Pariz predstavlja najveću flotu e-bicikala na svetu u nameri da smanji zagađenje

Stanovnici Pariza i njegovih predgrađa bi mogli uskoro da dobiju čak 20.000 električnih bicikala. Kompanija Ile-de-France Mobilités (IDFM), koja se bavi javnim prevozom, pokreće uslugu iznajmljivanja e-bicikala pod imenom Véligo.

Za početak kreću sa 10.000 e-bicikala. Ako im se projekat pokaže kao uspešan, IDFM će proširiti svoju flotu na 20.000 e-bicikala, čime će postati najveći sistem za rentiranje električnih bicikala na svetu.

Cilj je da se smanji upotreba automobila i, posledično, da se smanji nivo zagađenja u glavnom gradu Francuske.

Véligo će biti drugi ovakav projekat u Parizu, posle programa za deljenje bicikala po imenu Vélib’, ali za razliku od tog programa, u okviru kog se bicikli iznajmljuju na sat i postoje stanice gde bicikli moraju biti ostavljeni.

Véligo bicikli će se iznajmljivati za 40 evra mesečno, a korisnici će moći i da ih ostave kod kuće.

Uz to, po ugledu na mesečne karte za pariski metro, poslodavci će moći da pokriju polovinu troškova za iznajmljivanje e-bicikala za svoje zaposlene, što onda ostavlja korisnicima da plate svega 20 evra mesečno.

Ovi e-bicikli veoma podsećaju na redovne Vélib bicikle, ali mogu da pređu oko 9 kilometara sa jednim punjenjem, čak i po uzbrdicama, u zavisnosti koliko koristite pedale.

Ovaj šestogodišnji program će imati budžet do 111 miliona evra, u zavisnosti od broja bicikala, a vodiće ga konzorcijum koji uključuje francusku državnu poštansku kompaniju La Poste.

Program bi trebalo da bude pokrenut u septembru 2019. godine sa početnih 10.000 bicikala.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde