NOVUS predstavlja zadivljujući električni motocikl od ugljeničnih vlakana

NOVUS, najnovija nemačka kompanija koja proizvodi električne motocikle, je predstavila svoj novi model na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 u Las Vegasu.

Ovaj motocikl poseduje jedan od najinovativnijih ramova od ugljeničnih vlakana ikada viđenih na električnom motociklu serijske proizvodnje. Međutim, cena pozicionira ovaj električni motocikl u sam vrh luksuznih električnih dvotočkaša.

Cena je 39.000 dolara, plus PDV. Hajde da odmah završimo sa tim, jer iako će ovaj motocikl biti nedostižan za većinu ljudi, i dalje ima mnogo toga u dizajnu čemu možemo da se divimo.

Vizuelno najupečatljivija komponenta NOVUS električnog motora je njegov ram, koji je monokok konstrukcija od karbonskih vlakana koji igra dvostruku ulogu – kao strukturalni egzoskelet i kao elegantno telo motocikla. Takođe je i mnogo lakši od ramova koji koriste čelik, aluminijum ili bilo koje druge egzotične materijale.

Zadnji elektromotor je direct-drive motor za koji kompanija tvrdi da isporučuje 200 Nm obrtnog momenta. Ako je to tačno, onda je to jedan od motocikala sa najvećim obrtnim momentom ikada. Poređenja radi, Curtiss Zeus ima samo 196 Nm obrtnog momenta, koji mu omogućava da ubrza od 0-100 km/h za 2,1 sekundu. Tako da je 200 Nm možda malo prenaduvano u ovom slučaju.

Čak i da je tako, sa maksimalnom snagom od 14 kW, elektromotor kompanije NOVUS je prilično moćan, jer pokreće ovaj motocikl od 39 kg do maksimalne brzine od 97 km/h.

Takva maksimalna brzina znači da je najbolje koristiti ovaj električni motocikl kompanije NOVUS kao urbani motocikl ili za krstarenje opuštenim putevima izvan grada. Sa ovim motociklom ne možete ići na auto-put.

Ali iskreno, sa motociklom koji izgleda ovako nesvakidašnje, ionako želite da idete dovoljno sporo da vas ljudi primete.
Može da pređe oko 97 kilometara sa jednim punjenjem a baterija može da se napuni do 80% za sat vremena. Sa tako malom baterijom, doduše, tu razdaljinu od 97 km sigurno nije prešao pri maksimalnoj brzini od 100 km/h.

NOVUS električni motor inkorporira prednje vešanje u jednu opružnu nogu ispod ležaja viljuške. Posebno napravljena prednja viljuška od ugljeničnih vlakana uklapa se u jedinstveni dizajn motocikla a čvrstoća amortizera može da se podešava.

Sedište je napravljeno od proštepane kože koja se prostire celom dužinom, od repa pa skroz napred do dela gde bi se na konvencionalnim motociklima nalazio rezervoar. Kožno dugme za paljenje je integrisano direktno u prednji deo, što je lep detalj.

Displej je potpuno izbačen, i umesto njega tu stoji smartfon. Prednosti povezanog, digitalnog sveta omogućavaju da se smartfon integriše ne samo kao instrument za komande ili displej, već i kao digitalni ključ. Eliminacijom nepotrebnog hardvera, nove ideje mogu da postanu dostupne istog trenutka.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde