Dali je prelazak na potpuno električni pogon „zeleni“ izbor današnjice?

Zeleni NCAP je objavio rezultate za tri gradska automobila.

Novi, potpuno električni FIAT 500 dobio je maksimalnih pet zvezdica, Honda Jazz 1.5 i-MMD hibrid morala je da se zadovolji sa tri i po zvezde a Peugeot 208 1.5 BlueHDi 100 zaradio je zadovoljavajuće tri zvezdice.

Danas svi treba da doprinesemo zelenijoj i čistijoj budućnosti ali svi još nisu napravili neki potez kada je u pitanju zelena vožnja.
Neki potrošači nisu sigurni da li da se upuste u tu priču ili da sačekaju dok prelazak na zelenu vožnju ne postane izvestan i neophodan.

U ovoj rundi testiranja, Fiatov legendarni model 500 se izvrsno pokazao u sve tri ključne kategorije koje testira Zeleni NCAP.

Sa nultom emisijom štetnih gasova iz auspuha, ovaj potpuno električni automobil dobija nenadmašnih 10 od 10 poena na Indeksu čistog vazduha.

Energetska efikasnost električnih automobila na baterijski pogon je veoma visoka u poređenju sa drugim vozilima a Fiat i tu dobija maksimalan broj poena.

Međutim, standardni punjač koji ide uz vozilo je bio spor i neefikasan, tako da, dugoročno gledano, kupac će platiti više za struju iz mreže nego što bi to bio slučaj sa boljom baterijom.

Prema trenutnoj oceni Zelenog NCAP-a, koja posmatra samo emisiju iz auspuha i ne uzima u obzir ugljen-dioksid koji je emitovan prilikom proizvodnje, Fiat 500 zaokružuje het-trik maksimalnih poena u kategoriji gasova staklene bašte.

Honda Jazz 1.5 i-MMD hibrid i Peugeot 208 1.5 BlueHDi 100 koriste najsavremeniju tehnologiju benzinsko-hibridnog i dizel-hibridnog pogona, i oba modela imaju dobre performanse. Oba automobila su dobila visoke ocene za energetsku efikasnost a Honda se dobro pokazala i u kategoriji čistog vazduha.

Indeks gasova staklene bašte je najslabija tačka za oba vozila, ali Honda i Peugeot su ipak zaradili solidnih 3½ i 3 zvezdice, tim redom.

Postavi odgovor

molimo, unesite komentar!
unesite ime