TOP 5: Skrivenih troškova solarnih panela o kojima niko ne priča

Solarni paneli mogu da koštaju na desetine hiljada evra koje morate da platite unapred, iako novac koji štede može značiti da otplaćuju sami sebe.

Međutim, ako pokušavate da odlučite da li su solarni paneli pametan potez, ne možete u obzir da uzimate samo inicijalne troškove već morate da gledate još neke parametre.

U nastavku pročitajte koji to skriveni troškovi dolaze uz nabavku solarnih panela.

Troškovi Elektroprivrede

Solarni paneli bi trebalo da smanje vaš račun za struju, ali iznenadićete se kad čujete da ta ušteda dolazi sa određenom cenom. Da bi vaš dom bio povezan na električnu mrežu potreban je novac, tako da treba da očekujete račun za struju svakog meseca, čak i kada koristite solarnu energiju.

Kompanija za distribuciju električne energije vam takođe može naplatiti i posebne naknade vezane za solarnu energiju, kao na primer naknada za slučaj da vaši solarni paneli vuku energiju iz mreže umesto da ubacuju energiju u nju.

Tekuće održavanje

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što kupite solarne panele je koliko vremena i novca je potrebno da bi ti paneli uredno radili. Iako održavanje solarnih panela nije previše komplikovano, i dalje morate redovno da ih čistite i radite popravke ukoliko je neophodno.

A s obzirom na to da solarni paneli mogu da traju decenijama, troškovi održavanja će postojati dokle god ih koristite.

Popravke

Većina sistema solarnih panela ne bi trebalo da zahteva česte popravke, ali solarne panele ćete idealno imati instalirane do čak 30 godina, tako da možete očekivati makar nekoliko popravki.

Pejzažno uređenje za zemljane panele

Većina domova nema dvorišta koja su uređena računajući i na solarne panele. Pored troškova instalacije panela moraćete i da preuredite dvorište i baštu kako biste imali gde da ih adekvatno smestite.

Popravka ili zamena krova

Kao i kod panela koji se instaliraju na zemlju, i paneli koji idu na krov mogu da iziskuju rekonstrukciju krova. U zavisnosti od stanja i starosti vašeg krova, moguće je da ćete morati da sagradite potpuno novi krov pre nego što postavite solarne panele.

I za kraj, ako se neki panel polomi u nekom momentu, možda ćete morati da snosite i troškove popravke krova, pored troškova popravke panela.

Zaključak

Količina novca koju ćete uštedeti kupovinom solarnih panela zavisi od više faktora, uključujući to gde živite. Solarni kalkulator vam može pomoći da izračunate tačnu uštedu tokom godina, ali ne smete zaboraviti da solarni paneli imaju i potencijalne skrivene troškove.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde