Litijum-jonske baterije nisu dovoljno dobre da napajaju održivu budućnost – ova nova baterija bi mogla biti…

Pronalaženje jeftine, sigurne alternative litijumu ključno je za prelazak na potpuno obnovljivu energetsku industriju.

Pošto obnovljivi izvori snabdevaju intermitentnom elektroenergetskom energijom, potrebno nam je i rešenje za skladištenje te energije, kako bismo zadovoljili potrebe mreže kada sunce ne sija ili vetar ne duva. To je veliki izazov, jer prelazak na obnovljivu energiju takođe zahteva uspostavljanje dugotrajnih, sigurnih i pristupačnih sistema za skladištenje energije. Zbog toga je pronalazak jeftine, sigurne i alternative litijumskim baterijama ključan za prelazak na potpuno obnovljivu energetsku industriju.

Posle Litijum-jonskih baterija

Kao i kod električnih vozila, litijum-jonske baterije su postale popularna opcija za mrežu, jer pružaju visoku gustinu energije i modularno rešenje za skladištenje energije. Međutim, upotreba litijum-jonskih baterija donosi i svoje izazove sa visokom cenom materijala, rizikom od požara i eksplozija, i nedostatkom praksi za recikliranje koji ograničavaju široko usvajanje litijum-jonskih baterija za mrežu.

Jedna izuzetno obećavajuća opcija za zamenu litijuma za skladištenje energije na velikoj skali je punjiva cink-jonska baterija. Pojavila se tek u poslednjih deset godina, cink-jonske baterija pruža mnoge prednosti u odnosu na litijum. To uključuje jeftinije troškove materijala, povećanu sigurnost i lakše opcije za recikliranje.

Sa potencijalom skladištenja energije na velikoj skali po znatno nižoj ceni – i većim nivoima sigurnosti – široko komercijalizovanje cink-jonskih baterija moglo bi biti ono što je potrebno da se obnovljivi izvori integrišu u energetsku infrastrukturu.

Freepik

Cena baterije

Cink-jonske baterije mogu rešiti probleme vezane za cenu i dostupnost. Upotreba jeftinih, dostupnih materijala poput cinka i mangana ne samo da ih čini jeftinijim za proizvodnju, već smanjuje i rizik od poremećaja u lancu snabdevanja ili nestašica materijala koji utiču na litijumske materijale poput litijuma i kobalta.

Godišnja proizvodnja cinka širom sveta je preko 100 puta veća od proizvodnje litijuma. Da ne spominjemo da se očekuje da će potražnja za litijumom i kobaltom premašiti ponudu u sledećoj dekadi.

Freepik

Cink kao sigurna opcija

Stvaranje rigoroznih sigurnosnih standarda za baterije koje se koriste u kućama, fabrikama ili u električnoj mreži ključno je za njihovo prihvatanje od strane javnosti. U tom smislu, cink-jonske baterije nude prednosti. Zapaljivi i toksični elektrolit na bazi rastvarača kod litijum-jonskih baterija zamenjen je vodenom alternativom, čime se eliminiše rizik od požara i eksplozija.

Suprotno tome, bezbedno odlaganje litijum-jonskih baterija takođe može biti težak zadatak, jer sadrže toksične supstance. Recikliranje ovih baterija trenutno nije ekonomski izvodljivo zbog visokih troškova, što dovodi do velikog broja potrošenih ćelija koje završavaju na deponijama.

Srećom, cink-jonske baterije pojednostavljuju postupak zbrinjavanja na kraju životnog ciklusa. Nedestruktivni, vodenasti elektrolit koji se koristi u cink-jonskim baterijama znači da se mogu koristiti dobro uspostavljene metode poput onih za odlaganje olovnih akumulatora. Takođe, metalna anoda od cinka lako može biti ponovno korišćena u novim baterijama.

Designed by macrovector / Freepik

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Zaboravite na solarni panel, dolaze kišni...

U potencijalnom preokretu u prikupljanju energije, istraživači su pronašli način da uhvate, skladište i iskoriste električnu...

AI influenserka koja ne postoji: Pratioci...

Milla Sofia je influencerka generisana veštačkom inteligencijom čije izazovne fotografije na Twitteru i TikToku zarađuju hiljade...

Zašto plaćati fotografa?: Z Generacija oduševljena...

Generacija Z koristi aplikaciju Remini koja koristi veštačku inteligenciju (AI) da pretvori njihove selfije u profesionalne...

IFA 2023: Sve tehnološke inovacije na...

Jedan od zapaženijih uvognih govora je održan od strane kineske kompanije HONOR. Predstavio je telefon Magic...

Uskoro nam stiže poboljšano bežično punjenje...

Smartfoni su postali neizostavni deo naših života, oni su naš uređaj za komunikaciju, personalni kompjuter i...

Kako različiti trendovi utiču na dizajn...

Modni i životni trendovi se iz godine u godinu menjaju, vršeći uticaj na različite industrije, među...

GoChess odigrava poteze onlajn protivnika na...

Šahovski početnici kao i iskusni veterani mogu imati problem da pronađu ljude sličnog nivoa šahovskog znanja...

Porsche baterija sa autonomijom od skoro...

Porsche je poznat po elegantnim sportskim automobilima, a najnoviji projkat je Porsche baterija sa autonomijom od...

Top 5: korisnih Android aplikacija koje...

Svaki Android telefon dolazi sa paketom aplikacija koje pomažu kod obavljanja najrazličitijih zadataka. Većina telefona dolazi...

Japan će pokušati da prikuplja solarnu...

Japan i svemirska agencija ove zemlje po imenu JAXA već decenijama pokušavaju da šalju solarnu energiju...
Pošto obnovljivi izvori snabdevaju intermitentnom elektroenergetskom energijom, potrebno nam je i rešenje za skladištenje te energije, kako bismo zadovoljili potrebe mreže kada sunce ne sija ili vetar ne duva. To je veliki izazov, jer prelazak na obnovljivu energiju takođe zahteva uspostavljanje dugotrajnih, sigurnih i pristupačnih sistema za skladištenje energije. Zbog toga je pronalazak jeftine, sigurne i alternative litijumskim baterijama ključan za prelazak na potpuno obnovljivu energetsku industriju.

Posle Litijum-jonskih baterija

Kao i kod električnih vozila, litijum-jonske baterije su postale popularna opcija za mrežu, jer pružaju visoku gustinu energije i modularno rešenje za skladištenje energije. Međutim, upotreba litijum-jonskih baterija donosi i svoje izazove sa visokom cenom materijala, rizikom od požara i eksplozija, i nedostatkom praksi za recikliranje koji ograničavaju široko usvajanje litijum-jonskih baterija za mrežu. Jedna izuzetno obećavajuća opcija za zamenu litijuma za skladištenje energije na velikoj skali je punjiva cink-jonska baterija. Pojavila se tek u poslednjih deset godina, cink-jonske baterija pruža mnoge prednosti u odnosu na litijum. To uključuje jeftinije troškove materijala, povećanu sigurnost i lakše opcije za recikliranje. Sa potencijalom skladištenja energije na velikoj skali po znatno nižoj ceni – i većim nivoima sigurnosti – široko komercijalizovanje cink-jonskih baterija moglo bi biti ono što je potrebno da se obnovljivi izvori integrišu u energetsku infrastrukturu.
Freepik

Cena baterije

Cink-jonske baterije mogu rešiti probleme vezane za cenu i dostupnost. Upotreba jeftinih, dostupnih materijala poput cinka i mangana ne samo da ih čini jeftinijim za proizvodnju, već smanjuje i rizik od poremećaja u lancu snabdevanja ili nestašica materijala koji utiču na litijumske materijale poput litijuma i kobalta. Godišnja proizvodnja cinka širom sveta je preko 100 puta veća od proizvodnje litijuma. Da ne spominjemo da se očekuje da će potražnja za litijumom i kobaltom premašiti ponudu u sledećoj dekadi.
Freepik

Cink kao sigurna opcija

Stvaranje rigoroznih sigurnosnih standarda za baterije koje se koriste u kućama, fabrikama ili u električnoj mreži ključno je za njihovo prihvatanje od strane javnosti. U tom smislu, cink-jonske baterije nude prednosti. Zapaljivi i toksični elektrolit na bazi rastvarača kod litijum-jonskih baterija zamenjen je vodenom alternativom, čime se eliminiše rizik od požara i eksplozija. Suprotno tome, bezbedno odlaganje litijum-jonskih baterija takođe može biti težak zadatak, jer sadrže toksične supstance. Recikliranje ovih baterija trenutno nije ekonomski izvodljivo zbog visokih troškova, što dovodi do velikog broja potrošenih ćelija koje završavaju na deponijama. Srećom, cink-jonske baterije pojednostavljuju postupak zbrinjavanja na kraju životnog ciklusa. Nedestruktivni, vodenasti elektrolit koji se koristi u cink-jonskim baterijama znači da se mogu koristiti dobro uspostavljene metode poput onih za odlaganje olovnih akumulatora. Takođe, metalna anoda od cinka lako može biti ponovno korišćena u novim baterijama.
Designed by macrovector / Freepik