TESTIRALI SMO: Samsung Galaxy S21: (Bestbuy nagrada) – Najisplativiji iz S21 serije

[vc_btn title=”kompaktan i pristojno neupadljiv, dobar stereo zvuk, dugačka garancija” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”trajanje baterije, greje se, malo inovacija ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Prvi kvartal je prošao, a mi i dalje nemamo konkretne najave malih flegšip mobilnih telefona. Jedini konkretni primerak je S21, o kojem ovde pišemo.

Glavni i noseći čipset je predstavljen još u decembru, ali od tad gledamo samo velike telefone kako se nižu jedan za drugim.
Da li je neko zaglavio ručicu na proizvodnju fableta? Jeste da su veliki telefoni popularni, ali potražnja za malim nije nestala.
Bilo kako bilo, Samsung S21 je ponosni član malih, a izvrsnih telefona.

Nakon sleganja prašine, sredinom januara, svi su žudeli za Ultrom. Kao da druga dva (S21/S21+) nisu vredni pažnje.
U međuvremenu su stigli rezultati preprodaje i odmah da vas razuverimo – NeUltra modeli nisu toliko redak izbor korisnika.

Najmanji je odneo 40%, srednji 24%, najveći 36% udela, a svi zajedno su se za oko 30% bolje prodavali od S20 serije.
Bez ulaska u razloge rezultata prodaje, drago nam je da kupci ove godine nisu stavili zmiju na novčanik, već su rešili da se ponove.

Samsung S21 je (očekivano) sličnih domenzija kao i S20/10/9/8…, i lako se drži u ruci. Plastična poleđina pomaže da čvsto leži i ne beži/klizi.
Spreda je ponovo ravan ekran. Lobi ravnoekranaša se izborio za svoje ciljeve, a ostali kojima je zakrivljenost imala nekog smisla su ostali bez svog izbora.

Primetili bi da je čak i S21 Ultra ekran (jedini iz S21 serije za iole zakrivljenim ekranom) toliko malo zakrivljen da ga ne bi ni stavljali u tabor „krivih“.
Osim što su ispravili krivu Drinu, smanjili su joj protok.

Drugim rečima, rezolucija ekrana je pala na FHD+. Sreća pa je sam kvalitet ekrana ostao na vrhunskom nivou. Boje su prezasićene, kako svi volimo da gledamo, a ko ne voli može da se igra u podešavanjima i smanji količinu boja, plavo svetlo svede na minimum (kada ekran postaje više žut), uključi dark mod, pa čak i da isključi boje, iliti pretvori ga u monohromatski.

Zahvaljujući svim navedenim opcijama, ekran se da prilagoditi koliko god da ste izbirljivi. Na kraju ćete zaboraviti na „malu“ rezoluciju i činjenicu da je ekran ravan.

Okvir je metalni, a pozadi plastika drži bateriju. Ko bi zbog toga pomislio da je baterija izmenjiva, razočaraćemo ga.

Baterija je mogla i biti izmenjiva jer joj je vek trajanja mršav. Ako telefon nismo skoro uopšte koristili, trajao bi i do dva dana.

Međutim, kad se ukaže potreba za njim i koristite ga, velike su šanse da ćete ga opet puniti pre kraja prvog dana. Naš prosek je bio 3 do 4 sata SoT.

Nadali smo se većoj autonomiji, no to je već do nas i naših očekivanja.

Možda je čipset Exynos 2100 kriv za veliku potrošnju? Brzo i često se zagreje, a onda se greje i ceo telefon (uključujući bateriju). Na brzinskim testovima smo primetili da performanse drastično padaju kad se digne temperatura. Čak bi glasno pomislili da je S21 u tim momentima sporiji od S20. Druga je priča šta bi mi radili s boljim performansama kad nema programa koji bi kvalitetno iskoristio svu tu snagu koju daje procesor…

Snaga telefona je u komunikaciji i povezivanju. S21 nas je razveselio kako lako šalje i prima audio/video sadržaj.

TV sve manje služi radi prikaza sadržaja pretplate, a sve više radi emitovanja internet radija i video striminga. U slobodno vreme prikazuje fotografije…

Kad smo već kod fotografija, tri glavne nam se čine jako sličnim kao i pre godinu dana. Barem prema specifikaciji.

To samo po sebi i nije toliko loše, ako uzmemo u obzir da nas je S20 serija telefona uglavnom zadovoljavala rezultatima.

Ne bi li najbolje iskoristili hardver, tu je nova aplikacija za kameru. Dodato je par novih korisnih opcija, a nekim opcijama je promenjeno ime.

Korisnik će imati odlične fotografije po danu od sve tri kamere. Sumrak lagano smanjuje kvalitet, osim ako ne uključite noćni mod.

Ta opcija malo menja boju objekata i donekle veštački izoštrava. Nismo presrećni rezultatima, ali ne možemo tvrditi da su fotografije loše.

Uz malo truda se mogu napraviti izvrsne fotografije, mada ne i vrhunske.

Samsung je ispao s vrha tabele. Prestigli su ga mladi konkurenti s istoka, a iPhone je uvek bio u vrhu i tamo je i dalje.

Uzevši u obzir sve navedeno, ove godine je S21 Ultra najbolji i jedini izbor ako nemate kompromis i želite to da platite.

Ko na sto stavlja još neke vrednosti brzo stiže do računice da je najmanji S21 odličan izbor. Daleko od toga da je povoljan i da na tržištu nema ozbiljne konkurencije, ali ako posedujete neku od ranijih S serija i želite nešto slično, aktuelni S21 je logičan izbor.

Sve je tamo gde ste navikli da bude, samo dodatno upeglano.

Moramo primetiti da Samsung voli da menja i/ili izbacuje neke opcije na koje su korisnici navikli – i nas interesuje zašto – ali to je cena progresa koja je neminovna.
Vremena se menjaju, a sa njima i navike.

Uzevši sve u obzir, Samsung S21 je fantastičan telefon, upeglan po poslednjim standardima.

Ko to želi nek’ ne traži dalje.

Samsung S21 SPECS:

OS: Android 11; One UI 3,1
Čipset: Exynos 2100 (5 nm)
Memorija: 8/128 GB
Kamera: 12 Mpx, 64 Mpx, 12 Mpx / 8K@24fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 4K@60fps
Ekran: Dynamic AMOLED 2X 6,2“, 1080×2400 px, (421 dpi)
Povezivanje: 5G, WiFi 6, BT 5.0, NFC, GPS
Baterija: 4000 mAh
Dimenzije: 151.7 x 71.2 x 7.9 mm, 169 g
Kontakt: www.samsung.com

CENA: 104.999 RSD
PREGLED RECENZIJE
TECH
LIFESTYLE
CENA
test-samsung-galaxy-s21-bestbuy-nagrada-najisplativiji-iz-s21-serijeIzgleda da se kriva inovacija zaravnila. Ne vidimo toliko krucijalnih noviteta, kao što su nas navikli „momci iz Samsunga“.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde