TOP 5: Smelih predviđanja za tehnološku industriju u sledećoj deceniji

Budućnost tehnologije je „veoma fascinantna i strašna u isto vreme“.

Teško da je bilo ko mogao da predvidi sve što se desilo u proteklih 10 godina.

Bila je to decenija društvenih mreža, Cukerberga, Maska i veštačke inteligencije.

Internet je ušao u sve sfere naših života i mi sada pričamo sa bezličnim virtuelnim asistentima Siri, Alexa i Google Asistent, ali PC računari i dalje postoje i niko još ne stavlja displeje na mrežnjače.

Rekli smo zbogom flopi diskovima i našoj kratkotrajnoj opsednutosti čitačima elektronskih knjiga.
3D televizori su bili hit nakratko, ali sada većina tih 3D naočara sakuplja prašinu u nekom ćošku dnevne sobe.

Tehnologija za skladištenje podataka i računarstvo u oblaku je definitivno jedna od najvažnijih tehnologija protekle decenije.

Probajte da nađete firmu ili korisnika tehnoloških aplikacija koji ne koristi „cloud“.
Mobilne širokopojasne mreže sada uzimamo zdravo za gotovo i gledamo sadržaje u HD rezoluciji na najmanjim ekranima gde god da se nalazimo.

Veštačka inteligencija je danas prihvaćeni deo svakodnevnog života i jedna od tehnologija u koju ljudi imaju najmanje poverenja.

Proširena i virtuelna realnost su promenile način na koji posmatramo svet oko sebe kao i nâs same (hello Lens), ali virtuelna realnost i dalje kaska za proširenom realnošću kada gledamo celokupni uticaj koji imaju.

Šta je sledeće?

5G i novi horizonti

Sve žice koje su preostale u našem povezanom društvu bi trebalo da nestanu tokom sledeće decenije.

Bilo da se radi o prelasku na opšteprisutnu 5G (i 6G) mrežu ili bežičnu električnu energiju, strujni i mrežni kablovi će, makar što se potrošačke tehnologije tiče, uskoro postati prošlost.

U slučaju 5G mreže, rivalske 5G tehnologije će se do sredine decenije (ako ne i ranije) spojiti u jednu, dominantnu tehnologiju, koja bi trebalo da ubrza širenje i usvajanje 5G mreže. Naravno, mi ćemo do tada već biti opsednuti 6G mrežom, šta god to bilo.

Snaga baterija

Tokom sledeće decenije, naučnici će iscediti poslednju kap snage iz litijum-jonskih baterija.

Videćemo nove tehnologije za ultrabrzo punjenje, efikasnije hemijske komponente (grafit umesto silicijuma) i nanožičane baterije koje nikada ne „crkavaju“.

Pored toga, kompanije koje se bave mobilnom tehnologijom, kao što su Apple, Google i Samsung, će nastaviti da dorađuju i unapređuju veštačku inteligenciju kako bi poboljšali upravljanje baterijama u uređajima.

Izbor ekrana mobilnih uređaja

U skorijoj budućnosti, 2020-te godine će biti prepune širokog asortimana ekrana za mobilne uređaje.

Imaćemo fleksibilnije ekrane u različitim oblicima, ali i uređaji sa dva ili tri ekrana (da kao sadašnja zaluđenost kamerama sa dvostrukim, trostrukim i četvorostrukim objektivima) će biti jednako popularni.

Providni ekrani, koje zahvaljujući OLED tehnologiji već možemo da imamo, bi mogli konačno da počnu da se pojavljuju na nekim mobilnim uređajima do 2025. godine.

Pametni domovi koji sve više evoluiraju

Uprkos tome što postoji zabrinutost zbog moguće povrede privatnosti, revolucija pametnih domova ne daje naznake posustajanja.

Najveće promene u dolazećoj deceniji će se vrteti oko protokola i sveprisutnosti.

Postojaće konsenzusni osnovni jezik pametnih domova koji će omogućiti svim rivalskim tehnologijama za pametne domove da se nesmetano integrišu i međusobno komuniciraju.

Pre isteka ove dekade, davanje „pameti“ praktično bilo čemu (odeći, aparatu za kafu, nano boji za zidove) bi moglo da podrazumeva malo više od pukog stavljanja etikete „bežični“ na taj predmet.

Automobilska tehnologija

Tehnologija samovozećih automobila i infrastruktura koja ih podržava će se naći na pola puta u drugom delu nove decenije, a praktično sve države će izdavati dozvole za samovozeće automobile i izgradiće saobraćajne trake za autonomna vozila (nešto slično trakama za vozila u kojima se prevozi više ljudi) kako bi obezbedili da se oni koji i dalje žele da voze ne bi previše mešali sa samovozećim automobilima, autobusima i kamionima.

Takođe, do kraja decenije, 75% automobila na putevima će biti potpuno električni modeli.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde