Pametne pelene koje vam kažu kada treba presvući bebu

Fleksibilni senzori vlage postali su nezaobilazni u zdravstvu i koriste se kod respiratornog monitoringa i detekcije vlažnosti kože, ali i dalje je teško postići visoku osetljivost i jednostavno odstranjivanje sa prostim, jeftinim proizvodnim procesima.

Ovaj uređaj koristi način na koji papir prirodno reaguje na promene nivoa vlažnosti i koristi grafit u olovci za interakciju sa molekulima vode i rastvorom natrijum hlorida. Kako papir upija molekule vode, tako rastvor postaje joniziran i elektroni počinju da se kreću ka grafitu u olovci izazivajući paljenje senzora koji opaža te promene u vlažnosti okruženja i šalje signal do smartfona koji prikazuje i beleži podatke.

U suštini, crtanjem po papiru koji je prethodno tretiran tim rastvorom dobijamo minijaturnu papirnu štampanu ploču. Papir se potom može povezati sa kompjuterom preko bakarnih žica i konduktivne srebrne paste koja se ponaša kao detektor vlage.

Za bežičnu primenu, kao na primer kod „pametnih pelena“ i respiratornog monitoringa u maskama, nacrt je povezan sa maleckom litijumskom baterijom koja napaja prenos podataka do smartfona preko Bluetootha.

Ne postoji lak način da znate koliko mokro je mokro, a ta informacija bi mogla da bude zaista vredna roditeljima. Senzor može da obezbedi podatke kratkoročno, da javi roditeljima da je vreme za promenu pelena, ali i dugoročno, da pokaže obrasce koji pokazuju roditeljima generalno zdravstveno stanje deteta.

Atomi na prstu ne moraju da dotaknu dugme, oni treba samo da budu blizu površine da rasprše vodene molekule i pokrenu slanje signala.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde