Origami solarni panel možete nositi sa sobom gde god da idete

Kompaniju Sego osnovala su tri diplomca univerziteta Brigam Jang koji imaju iskustvo rada na projektu izrade solarnih panela po NASA standardima. Oni su sada odlučili da spuste tu „svemirsku“ tehnologiju na Zemlju u vidu lako prenosivog punjača za putnike i avanturiste kojima može služiti kao pomoćna baterija za život van mreže. Inicijalni model koristi SunPower monokristalne solarne ćelije koje omogućavaju 25 vati punjenja u optimalnim sunčanim uslovima. Paneli su precizno isečeni u trouglaste polovine i četvrtine a potom ponovo sastavljeni sa štampanom pločom.

Kada je sklopljen, Sego panel ima oblik kvadrata stranice 19 cm i debljine 2,5 cm, a kada ga rasklopite on se pretvara u tanki šestougaoni panel površine 0,25 m2.

Na pozadini panela nalazi se modul za punjenje sa USB-C portom na koji direktno povezujete uređaj koji treba da se puni ili prenosivi punjač za skladištenje energije, a tu je i poseban port za povezivanje više solarnih panela. U kompaniji Sego procenjuju da je za punjenje smartfona potrebno 1-2 sata, za tablet 3-4 sata i 3,5 do 7 sati za prenosivu externu bateriju od 10.000 mAh, u optimalnim sunčanim uslovima.

Sklopljeni Sego panel nije baš toliko mali da stane u džep, ali sa lakoćom staje u ranac. On je težak oko 1,4 kg, što je možda puno za avanturiste koji nose minimalno opreme, ali je sasvim lagan za ostale ljubitelje prirode i kampovanja.

Sego panel snage 25 W je dostupan na Kickstarteru, a pored standardnog modela postoji i premijum model od ugljeničnih vlakana umesto fiberglasa. Premijum model ima masu od 1,1 kg.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde