TOP 5: vozila koja su predvidela današnji izgled automobilske industrije

Ne bismo bili tu gde jesmo bez svake od ovih automobilskih ikona.

Lamborghini Countach

To što se reč “countach” sa pijemontskog jezika prevodi otprilike kao “jebote!” govori vam sve što treba da znate o uticaju ovog iskonskog Lamborghinija. Za razliku od ranijih superautomobila, čija se senzualnost često upoređivala sa ležećim aktovima, dizajner Marselo Gandini napravio je brutalnu mašinu koja više liči na smrtonosno oružje, nešto poput leteće glave sekire. Ovo je nasleđe modela Countach: Definisao je nivo spektakularnosti koji je ostao reper za sve buduće superautomobile. Ali sam Countach definiše njegova izvanredna mehanika. Postavljanje hladnjaka sa strane značilo je da nos može da se spusti do zemlje. Ogromni, uzdužno orijentisani V12 motor okrenut ka nazad, a menjač ka napred, čime je centralizovano težište automobila a putnička kabina pomerena unapred. U post-Countach eri, superautomobil bez vrata koja se čudno otvaraju uopšte se ni ne može nazvati superautomobilom.

Range Rover

Bilo je par fensi terenaca pre Range Rovera. Štaviše, Luskuzna verzija modela Jeep Wagoneer kao i ona sa drvenim panelima postojale su mnogo pre nego što je skovan termin „sport-utility vehicle“. Ali Range Rover, koji je u Sjedinjene Države zvanično stigao 1987. godine, bio je prvo pravo „snobovsko-utilitarno vozilo“. Nijedno vozilo u tom segmentu nije nudilo kombinaciju evropske privlačnosti, istinskih terenskih sposobnosti, i vrhunskog stila kao što je to nudio Range Rover. Ali Range Rover, naročito prva generacija, nije bio luksuzno vozilo. On je bio premijum vozilo, prvi primerak onoga što je kasnije postalo poznato kao „lifestyle automobil“. On je prokrčio put kojim su praktično svi drugi proizvođači premijum automobila išli u decenijama koje dolaze.

Mini

Uprkos svojim maleckim dimenzijama, originalni Mini ima neverovatan kulturološki značaj. Uzmite u obzir ovu činjenicu: Sa stanovišta inženjerstva, Mini je daleko uticajniji od VW Bube. Samo pogledajte bilo koju generaciju Bubinog naslednika, Golfa: skladna, nenametljiva karoserija, poprečno postavljeni četvorocilindarski motor, pogon na prednjim točkovima, nezadrživa radost življenja. Čak i današnji GTI je moderna projekcija paradigme koju je definisao Mini Cooper S. I nije on imao uticaj samo na VW: Osnovna arhitektura  modela Mini postala je standard za skoro svaki putnički automobil u decenijama koje su usledile. Jedino što većina vozila koja prate taj osnovni obrazac i dalje ne uspevaju da ispune ciljeve po pitanju prostora i efikasnosti koje je postavio originalni Mini kod koga je čitavih 80% ukupnog prostora u automobilu posvećeno putnicima.

Toyota Prius

Prius prve generacije možda nije tipični automobil koji bi se našao na ovakvoj listi, ali to je prvi mejnstrim automobil koji je svakodnevnim kupcima uspešno predstavio elektrifikaciju, pokrenuvši talas koji dominira današnjom automobilskom industrijom. Sa nezgrapnim stavom, nespretnim proporcijama i čudnim detaljima, Prius nikada nije predstavljao trijumf dizajna. Ali njegov hibridni pogon i prepoznatljiv izgled napravili su od njega svojevrsnu ikonu ekološke osvešćenosti. Automobili na hibridni pogon mogu se vrlo verovatno pokazati kao tranzicioni korak na putu ka dominaciji električnih vozila, ali Prius je bio katalizator za ceo taj pokret. Bez Priusa mi danas verovatno ne bismo imali kompaniju Tesla.

Porsche 959

Ako bi jedno vozilo moglo da posluži kao recept za skoro svaki moderni superautomobil, to bi bio Porsche 959. On je imao sve još 1986. godine: podesivi pogon na sva četiri točka, elektronski kontrolisane amortizere sa podesivim visinom u vožnji, twin-turbo motor i karoseriju od najsavremenijih laganih materijala. (Do danas niko nije upotrebio horizontalno okrenut motor postavljen pozadi). Model 959 je definisao tehnički testni pristup visokim performansama – što je predstavljalo veliku promenu u eri kada je većina najjačih sportskih automobila bila jednostavno „oslabljena“ verzija trkačkih mašina svojih proizvođača. Porsche 918 Spyder, Nissan GT-R, Bugatti Veyron, Ferrari SD90 Stradale – svi oni imaju istog pretka u modelu Porsche 959.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde