TOP 5: Električnih brodova u koje ćete se zaljubiti

Električna energija je promenila naše živote iz korena a uskoro će ih promeniti još više. Prilično smo sigurni da niste mislili na električne brodove. A niste ni imali razloga to da pomislite, jer do pre nekoliko godina jedva da su postojale bilo kakve skice takvih električnih plovila, i ne, to nije zato što se voda i struja ne mešaju, već zato što bi veliki otpor vode ispraznio svaku bateriju velikom brzinom.

Koncept električnih brodova je ipak vremenom dobio na značaju, a danas već imamo popriličan broj elektromotornih brodova na tržištu. Pet modela u nastavku su najbolji električni brodovi koje smo imali prilike da upoznamo do sada, i sigurno će vam se svideti.

Zin Z2R

Još jedan startap, Zin Electric Boats sa sedištem u Sijetlu, predstavio je svoj prvi brod dužine 6 metara po imenu Z2R. Sam brod krasi divan minimalistički dizajn, a veoma lagano korito je napravljeno od ugljeničnih vlakana što mu daje prednost po pitanju energetske efikasnosti.

Što se tiče performansi, Z2R može da krstari brzinom od 13 čvorova uz domet od 80 do 100 nautičkih milja. To je impresivno za jedan potpuno električni brod, a još je bolje kada saznate da mu je maksimalna brzina 35 čvorova. Zapravo je čak i 48 čvorova, što je brojka koju je dostigao prvi prototip ovog broda, ali je maksimalna brzina na serijskom modelu ograničena da bi se sačuvala baterija.

Performanse obezbeđuje elektromotor Torqeedo snage 55 kW i baterija Torqeedo kapaciteta 45 kWh.

Candela C-8

Još jedan evropski proizvođač brodova, švedski brend Candela, predstavio je svetu svoj model C-8, električni brod koji bi mogao da unese revoluciju koja je industriji potrebna.

Brod ima hidrogliserski dizajn korita koji minimizira otpor vode i brazde iza broda i poboljšava performanse njegovog Candela C-Pod elektromotora. Maksimalna brzina broda je 24 čvora a domet 50 nautičkih milja. Ove, 2023. godine, baterija će takođe biti unapređena, što bi moglo dodatno da poveća autonomiju.

C-8 takođe nudi mogućnost noćenja za do dve odrasle osobe i dvoje dece, što ga čini savršenim porodičnim brodom.

Boesch 750 Portofino DeLuxe

Brod 750 Portofino De Luxe brodogradilišta Boesch je prava lepotica koja će impresionirati sve ljubitelje brodova svojom elegancijom i retro stilom. To je klasičan brod u svakom smislu te reči, sa koritom napravljenim od laganog laminata mahagonije koje brodu daje deluks estetiku.

Iako performanse nisu na nivou ostalih brodova sa ove liste, sa makimalnom autonomijom od 70 minuta pri brzini od nešto iznad 20 čvorova, ovo je verovatno jedan od najudobnijih i najfensi električnih brodova trenutno dostupnih na tržištu.

Vetrobransko staklo je inspirisano automobilskim svetom iz sredine devedesetih, sa krovom na uvlačenje i prostranom ležaljkom za sunčanje pozadi koja vas prosto mami da provodite vreme na ovom brodu ispijajući koktele.

Marian M 800 Spyder

Kao pravi gliser sa pramčanim koritom, model Marian M 800 Spyder je izvrsna opcija a dolazi nam od austrijskog proizvođača električnih brodova Marian Boats. A s obzirom na to da se ovo brodogradilište se fokusira isključivo na proizvodnju električnih brodova, M800 Spyder već uživa benefite istraživanja vezanih za korito koje je dizajnirano od nule sa glavnim fokusom na efikasnost i što veću autonomiju.

Brod je lansiran 2021. godine i opremljen je elektromotorom snage 150 kW koji ga gura kroz vodu brzinom od 34 čvora pri punom gasu ili 16 čvorova što mu je krstareća brzina, sa kojom ima autonomiju od 30 nautičkih milja.

Q Yachts Q30

Model Q30 predstavlja elegantno rešenje mladog finskog brodogradilišta Q Yachts, nastalog na ideji o razvoju premijum električnih brodova koji bi nudili isti doživljaj kao i jedrilice zbog tihog i agilnog kretanja.

Njihov model Q30 zamenio je jedra Torqeedo motorima od 10 kW i baterijom od 30 kWh. To možda deluje kao ništa posebno u poređenju sa drugim električnim brodovima, ali ovaj brod ispunjava svoj cilj, a to je da nečujno plovi morem malim brzinama, bez skoro imalo buke i vodenog traga iza sebe. Štaviše, njegov pogonski sklop je tako efikasan da mu omogućava da elegantno krstari 10 sati brzinom od 6 čvorova, što je zaista impresivno.

Zaključak

Kada pogledate ovih 5 najboljih električnih brodova, jasno vam je da se električna revolucija približava velikom brzinom. Za one koji među prvima prihvate ovu tehnologiju, postojanje električnih izbora čak i na vodi je odlično i predstavlja važan korak u pravom smeru.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde