TEST: Toyota RAV4 plug in AWD e-CVT Style – Snaga i kontrola

Toyota je iskusna u proizvodnji hibridnih vozila. A kakva je u plug-in-hybrid varijanti? Isprobali smo na putovanju Beograd-Berlin-Beograd, i to u najnepovoljnijim uslovima. Autoput, bez baterije. Namučili smo benzinski motor i stavili ga u situaciju kakvoj se nije nadao.

Kako je put dugačak, u startu smo odredili maksimalnu brzinu i uz nadzor gledali kako RAV4 nabija kilometražu i troši benzin. Jer to je sve šta imate da gledate. Na širokom i dobro obeleženom putu auto sa lakoćom pronalazi svoja ograničenja u obliku desne pune i leve isprekidane linije (ili obrnuto ako ste u desnoj traci). Ne ako, već kada se pred vama pojavi sporije vozilo, Toyota sama koči; smanjuje brzinu kako bi se prilagodila novim uslovima na putu i ne bi udarila u vozilo ispred. Na auto putu su krivine blage i nema problema u praćenju trake. Vozač mora držati (čvrsto) volan i budno pratiti situaciju pred sobom. Za svaki slučaj. Pri laganom držanju auto se brzo buni i traži da budete prisniji sa volanom; da ga držite (više voli dole nego gore), da ga mazite palčevima. Ako ga samo ovlaž držite, nije dovoljno. S druge strane, jedna ruka ga može zadovoljiti, ako je stisak jak.

Model koji smo dobili na korišćenje je bio u Style paketu, sa dosta dodataka koji se inače ne sreću. Ali, i bez toga, završna obrada je vrlo dobra, tasteri na centralnoj konzoli su mekani na dodir i dobro (trenutno) reaguju na zadatu komandu. Veliki ekran iznad centralne navigacije ima tastere s leve i desne strane kako biste lakše pristupili podmenijima i bez gledanja, a dva točkića su za volume i skrolovanje. Iako je sve lako pregledno, pa čak i veliki head-up displej u boji, ne možemo da se ne zapitamo da li je korisnički interfejs uradio dizajner ili programer. Naš novac bi stavili na programera. Sve je odrađeno prilično bez inspiracije. Da dodamo da je suvozaču teško da bude DJ, dok vozač ima i svoje tastere na volanu, pored svih ostalih uredno poređanih s obe strane sirene. Sirena je blaga i mlaka za ovako ozbiljan auto.

RAV4 ima preko 300 izbrojanih KS, koji mu služe da apsolutno bilo kad može spremno odgovoriti na jači pritisak papučice gasa. U sportskom modu je ponašanje bliže sprinteru nego dugoprugašu. Može vas preteći samo auto koji ide preko 200 na sat. 198, da budemo precizniji. Do maksimalne brzine ide s lakoćom, ali preko nikako. Do Berlina smo uz poštovanje ograničenja brzine imali prosečnu potrošnju od 6,6 litara, a u povrarku se povećala na 7,1. Valjda smo bili slobodniji na gasu…
Kod Plug-In-a se „glavna“ baterija ne puni rekuperacijom na putu, već preko punjača. Postoji još jedna manja baterija koja se puni u vožnji i kada se potroši velika baterija služi za vožnju pri malim brzinama. Reda veličine parking, ili red na granici.

Za duža putovanja bi voleli da je gepek veće zapremine. U datih nam, kako specifikacija kaže, ravno 500 litara su stala dva srednja kofera. Baterije su ćapile 100tinak litara i smanjile visinu prtljažnika. Okolo se mogu staviti torbe, rančevi i kese. Gepek je nekako mnogo plitak.

Sedišta su umereno udobna. U početku ne toliko, a kasnije su nam se tela sama prilagodila. Zadnju klupu nismo koristili, osim za stvari koje nisu stale u gepek. Do kraja puta smo naučili i kako udobno možemo spavati na suvozačevom sedištu. Vozačevo se može podešavati bezmalo u svim pravcima, a za vrele dane pomaže hlađenje u tri inteziteta. Ako se zaboravite, lako vam se može desiti da se smrznete. Bolje je u startu odrediti veću temperaturu u kabini. Na taster se može isključiti ventilacija/klima na zadnjoj klupi, ako tamo nema nikog… Još jedan očigledan potez programera je da nas je sistem savetovao da umesto nas on zatvori prozor jer je otvoren pri veliko brzini, a klima uredno radi. Klikom na „ok“ taster na volanu prozor se sam zatvara. Sve je japanski proračunato.

U slabo obeleženim ulicama (Beograd i njemu slični) uključivanje asistencije autonomne vožnje može više odmoći nego pomoći. Odgovarajuća infrastruktura je neophodna za pravilno korišćenje. I dalje je najbolje u gradu se osloniti na sebe, a van naseljenog mesta RAV4 može sam da vozi.

Šta još dodati na kraju?! RAV4 je sveobuhvatan auto. Veliki je, snažan, ima dosta prostora u kabini, i uz do 10 godina garancije vas neće izneveriti celu deceniju. Malo li je?!

[vc_btn title=”mala potrošnja u gradu, prostran” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”bučan na autoputu, konfuzna navigacija,  mali rezervoar ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Toyota RAV4 SPECS:

Motor: Benzinski, EURO 6 AP, 2487 ccm, 136 kW, 185 KS; Sinhroni elektromotor sa permanentnim magnetom, 134 kW. Ukupna snaga 306 KS

Menjač: automatski e-CVT

Ubrzanje: 6 s

Maksimalna brzina: 198 km/h

Potrošnja (na testu): 7,1l / 100 km

Dimenzije: 4.600 x 1.855 x 1.685 mm, 1.980 kg

Kapacitet prtljažnika: 500 l

Kontakt: www.toyota.rs

CENA: OD 60.300 EUR

PREGLED RECENZIJE
TECH
LIFESTYLE
CENA
test-toyota-rav4-plug-in-awd-e-cvt-style-snaga-i-kontrolaRAV4 je praktičan, zgodan i ekonomičan, što ga čini dobrim izborom za sve koji traže dugotrajnu vrednost.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde