Superbrzi Wi-Fi sledeća generacije bi mogao biti ubrzo predstavljen

Prema navodima, Wi-Fi 7 će nuditi 2,4 puta veću brzinu u odnosu na Wi-Fi 6

Brzine bežičnog Wi-Fi prenosa podataka će uskoro napraviti još jedan ogromni korak napred. Iako Wi-Fi 6 tek treba da postane mejnstrim tehnologija, proizvođač čipova MediTek će u januaru, na CES sajmu u Las Vegasu, demonstrirati snagu Wi-Fi 7 tehnologije.

Govoreći na događaju unutar kompanije, tajvanski proizvođač čipova je izrazio svoju želju da postane jedna od prvih kompanija koje će usvojiti ovu tehnologiju, a njihova rana podrška će stimulisati širi ekosistem i ohrabriti dalje usvajanje od strane drugih subjekata.
Kako je proces standardizacije još uvek u ranoj fazi, još neko vreme ne možemo očekivati da se pojave proizvodi kompatibilni sa Wi-Fi 7 tehnologijom. MediaTek navodno predlaže potencijalno lansiranje podataka u drugom kvartalu 2022. godine pri čemu bi tehnologija postala dostupna širim narodnim masama 2023. godine.

Ali kompatiblnim smartfonima, potrošačkim uređajima i ruterima će trebati vreme da stignu na tržište. Alijansa za bežičnu širokopojasnu mrežu (Wireless Broadband Alliance) očekuje da će prvi Wi-Fi 7 uređaji biti izbačeni 2025. godine.

Malo se zna o tome kakav će oblik na kraju imati Wi-Fi 7, ali smatra se da će biti skoro dva i po puta brži od Wi-Fi 6 konekcije i da će imati znatno nižu latenciju. Te karakteristike će obezbediti superiorne performanse za primenu u onlajn gejmingu i veštačkoj inteligenciji, pritom smanjujući smetnje sa okolnim mrežama.

Alijansa za bežičnu širokopojasnu mrežu sarađuje sa Telecom Infra Projektom (TIP) na razvoju tehnologije za automatizovanu koordinaciju frekvencija (AFC) koja će omogućiti Wi-Fi 6 i Wi-Fi 7 mrežama da koriste nelicencirane visokopojasne spektre na širem geografskom području bez uticanja na konkurentne mreže.

U sektoru telekomunikacija, operateri će moći da unaprede brzine Wi-Fi prenosa kod kuće i ponude objedinjene mrežne usluge koje kombinuju fiksne i mobilne tehnolgoije za potrošače i kompanije. U međuvremenu, Wi-Fi 6E se nadovezuje na ovo tako što koristi spektar od 6 GHz, nudeći brzine od preko 2Gbps i latenciju od 2 milisekunde.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde