Toyota je razvila autonomnu tehnologiju za driftovanje kao potencijalnu bezbednosnu funkciju

Ova tehnologija bi mogla automatski da vam podari veštine profesionalnog vozača kako biste održali kontrolu u rizičnim situacijama.

Zamislite kad bi vaš sledeći auto mogao da vam pomogne da vozite kao vrhunski drifter? Istraživački institut kompanije Toyota objavio je da su njihovi inženjeri napravili posebnu verziju sportskog modela Supra koji, na zatvorenoj stazi, može automatski da driftuje oko prepreka. To je prva takva tehnologija u svetu, tvrde u ovoj organizaciji.

Driftovanje je super, ali koga je briga za auto koji može samostalno da klizi u krivinama? Šta je tu tako epohalno? Pa, ovo bi potencijalno mogla da bude bezbednosna funkcija. U budućnosti, Toyota bi mogla da koristi takvu tehnologiju da nadogradi sposobnosti ljudi vozača i pruži autonomnu kontrolu u kritičnim situacijama kada ljudsko upravljanje dođe do svojih granica.

Zamislite na primer da počinjete da se vrtite nakon što ste naleteli na deo puta koji je prekriven crnim ledom. Profesionalni vozač bi možda dao gas i podesio tačan ugao volana da natera automobil da driftuje i održi kontrolu i tako spreči sudar, ali to je nešto što obični vozači uglavnom neće znati.

Ako vaše buduće Toyota ili Lexus vozilo bude imalo samovozeće sposobnosti, ono bi moglo privremeno i automatski da vam podari vozačke veštine profesionalca koje će vam omogućiti da održite kontrolu u rizičnim situacijama.

U ovoj organizaciji kažu da ta tehnologija „proširuje domen operativnosti vozila dalje od tačke saturacije guma“. Drugim rečima, omogućava vam da se razuzdate.

Supra koja je korišćena kao zamorče za ovo istraživanje imala je kompjuterski kontrolisanu pedalu gasa i upravljački sistem kao i sekvencijalni menjač i sposobnost da koči svakim točkom zasebno.

Pored ostalog hadrvera, ovaj nelinearni model predvidive kontrole (NMPC) koristi kompjuter sa x86 arhitekturom. Kako bi održao graciozan balans tokom driftovanja, automobil izračunava novu trajektoriju u svakom dvadesetom delu sekunde.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde