Litijum-jonske baterije nisu dovoljno dobre da napajaju održivu budućnost – ova nova baterija bi mogla biti…

Pronalaženje jeftine, sigurne alternative litijumu ključno je za prelazak na potpuno obnovljivu energetsku industriju.

Pošto obnovljivi izvori snabdevaju intermitentnom elektroenergetskom energijom, potrebno nam je i rešenje za skladištenje te energije, kako bismo zadovoljili potrebe mreže kada sunce ne sija ili vetar ne duva. To je veliki izazov, jer prelazak na obnovljivu energiju takođe zahteva uspostavljanje dugotrajnih, sigurnih i pristupačnih sistema za skladištenje energije. Zbog toga je pronalazak jeftine, sigurne i alternative litijumskim baterijama ključan za prelazak na potpuno obnovljivu energetsku industriju.

Posle Litijum-jonskih baterija

Kao i kod električnih vozila, litijum-jonske baterije su postale popularna opcija za mrežu, jer pružaju visoku gustinu energije i modularno rešenje za skladištenje energije. Međutim, upotreba litijum-jonskih baterija donosi i svoje izazove sa visokom cenom materijala, rizikom od požara i eksplozija, i nedostatkom praksi za recikliranje koji ograničavaju široko usvajanje litijum-jonskih baterija za mrežu.

Jedna izuzetno obećavajuća opcija za zamenu litijuma za skladištenje energije na velikoj skali je punjiva cink-jonska baterija. Pojavila se tek u poslednjih deset godina, cink-jonske baterija pruža mnoge prednosti u odnosu na litijum. To uključuje jeftinije troškove materijala, povećanu sigurnost i lakše opcije za recikliranje.

Sa potencijalom skladištenja energije na velikoj skali po znatno nižoj ceni – i većim nivoima sigurnosti – široko komercijalizovanje cink-jonskih baterija moglo bi biti ono što je potrebno da se obnovljivi izvori integrišu u energetsku infrastrukturu.

Freepik

Cena baterije

Cink-jonske baterije mogu rešiti probleme vezane za cenu i dostupnost. Upotreba jeftinih, dostupnih materijala poput cinka i mangana ne samo da ih čini jeftinijim za proizvodnju, već smanjuje i rizik od poremećaja u lancu snabdevanja ili nestašica materijala koji utiču na litijumske materijale poput litijuma i kobalta.

Godišnja proizvodnja cinka širom sveta je preko 100 puta veća od proizvodnje litijuma. Da ne spominjemo da se očekuje da će potražnja za litijumom i kobaltom premašiti ponudu u sledećoj dekadi.

Freepik

Cink kao sigurna opcija

Stvaranje rigoroznih sigurnosnih standarda za baterije koje se koriste u kućama, fabrikama ili u električnoj mreži ključno je za njihovo prihvatanje od strane javnosti. U tom smislu, cink-jonske baterije nude prednosti. Zapaljivi i toksični elektrolit na bazi rastvarača kod litijum-jonskih baterija zamenjen je vodenom alternativom, čime se eliminiše rizik od požara i eksplozija.

Suprotno tome, bezbedno odlaganje litijum-jonskih baterija takođe može biti težak zadatak, jer sadrže toksične supstance. Recikliranje ovih baterija trenutno nije ekonomski izvodljivo zbog visokih troškova, što dovodi do velikog broja potrošenih ćelija koje završavaju na deponijama.

Srećom, cink-jonske baterije pojednostavljuju postupak zbrinjavanja na kraju životnog ciklusa. Nedestruktivni, vodenasti elektrolit koji se koristi u cink-jonskim baterijama znači da se mogu koristiti dobro uspostavljene metode poput onih za odlaganje olovnih akumulatora. Takođe, metalna anoda od cinka lako može biti ponovno korišćena u novim baterijama.

Designed by macrovector / Freepik

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Pametne uređaje za kuću postavite na...

Transformisanje običnog stana u tehnološki pejzaž sa pametnim uređajima donosi brojne koristi u život jedne osobe....

FlyNow eCopter nije Multicopter

FlyNow Aviation eCopter je inovativni električni vertikalni let (eVTOL) avion koji je napravljen da transformiše gradsku...

Kaspersky upozorava: Primetan porast digitalnog nasilja

Stalkerveri najčešće izgledaju kao legitimne aplikacije za zaštitu od krađe podataka ili roditeljske kontrole nad pametnim...

Zeiss donosi holograme na masovno tržište

Dok se već nekoliko godina koristi za potrebe NASA-e i ESA-e, Multifunkcionalna pametna stakla sa hologramsom...

Najnovije nadogradnje Wi-Fi mreže sedme generacije...

Wi-Fi alijansa sada zvanično sertifikuje uređaje koji podržavaju Wi-Fi 7, narednu generaciju bežičnog internet-a za kućne...

Šta donosi ažuriranje One UI 6.1?...

Ažuriranje One UI 6.1 će biti dostupno za seriju Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z...

Clear 2 je šaljiva aplikacija za...

Clear je bio jedna od najzanimljivijih, najinovativnijih i najlepših aplikacija za to-do listu. Umesto dugmića i...

Top 5: vidžetea za vremensku prognozu...

Iako je vreme tema o kojoj se samo usput priča tokom neobaveznog razgovora, to je jedan...

Saudijska Arabija gradi futuristički skijaški centar...

Ništa ne odstupa više od slike koju većina ljudi ima o Saudijskoj Arabiji od zimske čarolije....

Naredna dimenzija u prilagođavanju

Ski čizme su tradicionalno kasnile za snowboard čizmama kada je u pitanju praktičnost zakopčavanja. BOA sistem,...