TOP 5: Dečijih onlajn servisa za učenje za 2023. godinu

Pošaljite decu na ove sajtove da uče, zadovolje radoznalost i steknu novu perspektivu o školskim predmetima.

Želite da vam deca budu radoznala, da istražuju svoja interesovanja i konstantno uče čak i kada nisu u školi. Zar ne bi bilo super kada bi, nakon što naiđu na problem prilikom rešavanja domaćeg zadatka ili savladavanja novog gradiva, oni znali gde mogu da dobiju različita objašnjenja ili malu pomoć? Najbolji dečiji sajtovi za učenje nude baš to.

Realnost je da postoji na hiljade sajtova i aplikacija koji se reklamiraju kao „edukativini“, što je široka kategorija. Termin „dečiji“ je podjednako širok, a mi ga ovde koristimo u najširem mogućem smislu, pa ćete tako videti sajtove za učenje za predškolce (3-5 godina) pa sve do fakulteta
(18 godina).

Uključili smo i par sajtova koji nude edukativne materijale posebno namenjene američkom obrazovnom sistemu, kao što su AP (Advanced Placement tj. unverzitetski akreditovani) predmeti i maturski ispiti u SAD. Nismo uključili sajtove sa posebnim materijalima za obrazovne sisteme van SAD-a. Takođe nismo uključili servise koji su prikladni za odrasle studente a koji se takođe mogu svideti deci; vidite, na primer, porodičnu verziju materijala za učenje sa master kursa koji drži Džejn Gudal.

Brainscape

Za 12+ godina, sa nešto sadržaja za mlađu decu

Besplatan; plaćeni nalozi kreću od 19,99$ mesečno a drugi režimi pretplate uključuju semestar, godišnju i doživotnu pretplatu.

Brainscape (Otvara se u novom prozoru) je aplikacija sa prilagodljivim fleš karticama i sajt sa odličnim materijalima za srednjoškolce i starije. Na primer, postoje setovi fleš kartica za polaganje vozačkog ispita u nekoliko saveznih država SAD-a, postoje špilovi kartica za AP predmete i tako dalje. Profesionalci mogu takođe da nađu i materijale za polaganje standardizovanih stručnih ispita. Sa plaćenim nalogom možete da pravite sopstvene personalizovane setove materijala za učenje. Nema mnogo spremnog materijala za mlađe učenike, kao što su kartice za čitanje, ali Brainscape je savršen za učenike od 12 godina pa naviše.

Akademija Khan

Za 5+ godina
Besplatna

Akademija Khan (Otvara se u novom prozoru) podučava sholastiku: matematiku, fiziku, informatiku, ekonomiju, životne veštine, istoriju, čitanje i jezike. Ovo je već godinama jedan od najpopularnijih sajtova za učenje koji pomaže učenicima svih uzrasta da steknu najrazličitija znanja, od fonetike do vođenja ličnih finansija. Uči se primarno putem gledanja video snimaka, ali postoje i kontrolni zadaci. Deca do sedam godina kojoj je teško da se snađu na sajtu imaju lekcije i igre koje su prikladne za njih u okviru jednostavne mobilne aplikacije koja se zove Khan Academy Kids.

Monterey Bay Aquarium učenje od kuće

Od 5 do 17 godina
Besplatan

Monterey Bay Aquarium (Otvara se u novom prozoru) ima podsekciju sajta koja se zove „Učenje od kuće“, i ta sekcija sadrži onlajn kurseve i aktivnosti za mlade koji žele da uče o morskim životinjama, ekosistemima, očuvanju okeana i sličnim temama. Sajt je dostupan na engleskom i španskom jeziku. Pored onlajn kurseva, koji su kategorisani prema školskim razredima, sajt takođe nudi kurseve likovnog, predloge za aktivnosti koje roditelji mogu da organizuju, kao i kratke tekstove (činjenice i fotografije) o različitim životinjama i biljkama.

PBSLearningMedia

Od 5 do 17 godina
Besplatan

PBSLearningMedia (Otvara se u novom prozoru) ima pregršt sadržaja koje nastavnici mogu da koriste, ili iz kojih učenici koji su dovoljno veliki da samostalno koriste kompjuter mogu samostalno da uče. Ovaj servis nudi video snimke i interaktivne lekcije na temu umetnosti, društvenih nauka, zdravlja i fizičkog vaspitanja, fizike, matematike, inženjerstva i drugih predmeta. Za vrlo malu decu, između dve i pet godina, postoje prikladne emisije i interaktivni sadržaji na PBSKids. Taj servis nije zvanično uključen u ovu listu jer to nije baš sajt za učenje, iako su neki od materijala edukativni.

TIME for Kids

 

Od 6 do 11 godina
Besplatan

Magazin TIME ima sajt za decu sa člancima koji su zabavni i edukativni, a dostupni su na engleskom i španskom jeziku. Članci koji se mogu naći na servisu TIME for Kids (Otvara se u novom prozoru) imaju interaktivne elemente, poput funkcije za proveravanje reči koja pomaže učenicima da prošire svoj vokabular. Tu možete naći recenzije knjiga za decu, kao i sadržaje koji se bave zdravljem, sportom, očuvanjem prirode i mnogim drugim temama. Članke možete da poređate po kategorijama kako bi mali učenici mogli da biraju one koji su njima interesantni i pristupačni.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde