Budućnost protivpožarne zaštite: Roboti vatrogasci

Dve kompanije su udružile snage kako bi razvile novu vrstu robota vatrogasaca.
Estonska kompanija Milrem Robotics i specijalizovana kompanija InnoVfoam koja se bavi proizvodnjom pena za gašenje vatre zajedno su razvile robote vatrogasce.

Milrem Robotics x InnoVfoam Roboti vatrogasci mogu da pomažu ljudima vatrogascima ili mogu čak i da ih zamene u ektremno opasnim situacijama, kao na primer kada postoji opasnost od curenja gasova ili rušenja objekta koji se zapalio.

Kao spoj bespilotnog zemaljskog vozila (UGV) Multiscope Rescue kompanije Milrem Robotics i sistema za stvaranje pene i protivpožarnih topova kompanije InnoVfoam, ovi roboti vatrogasci kreću se na gusenicama nalik na tenkovske i mogu da izbacuju do 20.000 litara vode ili pene po minutu kako bi ugasili požar dok vatrogasci ostaju na bezbednoj udaljenosti.

Svaki od ovih bespilotnih vatrogasaca opremljen je mnoštvom kamera, uključujući termovizijsku i infracrvenu kameru, kao i senzorima koji opažaju procurele gasove ili hemikalije.

Što se tiče Multiscope Rescue vozila, ono ima maksimalnu korisnu nosivost od 1.200 kg i impresivnu vuču od 21.000 N.

Još bolje je što ovo vozilo možete da opremite različitom opremom za potrebe različitih misija.
Postoji čak i verzija sa dronom koji može da se vine u nebo i omogući pregled mesta požara iz ptičije perspektive.

Zbog svoje kompaktne veličine ovi roboti vatrogasci mogu da prinesu teška vatrogasna creva bliže vatri, čak i unutar objekata gde vatrogasni kamioni ne mogu da priđu, pritom ne izlažući ljude vatrogasce riziku.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde