Koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Konceptnim električnim dvosedom FT-Se s nultom emisijom štetnih gasova, Toyota predstavlja svoje uzbudljivo moguće rešenje za budućnost sportskih automobila visokih performansi.

Primenom znanja koje je stečeno željom TOYOTA GAZOO Racinga da pravi “sve bolje automobile” na osnovu iskustava stečenih na automobilskim stazama, koncept FT-Se predstavlja viziju o tome kako će se odnos vozača i njihovih vozila razvijati i produbljivati. Svojim imenom, izvedenim iz skraćenice „Future Toyota Sports electric“, FT-Se predstavlja koncept visokih performansi za dolazeću eru neutralnosti emisije ugljenika. Automobil se odlikuje zapanjujuće prefinjenom, elegantnom siluetom karakterističnom za pravi sportski automobil s dva sedišta, uključujući i baterijsku električnu tehnologiju.

TOYOTA FT-Se

Kompaktne visine od 1.220 mm, ovaj model vraća sećanja na klasične sportske automobile iz prošlosti, dok njegova širina od 1.895 mm nagoveštava stav kakav se očekuje od ovakvog atlete, naglašenog vrhunskim dizajnom prednjeg dela kojim se prepliću glatke forme i agresivne linije. Pored toga, 4.380 mm duga i elegantna silueta privlači pažnju zahvaljujući svojim aerodinamičnim površinama, prepoznatljivim trapezoidnim oblicima i karakterističnim zadnjim spojlerom.

Unutrašnjost se ističe kokpitom nove generacije s intuitivnom kontrolom i impresivnijim iskustvom u vožnji, kao i niskim profilom instrument table koji obezbeđuje odličnu vidljivost. Novodizajnirani oslonci za kolena štite vozača i suvozača od G-sila tokom vožnje, bilo na putu ili u prirodnom okruženju modela FT-Se – na trkačkoj stazi.

TOYOTA FT-Se

Napredak u oblastima elektrifikacije i inteligentne tehnologije omogućio je Toyoti da nadogradi temelje koji su postavljeni još 2021. godine kada je predstavljen prvi sportski koncept kao deo vizije kompanije za električna vozila na baterije (BEV). Poboljšana stabilnost upravljanja i aerodinamičke karakteristike dopunjuju odziv motora i istinsko uzbuđenje koje pruža električni pogon nove generacije vrhunskih performansi.

Najnovije baterije male visine i velike gustine energije važan su faktor koji omogućava Toyoti FT-Se da pomeri granice performansi. Ta tehnologija, u kombinaciji sa smanjenjem veličine i težine komponenti kao što su motor, menjač i klima uređaj, dozvoljava nove mogućnosti za poboljšanje kvaliteta tradicionalnih sportskih automobila, a to su stabilno skretanje u krivinama, savršena reakcija motora i sigurno kočenje.

TOYOTA FT-Se

FT-Se ima za cilj da se kontinuirano razvija uz stalno ažuriranje softvera, pa i više od toga, dok ujedno odražava životni stil vozača i njegove individualne vrednosti kroz prilagođavanje i praktične funkcije za vožnju bez stresa. Toyota veruje da se buduća mobilnost neće ogledati samo u pružanju rešenja za fizički transport već da bi postala životni partner. Koncept FT-Se je vizija kako bi električni sportski automobil na baterije mogao postati jedinstveno vozilo koje će ubrzati vozačev puls i stvoriti dugoročnu privlačnost.

Toyota je prvi put predstavila model FT-Se na sajmu mobilnosti u Japanu, održanom u Tokiju. Tom prilikom je uporedo prikazan i model FT-3e, SUV koncept s baterijsko-električnom tehnologijom nove generacije. Oba vozila predstavljaju budućnost transformisanu elektrifikacijom i inteligencijom, koja prevazilazi pružanje običnog transporta i istražuje nove vrednosti i iskustva koje nude automobili. Ovo vozilo je bilo i jedna od glavnih zvezda petog po redu Kenshiki foruma koji je održan u Briselu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

LAMBORGHINI URUS DOBIJA HIBRIDNU VERZIJU, KOJA...

Proći će neko vreme pre nego što Lamborghinijev prvi potpuno električni Ultra GT, Lanzandor, stigne na...

GIRO AEROHEAD II TRKAČKA KACIGA JE...

Ono što ovde vidite nije kaciga iz naučnofantastičnog filma (iako bi lako mogla biti!). To je...

Trek CarBack radar za bicikle

Novi Trek CarBack jedinica se hvali nizom funkcija uključujući otkrivanje vozila koja se približavaju sa zadnje...

DIGITALNI NOMADI MOGU ŽIVETI I RADITI...

Jedna od prednosti ljudi koji mogu raditi na daljinu (digitalni marketing, pisci, virtuelni asistenti, itd) je...

Panerai Radiomir Annual Calendar Goldtech sat

Jedan od satova koje je Panerai objavio na sajmu Watches & Wonders 2023 ima novi godišnji...

Najbolje premijere sa LVMH Watch Week...

Od 28. januara do 1. februara, održana je peta edicija LVMH Watch Week u „Sunshine State“...

Potpuno novi elektrifikovan G 580

Sa potpuno novim Mercedes-Benz G 580 sa EQ tehnologijom (kombinovana potrošnja energije: 30,3-27,7 kWh/100 km |...

Ako bi Džejms Bond bio zdravstveni...

Digitalno ne znači uvek moderno. To je činjenica. S tim u vezi, ne dopada se svima...

Novi vrhunski Mercedes-AMG GT 63 S...

Tokom vikenda Formule 1™ u Šangaju, Mercedes-AMG je predstavio novi vrhunski model u svojoj GT seriji....

TOP 5: Inovacije u skijanju

Od ruksaka za lavine koji izvlači vazduh iz snega do par sklopivih skija, evo najnovijih, najboljih...