Otkrivamo vam Sva Toyota električna vozila!

Akio Toyoda, predsednik kompanije Toyota Motor Corporation, otkrio je medijima dodatne informacije o strategiji Toyote za ugljeničnu neutralnost, iznoseći planove za proširenje ponude sa čak 30 baterijskih električnih modela do 2030. godine.

Dobar dan. Ja sam Akio Toyoda.
Puno vam hvala što ste izdvojili vreme da nam se pridružite.
Danas ću govoriti o Toyotinoj strategiji ostvarivanja ugljenične neutralnosti, a posebno o strategiji za baterijska električna vozila, koja predstavljaju jednu od najperspektivnijih opcija.

Smatram da ugljenična neutralnost znači ostvarenje sveta u kojem svi ljudi na planeti stalno žive srećno. Želim da doprinesem ostvarenju takvog sveta.
To je bila i biće želja i misija Toyote kao globalne kompanije. Zbog tog izazova, moramo da smanjimo emisije CO2 u najkraćem mogućem roku. Živimo u raznolikom svetu i u vremenu kad je teško predvideti budućnost. Stoga je teško usrećiti sve ljude jedinstvenom opcijom. Zato Toyota želi da pripremi što je više moguće opcija za naše kupce širom sveta. Smatramo da se sva elektrifikovana vozila mogu podeliti u dve kategorije, u zavisnosti od energije koju troše. Jedna se kategorija odnosi na „vozila koja smanjuju emisije ugljenika“. Ako energija koja pokreće vozilo nije čista, korišćenje elektrifikovanog vozila ne bi za posledicu imalo nula emisija CO2, bez obzira na tip vozila. Druga se kategorija odnosi na „ugljenično neutralna vozila“.

Sloboda kretanja i zabava u vožnji za sve. Cilj nam je ne samo da smanjimo emisije CO2 i ostale negativne uticaje na nulu. Naš cilj ide korak dalje. Za bZ seriju razvili smo posebnu platformu za baterijska električna vozila, koja zadovoljava razne potrebe globalnog tržišta. Prvi model u ponudi je bZ4X, koji smo nedavno najavili. Razvili smo ga zajedno sa Subaruom, što nam je omogućilo da težimo uglađenosti i upravljivosti, kao i voznim karakteristikama pravog SUV vozila.

Preciznije, planiramo do 2030. godine da lansiramo 30 modela baterijskih električnih vozila i na globalnom nivou stavimo na raspolaganje kompletnu ponudu baterijskih električnih vozila u segmentu putničkih vozila, kao i u segmentu privrednih vozila. Molim vas, pogledajte.

Počnimo s brendom Lexus. Lexus nastoji da bude brend za ljude koji iznad svega cene autentičnost. Kao nosilac brenda, smatram da je i dalje tako. Lexus nudi jedinstven izgled i jedinstven potpis u vožnji, a kao pionir na području hibridne električne tehnologije usavršio je tehnologiju elektrifikacije. A sada Lexus otvara novo poglavlje. Tako nazivamo napore koje ulažemo na području elektrifikacije ovde u Lexusu. Izvlačenje punog potencijala vozila putem tehnologije elektrifikacije… To je smisao elektrifikacije u kontekstu Lexusa. Realizovaćemo jedinstven elektrifikovani Lexus koji objedinjuje linearno ubrzavanje/usporavanje motorom, osećaj kočenja i oduševljavajuće ponašanje na putu za dodatnu radost vožnje.

Putem baterijskih električnih vozila od Lexusa ćemo napraviti brend koji nudi niz doživljaja uz visoke performanse, što je samo Lexus u stanju da ostvari, kao i nastojati da nudimo sve veće mogućnosti personalizacije vozila.

Pa šta mislite o Toyotinim baterijskim električnim vozilima? Budućnost koju smo vam danas prikazali uopšte nije daleko. Većina Toyotinih baterijskih električnih vozila koje smo ovde predstavili modeli su koji stižu na tržište u sledećih nekoliko godina. Cilj nam je da do 2030. godine na globalnom nivou ostvarimo prodaju 3,5 miliona baterijskih električnih vozila godišnje.

Nastavićemo s povećavanjem ulaganja u baterije i to sa 1,5 biliona jena, kako je najavljeno u septembru, na dva biliona jena, s ciljem realizacije još naprednijih i povoljnijih baterija još većeg kvaliteta. Što se tiče prirodnih resursa, kompanija Toyota Tsusho već više od 30 godina radi na osiguravanju obnovljivih izvora energije, kao što su energija vetra i solarna energija.

Osim toga, u proizvodnim postrojenjima nastojimo da ostvarimo ugljeničnu neutralnost do 2035. godine putem stalnih unapređenja s ciljem smanjivanja potrošnje energije, kao i sve većim korišćenjem inovativnih proizvodnih tehnologija. U ovoj diversifikovanoj i nepredvidljivoj eri važno je na fleksibilan način mijenjati tipove i količine proizvoda, a istovremeno i pratiti tržišne trendove.

Toyota nastoji da bude kompanija koja doprinosi globalnoj okolini, nastoji ljudima da donese sreću i deluje i održava blizak odnos s kupcima. Sve u svemu, želimo biti kompanija koja proizvodi sreću za sve, kako pojedince, tako i društvo u celini. Želimo današnjoj deci i njihovim potomcima da ostavimo još bolju budućnost. Uvek želimo da budućnost bude vedrija. Smatram da je budućnost nešto što svi zajedno stvaramo – u japanskoj automobilskoj industriji radi 5.5 miliona naših kolega koji doprinose japanskoj proizvodnji i mobilnosti.

U to verujem. I to ćemo ostvariti. Hvala.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde