NVIDIA mapira puteve za samovozeće automobile

NVIDIA već neko vreme pozajmljuje svoje znanje i iskustvo iz računarstva industriji autonomnih vozila, a njihova nova platforma koju su sada najavili je dizajnirana da unapredi bezbednost tih vozila kada se nađu na ulicama. Ta tehnologija nazvana Drive Map ponudiće mapiranje 500.000 kilometara puteva širom sveta sa preciznošću koja se meri centimetrima, omogućavajući samovozećim vozilima da se lakše snalaze na drumovima.

Drive Map je platforma za mapiranje koja je osmišljena da ubrza dolazak autonomnih vozila trećeg i četvrtog nivoa tako što će učiniti njihovo puštanje u rad bezbednijim. Sa detaljnijom svešću o svom okruženju, autonomni sistemi koji upravljaju ovim vozilima moći će da donose pametnije odluke, čime će se unaprediti bezbednost korisnika puteva i pešaka.

Platforma je zasnovana na tehnologiji koju je razvila startap kompanija DeepMap, koju je NVIDIA kupila prošle godine. To su mape sa velikom količinom detalja za autonomna vozila na kojima se radilo prethodnih šest godina. Ova tehnologija za mapiranje biće upakovana u posebna vozila i uparena sa posebnim endžinom za mapiranje za putnička vozila koji radi na crowdsource principu.

Drive Map će imati slojeve za kamere, radare i LiDAR sisteme, a svaki od njih će imati posebnu ulogu u autonomnim sistemima. Veštačka inteligencija koja upravlja vozilom može da se oslanja na sloj za kameru kada je u pitanju čitanje oznaka na putu, saobraćajnih znakova i semafora. Na radarski sloj se može oslanjati u uslovima lošeg osvetljenja a na sloj za LiDAR kada ima potrebu za slikama sa velikom količinom detalja u rezoluciji od 5 cm.

U kompaniji NVIDIA tvrde da će Drive Map pokriti 500.000 kilometara puteva širom sveta do 2024. godine i konstantno će biti ažurirana kako bi bila na raspolaganju široj industriji samovozećih vozila.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde