Pametne uređaje za kuću postavite na zasebnu WiFi mrežu

Transformisanje običnog stana u tehnološki pejzaž sa pametnim uređajima donosi brojne koristi u život jedne osobe. Pametni zvučnik sa ekranom može prikazati recept dok korisnik kuva u kuhinji. U međuvremenu robot usisivač usisava prašinu i mrvice koje niste stigli da očiste ranije. Čak i kada niste kod kuće, pametni termostat podešava temperaturu u kući radi energetske efikasnosti i udobnosti. Ovi „must-have“ pametni gedžeti eliminišu zadatke koji troše vreme korisnicima, omogućavajući im da posvete svoje vreme svrsishodnijim obavezama.

Koliko god pametna kuća donosi koristi, nije bez svojih glavobolja. Baš kao što je to slučaj sa pametnim telefonom i računarom, pametni uređaji za kuću zahtevaju pristup internetu. Pre svega kako bi uređaji mogli da komuniciraju između sebe, da vlasnik može upravljati postavkama i povremeno da se obavi ažuriranje. Međutim, pristup internetu može učiniti da posedovanje pametnog uređaja za kuću bude malo izazovno. Kako bi olakšali sebi, korisnici bi trebali odmah da drže svoje pametne uređaje na drugoj, zasebnoj, mreži od svojih ličnih uređaja.

Nema većeg razloga od sigurnosti da se svi pametni uređaji za kuću povežu na zasebnu mrežu. Nečiji pristup ličnoj mreži u kući može imati doživotne posledice. U vestima se često čuje o hakovanju pametnog uređaja poput kamere za praćenje beba, što predstavlja značajan sigurnosni problem. Posebno vešt haker bi mogao koristiti taj pristup da izvrši denial of service na uređaju i svakom drugom uređaju povezanom na istu mrežu.

Digitalni napadači bi mogli koristiti nešto tako benigno kao što je pametni zvučnik da naprave haos. Ako loši akteri mogu preuzeti kontrolu nad tim pametnim uređajima, oni mogu zaključati vlasnike iz njihovih laptopova ili, još gore, doći do osetljivih dokumenata sačuvanih na njihovim računarima. To dovodi do krađe identiteta i računara koji se drže kao otkupnina. Izolovana mreža za pametne uređaje dodaje sloj zaštite, jer ograničava uređaje povezane sa glavnom mrežom koju koristite za telefon i računar.

Sa pametnim uređajima koji postaju sve popularniji, kuće širom sveta postaju digitalnije iz dana u dan. Jedna osoba možda nema više od četiri uređaja povezana na njihovu mrežu. Međutim, neko posvećen transformaciji svoje kuće u pametnu kuću sa nekim revolucionarnim uređajima može imati i više od deset. Kada previše uređaja radi na istoj mreži, korisnici će doživeti nisku propusnost, što čini jednostavno surfovanje webom neizdrživo sporo.

Smart home control in kitchen interior in the evening

Kada mreža previše uspori, veza se može prekinuti i zaustaviti svu komunikaciju uređaja sa ruterom. Gužva je posebno verovatna ako vlasnici povežu svoje uređaje sa 2.4 GHz mrežom, jer podržava do 11 kanala.

To nije problem ako su jedini uređaji na mreži pametni, ali kada to uključuje lične računare, laptopove i telefone korisnika i gostiju, to se zbraja i uzima svoj danak. Postaje još gore kada koriste pametne uređaje koji se ne povezuju na glavni kontroler, kao što su neke WiFi sijalice.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Prednosti prelaska na preklopni telefon, prema...

Ako ste dovoljno stari da se sećate korištenja preklopnog telefona za pozive, slanje poruka i slikanje,...

FlyNow eCopter nije Multicopter

FlyNow Aviation eCopter je inovativni električni vertikalni let (eVTOL) avion koji je napravljen da transformiše gradsku...

Kaspersky upozorava: Primetan porast digitalnog nasilja

Stalkerveri najčešće izgledaju kao legitimne aplikacije za zaštitu od krađe podataka ili roditeljske kontrole nad pametnim...

Zeiss donosi holograme na masovno tržište

Dok se već nekoliko godina koristi za potrebe NASA-e i ESA-e, Multifunkcionalna pametna stakla sa hologramsom...

Najnovije nadogradnje Wi-Fi mreže sedme generacije...

Wi-Fi alijansa sada zvanično sertifikuje uređaje koji podržavaju Wi-Fi 7, narednu generaciju bežičnog internet-a za kućne...

Šta donosi ažuriranje One UI 6.1?...

Ažuriranje One UI 6.1 će biti dostupno za seriju Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z...

Clear 2 je šaljiva aplikacija za...

Clear je bio jedna od najzanimljivijih, najinovativnijih i najlepših aplikacija za to-do listu. Umesto dugmića i...

Top 5: vidžetea za vremensku prognozu...

Iako je vreme tema o kojoj se samo usput priča tokom neobaveznog razgovora, to je jedan...

Saudijska Arabija gradi futuristički skijaški centar...

Ništa ne odstupa više od slike koju većina ljudi ima o Saudijskoj Arabiji od zimske čarolije....

Naredna dimenzija u prilagođavanju

Ski čizme su tradicionalno kasnile za snowboard čizmama kada je u pitanju praktičnost zakopčavanja. BOA sistem,...