Šta nosi budućnost personalizovane instalacije?

„Internet stvari“ (IoT) je često pominjan u skorijoj istoriji ali sada je već prilično sigurno da će u budućnosti svi uređaji biti pametni i povezani. Nedavna istraživanja su pokazala da preko 70% domaćinstava poseduje bar jedan proizvod za pametni dom iz jedne od 30 različitih kategorija, što pokazuje da potrošači prihvataju te tehnologije.

LG i Samsung nastavljaju da promovišu ideju pametne i povezane kuhinje u kojoj aparati mogu da dele informacije i statuse kako bi omogućili nova ažuriranja i funkcije, kao što su na primer različiti ciklusi pranja kod mašine za veš. Međutim, ne deluje da ovaj koncept značajno napreduje i još uvek deluje kao rešenje u potrazi za problemom, ali vreme će pokazati.

Uz sve te različite komunikacijske tehonlogije – Z-Wave, Zigbee, Thread, Wi-Fi, Bluetooth itd. – interoperabilnost između uređaja i lakoća podešavanja njihovih postavki ostaje važna tema. Jedan relativno novi standard u povezivanju uređaja u okviru pametnog doma po imenu Matter ima za cilj da pojednostavi povezivanje i interoperabilnost za različite uređaje i platforme. To je nešto što bi definitivno moglo da zaživi jer je u pitanju standard koji ima potencijal da učini pametni dom pristupačnim široj publici.

Mnogi sistemi za bezbednost i automatizaciju oslanjaju se na detektore pokreta koji pokreću različite procese, a Presence Sensor FP2 kompanije Aqara je jedan kul uređaj koji bi mogao da ima značajan uticaj na tehnologiju pametnog doma. Dok se traditionalni senzori pokreta oslanjaju na pasivne infracrvene senzore za detekciju pokreta, FP2 se zasniva na radarskoj tehnologiji „milimetarskih talasa“ i u stanju je da detektuje pokrete toliko suptilne kao što je podizanje prsta ili pomeranje grudnog koša prilikom disanja. On takođe omogućava korisnicima da definišu različite zone u prostoriji, a poenta iza toga je da bi prisustvo u određenim zonama pokrenulo različite procese za još personalizovanije iskustvo.

Još jedan kul set uređaja predstavljaju pametne modularne utičnice i prekidači kompanije Swidget sa podrškom za Z-Wave protokol. Te utičnice su jeftine i lako se instaliraju a možete ih opremiti različitim modulima koji služe za razne zadatke, od provere kvaliteta vazduha i detekcije pokreta do merenja temperature i vlažnosti vazduha, USB punjenja, video nadzora i još mnogo toga. One takođe nude i uvid u potrošnju električne energije.

Još jedan dolazeći trend koji je primetan jeste tehnologija za praćenje zdravstvenih parametara koja pomaže negovateljima i omogućava starijim osobama da bezbednije dočekaju duboku starost. Ta tehnologija uključuje pametne daske za WC koje mere krvni pritisak i saturaciju krvi kiseonikom, ili WC šolja koja analizira mlaz urina, dok funkcija za detekciju padanja može da obavesti članove porodice ili negovatelje ako starija osoba doživi nezgodu u svom domu.

Što se tiče TV/video tehnologije, projektori ultrakratkog snopa (UST) nastavljaju svoj impresivan napredak. Kada uparite današnje svetlije UST projektore sa platnom koje odbija ambijentalno osvetljenje, dobijate predivno bioskopsko okruženje u svom domu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde