TOP 5: Razloga da na jedan dan nedeljno odložite sve uređaje

Bilo da su u pitanju tablet uređaji, kompjuteri, televizori ili smartfoni, plavo svetlo tehnologije kao da se nikada ne isključuje

Naši telefoni često su prva stvar za kojom posegnemo ujutru i poslednja stvar koju vidimo pre nego što zaspimo uveče. A tokom dana konstantno se prebacujemo sa jednog ekrana na drugi, bilo da su u pitanju tablet uređaji, kompjuteri, televizori ili smartfoni, plavo svetlo tehnologije kao da se nikada ne isključuje.

Toliko smo zavisni od naših uređaja da ostavljanje istih, naročito na ceo jedan dan, nije uopšte lak zadatak. Ako razmišljate o digitalnom detoksu, preporučljivo je da postepeno krenete u taj proces – mogli biste da se odreknete ekrana na nekoliko sati pre nego što pokušate da izdržite svih 24 sata.

Sama pomisao možda deluje zastrašujuće, ali zašto biste trebali da se odreknete svih uređaja na jedan dan nedeljno?

Imaćete više slobodnog vremena

Zastrašujuće je lako dok sedite na kauču da samo počnete da skrolujete po Instagramu, i dok trepnete, već je prošlo dva sata. Društvene mreže imaju moć da vam ukradu svo slobodno vreme. Rešite se iskušenja koje donosi stalno proveravanje Twittera i videćete da će vam ostati viška slobodnog vremena koje ćete moći da iskoristite za novi hobi – ili možete jednostavno da vežbate da budete sami sa sobom, kao budistički monah.

To bi moglo da vam poboljša san

Svo znamo da bismo verovatno trebali da isključimo telefone sat-dva pre odlaska u krevet, ali ko od nas to zapravo radi?
Jedno istraživanje je pokazalo da tehnologija „može da izazove ozbiljne probleme sa spavanjem“, pa bi ograničavanje vremena provedenog gledajući u ekran, makar to bilo samo tokom jednog dana u nedelji, moglo pozitivno da utiče na kvalitet vašeg sna.

To bi vam moglo pomoći da napravite bolji balans između poslovnog i privatnog života

Balans između poslovnog i privatnog života može da deluje prilično nedostižno, naročito ako sada radite od kuće.
Sada kada vam je kuhinja pretvorena u kancelariju lakše je nego ikada da završite posao ranije nego inače.

Ako napravite predah od tehnologije tokom vikenda, to bi moglo da vam unapredi balans između poslovnog i privatnog života i pomogne vam da se lakše oduprete iskušenju da pogledate svoje imejlove.

Osećaćete se manje stresirano

Sa telefonom koji non-stop držimo u rukama, praktično konstantno bivamo bombardovani novim vestima – a to može da bude zamarajuće, posebno ako vas događaji širom sveta pogađaju.
Pauza od napornih ciklusa vesti bi mogla da utiče na smanjenje stresa i pomogne vam da se osećate malo svežije kada ponovo uključite telefon.

Sprečićete pojavu „tehonloškog vrata“

Tehnološki vrat je stvaran problem – bilo da je to od pogrbljenog sedenja nad laptopom ili od gledanja u smartfon, naši mišići osećaju napor kada provodimo dugo vremena u pogrbljenom položaju.

Ako ostavite tehnologiju možete sebi dati šansu da odmorite vrat i ramena – a možda čak i nađete vremena za čas joge ili malo istezanja, što bi pomoglo da se ublaži napregnutost koja se gomila tokom ostatka nedelje.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde