i MP3 plejere, a danas su opšteprisutne i omogućavaju konstantno slušanje sadržaja sa naših smartfona, laptopova, gejming konzola i tableta. Deca ih čak koriste da za onlajn nastavu, a odrasli ih koriste tokom onlajn sastanaka.

Dakle, ako ne možemo da izbegnemo korišćenje slušalica s obzirom na to koliko su postale nerazdvojni deo naših života, kako da sprečimo štetu koju mogu da izazovu? Pratite ovih par jednostavnih i lakih navika u nabrojanih ispod, koje će značajno umanjiti bilo kakva oštećenja koja slušalice mogu da nanesu vašim ušima, čak i ako ih nosite po ceo dan, svaki dan.

Sprečavanje trajnog oštećenja sluha? Kako da izbegnemo izlaganje naših ušiju nezdravim nivoima jačine zvuka?

Koristite odgovarajuću vrstu slušalica

Slušalice dolaze u svim veličinama i oblicima. Taj pojam pokriva sve od maleckih bežičnih bubica do slušalica koje pokrivaju uši i toliko su velike da sa njima izgledate kao da ste zalepili zvučnike na glavu. Iako sve one mogu potencijalno da izazovu oštećenje sluha, razlike u dizajnu određuju koliko lako mogu izazvati trajna oštećenja.

Bubice su među najvećim prestupnicima jer je većina njih dizajnirana da napravi barijeru kada ih ubacite u ušni kanal. Ti mali silikonski ili penasti završeci pojačavaju bas koji ti sićušni uređaji proizvode. Ali oni takođe značajno povećavaju zvučni pritisak na vaše bubne opne i delikatnu anatomiju unutrašnjeg uha tako što zarobljavaju sve te zvučne talase unutar uha.

Umesto bubica, razmislite o upotrebi open-backed slušalica. Ova vrsta slušalica omogućava slobodan protok vazduha u i iz školjki slušalica, smanjujući pritisak na vaše uši tako što omogućavaju zvučnim talasima da negde izađu.

Ne pojačavajte zvuk da potisnete ambijentalnu buku

Svi smo se nekada našli u bučnom okruženju u javnom prevozu, ili u prisustvu kolege sa iritirajućim smehom, ili psa koji pokušava da pokaže poštaru ko je glavni. U takvim situacijama često posegnemo za slušalicama da potisnemo te smetnje sa još više zvuka. To znači da u situaciji koja je već opasno glasna vi dodajete još buke na sve to.

Slušalice sa aktivnim potiskivanjem buke eliminišu dolazeće zvučne talase tako što stvaraju kontra talase koji ih presreću, što rezultira time da dolazeći talasi postaju slabiji ili budu skroz eliminisani pre nego što stignu do vaših ušiju. Taj proces omogućava bubicama i većim slušalicama sa aktivnim potiskivanjem buke da blokiraju zvukove bez blokiranja vazduha iz spoljne sredine. Čak i ako vam se ne sluša muzika ili neki podkast, vi i dalje možete da koristite funkciju vaših slušalica za aktivno potiskivanje buke, bez slušanja bilo kakvog sadržaja, kako biste znatno umanjili štetu koju glasna ambijentalna buka može da izazove.

Koristite kvalitetne slušalice sa jasnim zvukom

Mnogi od vas su verovatno videli ovaj savet i odmah pomislili, ali to ne znači dobro, jasan zvuk je sigurno skup. Postoje odlične, jeftine opcije koje pružaju jasan zvuk. Ovo je važno jer ćemo ređe pojačavati zvuk do nezdravih nivoa ako je zvuk jasan pri manjoj jačini zvuka.

Previše modernih slušalica je dizajnirano da proizvodi glasan zvuk sa previše basa. Umesto takvih, uzmite par slušalica koje kao prioritet imaju jasnoću vokala i instrumenata. Više ćete ceniti muziku i zvukove koje slušate, i moći ćete da slušate na manjoj jačini zvuka a i dalje da doživite isti nivo bogatstva zvuka.

Napravite pauzu

Većina izvora o očuvanju sluha će vam reći da pravljenje pauze od napada na vaše čulo sluha omogućava vašim ušima da se oporave. Premda je to apsolutno tačno, postoji još jedan razlog da napravite pauzu koji se retko gde pominje, a to je mahinalno pojačavanje zvuka.

Što duže slušamo neku muziku ili video, to pre ćemo postepeno, bez razmišljanja pojačati zvuk. Možda je bio neki trenutak tišine, ili je krenula pesma čiji snimak je posebno tih, ili je krenula neka buka napolju. Šta god da je uzrok, mi često postepeno pojačavamo zvuk kako bismo ga neutralisali… a onda ga ostavimo tako.

Izloženost većoj jačini zvuka često nas tera da doživimo kvalitet tišeg zvuka kao inferioran. Ali ta ista smanjena jačina zvuka zvuči apsolutno savršeno kada napravite kratku pauzu u tišini.

Koristite softver ili hardver da ograničite jačinu zvuka

Postoji mnogo načina da ograničite maksimalnu jačinu zvuka na skoro svakom elektronskom uređaju, mada metod može da varira u zavisnosti od vrste uređaja i operativnog sistema koji on koristi, ako ga uopšte ima.

– Windows PC računari

Bez obzira na to koji modernu verziju Windowsa koristite, on ne nudi neki odličan način da ograničite jačinu zvuka. Možete skinuti besplatnu aplikaciju nekog drugog brenda koja će vam odraditi posao. Neke od odličnih opcija su Quiet on the Set, koji vam omogućava da podesite limit zaštićen lozinkom, tako da vaša deca ne mogu da odvrnu zvuk do daske kada  niste tu; ili imate Sound Lock, koji pruža jednostavan prekidač za ograničenje jačine zvuka u vašem taskbaru. Obe funkcije rade sa bilo kojim povezanim audio uređajem, uključujući slušalice i zvučnike.

– Android

Divergentna priroda Androida znači da neki proizvođači uključuju ograničenja jačine zvuka u svojim smartfonima i tablet uređajima dok neki to ne rade. Iz tog razloga, fokusirajmo se na rešenja drugih proizvođača koje korisnici Android uređaja mogu da preuzmu. Neka od najbolje ocenjenih rešenja na Google Play platformi trenutno uključuju: Voli: Limiter jačine zvuka za decu, koji omogućava ograničavanje jačine zvuka zaštićeno lozinkom kojom upravljaju roditelji, i Limiter jačine zvuka, koji pruža sličnu funkcionalnost za osobe svih starosnih dobi.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde