Ako ste gejmer OBAVEZNO pročitajte tekst!

Kako bi procenili rizike u svetu gejminga, eksperti kompanije Kaspersky pratili su najčešće pretnje na PC i mobilnim igricama. U periodu od 1. jula 2021. do 30. juna 2022, „Kaspersky security solutions“ otkrio je da je više od 384.000 korisnika bilo napadnuto sa skoro 92.000 malicioznih i neželjenih fajlova koji su imitirali 28 igara i igračkih franšiza. Pored velikog broja korisnika koji su preuzimali sporne fajlove, istraživači kompanije Kaspersky otkrili su i Trojan-Spies – kategoriju spyware-a koji može da prati podatke unete preko tastature ili čak slika ekran.

Istraživanje je pokazalo i porast napada sa ciljem da se ukradu osetljivi podaci sa zaraženih uređaja. Za to se koriste različiti maliciozni softveri: Trojan-PSW, koji prikuplja lične podatke korisnika, Trojan-Banker, koji prikuplja finansijske podatke i Trojan-GameThief, koji prikuplja gejming naloge korisnika. Tokom istraživanja, otkriveno je ukupno 3.705 jedinstvenih fajlova koji distribuiraju ove maliciozne softvere. To ukazuje da je u prvoj polovini 2022, osim broja napada, porastao i broj fajlova koji se koriste za napade i to za skoro 25 odsto.

Napadači namerno koriste popularne igre koje imaju ogromnu publiku ili koje su nedavno objavljene. Naslovi poput „Roblox“, „FIFA“ ili „Minecraft“, kao i nastavci popularnih franšiza koji su objavljeni prošle godine – „Elden Ring“, „Halo“ i „Resident Evil“ – bili su meta napadača koji su koristili RedLine malware.

RedLine je softver za krađu lozinki, izvlači osetljive podatke sa uređaja žrtve poput šifri, informacija platnih kartica, kripto novčanika i VPN podataka. Tokom istraživanja, otkriveno je 2.362 korisnika koji su napadnuti ovim softverom.

„Tokom pandemije, industrija igara se u velikoj meri proširila, sa mnogo više igrača nego ranije. Kao što vidimo, sajber kriminalci aktivno zloupotrebljavaju ovaj trend, stvarajući sve više novih šablona, alatki za napad i krađu podataka o kreditnim karticama i nalozima za igre, koji mogu da sadrže skupe skinove (izglede likova u igri) koji se kasnije mogu prodati. Očekujemo nove vrste napada u narednoj godini, na primer na igre za e-sportove koje dobijaju ogromnu popularnost širom sveta. Zato je veoma važno da uvek budete zaštićeni, kako ne biste izgubili svoj novac, akreditive i naloge za igre“, komentariše Anton V. Ivanov, senior bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky.

Ceo izveštaj možete pročitati na blogu Securelist.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde