TEST: Huawei Mate Xs – Sledeća era mobilnih telefona

Kako vidite vaš mobilni telefon za deset godina?

[vc_btn title=”impresivan u svakom pogledu, vanserijske kamere” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Kompatibilnost svih aplikacija s dva ekrana nije potpuna ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Put razvoja mobilnih telefona se polako kristališe. Prvo su postali dovoljno moćni da mogu biti personalni računari (uz povezivanje na periferiju), a sada vidimo da ih i bez periferije možete koristiti kao prenosive računare. Veliki ekran se može razviti i postati još veći, kako bi imali dovoljno prostora za virtuelnu tastaturu i ostatak ekrana za željeni program. Huawei je predstavio samo jedno od nekoliko mogućih rešenja proširenja radne površine. Otvaranje spolja postavlja pitanje zaštite ekrana kad se ne koristi. Morate ga držati u odgovarajućoj zaštiti kako se ne bi izgrebao ekran.

Kako izgleda upotreba Mate Xs? Ovo je već druga iteracija kineskog telefona na preklop. Od prošle godine smo dobili brži procesor i poboljšano korisničko okruženje. Pretpostavljamo da je ostatak konfiguracije već bio dovoljno dobar.

Telefon jeste veliki, čak i u sklopljenom izdanju, kad je dijagonala ekrana 6,6 inča. Tada je debljina pozamašna, jer imamo dva sloja ekrana. Korišćenje se u takvoj formi ne razlikuje od ostalih fableta. Ono što Mate Xs čini drugačijim, je lako povećanje radne površine otvaranjem levog dela ekrana. Tada se korisnički interfejs pretvara iz telefonskog u tablet mod.

Ekran je kod Mate Xs glavni razlog kupovine. Primetno smo ga koristili u punoj veličini kad god smo mogli. Drugim rečima, samo kad smo bili u pokretu nismo razvlačili ekran. U svakoj drugoj varijanti, ako je bilo i najmanja mogućnost, veći ekran je bio prvi izbor.

Neki će primetiti da u punoj veličini površina ekrana nije potpuno ravna, ali se u svakodnevnoj upotrebi to ne primećuje. Više se primećuje plastična zaštita ekrana jer ona tu i ostaje. Proizvođač ne preporučuje njegovo uklanjanje i ako to ipak uradite garancija više ne važi. Sledeće što je prisutno i s čime ćete morati da živite je veliki ram oko ekrana. Između 4 i 5 mm je od ivice ekrana do kraja telefona. Zanimljivo je da sâm displej ima pravilan oblik. Ćoškovi nisu zaobljeni kao na svim telefonima poslednjih nekoliko godina. Kako su kamere pozadi, na ekranu nema ni jedne rupice koja ometa rad.

Kad uporedite ovaj fablet s telefonom istih dimenzija, autonomija je u rangu najboljih: jedan do dva dana, u zavisnosti od intenziteta korišćenja. Tablet od osam inča traži više energije, ali ne mnogo više. Jedino igranje igara primetno brže troši bateriju. Smatramo da ćete retko kad u istom danu potrošiti svih 4500 mAh. Kod Mate Xs je baterija iz dva dela po 2250 mAh, pa je ovih 4500 realno manje nego kod telefona koji imaju bateriju u jednom komadu. Punjač je ultra mega brz – 55W – i dok kažete Huawei SuperCharge on za pola sata napuni 85% baterije.

Otključavanje telefona se vrši putem senzora otiska prsta na desnom boku telefona. Ne postoji identifikacija lica iz prostog razloga – set kamera je pozadi i komplikovano je svaki put okretati telefon da bi ga otključali. Naročito kad senzor otiska prsta radi besprekorno. Usudili bi se reći i bolje nego što treba!

Brzina rada telefona nije upitna. Kirin 990 ne zna za prepreke. Radi perfektno, tiho i ne greje se. Kada pri radu ne nailazite na prepreke, kada je sve fluidno, to je ujedno i najveća pohvala. AnTuTu rezultati stižu do 403.527 (AnTuTu se odjavio iz Google Play prodavnice i pristupio Huawei prodavnici). To je manje od SD865, ali ćemo primetiti da je razlika između pomenuta dva čipseta pola godine.

Softverski je opremljen sa EMUI v10, Huawei korisničkim interfejsom. Ima dosta opcija, možete videti i urediti dosta detalja kako bi telefon prilagodili sebi i svojim potrebama.
Pri prelasku sa starog na novi telefon uradili smo kopiranje svih aplikacija putem Phone Clone aplikacije, a zatim sistemskih podešavanja. Telefon je uradio veći deo posla. Kako nismo došli s Huawei telefona, neke aplikacije se nisu instalirale. Međutim, dobar deo njih smo pronašli naknadno i rade normalno. Interesantno je što ima nekoliko koje pri pokretanju jave da bez GMS neće da rade, a zapravo rade sasvim normalno.

Što se tiče svima popularnih aplikacija, tu je veoma jednostavno rešenje u vidu aplikacije MoreApps na Huawei Gallery gde ćete pronaći i svoje omiljene (GMaps, YouTube, Facebook, Viber, …) Pitate se da li je komplikovano? Nije.

Set kamera je pozadi, i samo pozadi. Pokretanjem selfia obavezni ste da okrenete telefon na drugu stranu kako bi vas videla kamera. Iz tog razloga tvrdimo da je Mate Xs jedan od najboljih telefona za selfie. Glavna kamera beleži precizno i oštro svaki detalj. Možete koristiti filtere tokom i nakon okidanja, kako bi krajnji rezultat bio baš kako želite.
U momentima kad ne želite selfie, na raspolaganju je druga polovina ekrana ili ceo ekran. E, to je već impresivno! Na displeju dijagonale 19 cm ćete jasno videti kakva će biti fotografija. Ovde već nema laži i prevare, niti iznenađenja kakav će biti krajnji rezultat. Foto profesionalci će radi korisiti Pro mod, gde se podešava ISO, ekspozicija, tip fokusa, balans belog, shutter speed i vrsta fokusa. S toliko opcija vrsni fotografi će od svake iole ozbiljne scene napraviti remek delo.

Obični smrtnici će koristiti automatiku i uzdati se u predefinisana podešavanja i pomoći koju pruža AI. Tada će svo umeće Mate Xs a i stručnjaka iz Leica tima doći do izražaja, a verujte da umeju mnogo toga.

Ovo je telefon koji više spada u koncept nego u regularne telefone. Ni prvi ni poslednji koji se ističe drugačijim sposobnostima zbog kojih ga još više volimo. Namenjen je svima kojima je običan telefon nedovoljan za sve dnevne potrebe. Mate Xs se ističe ekranom s dva obraza, a ipak ima samo jedno lice. Huawei se potrudio da kod ovog poslovnog telefona ništa ne manjka, i mi to potvrđujemo.

Uspešan koncept za sobom donosi novi talas telefona. Radujemo se tome!

Huawei Mate Xs SPECS:

OS: Android 10.0; EMUI 10.0
Čipset: HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm+)
Memorija: 8/512 GB LPDDR4X/UFS3.0
Kamera: 40 Mpx, 8 Mpx, 16 Mpx / 2160@30fps, 1080p@40fps
Ekran: OLED 8“, 2200 x 2480 px, (414 dpi), kad je sklopljen telefon 6,6“ 1148 x 2480 px
Povezivanje: LTE Cat21, WiFi ac, BT 5.0, NFC, GPS
Baterija: 4500 mAh (2×2250)
Dimenzije: 161.3 x 146.2 x 5.4 mm; 161.3 x 78.5 x 11 mm, 300 g
Kontakt: https://consumer.huawei.com/

CENA: oko 2500 EUR

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde