TOP 5: zastarelih tehnologija koje će zbuniti nove generacije

Hajde da napravimo jedan nostalgični povratak u prošlost kako bismo pogledali neke od najvećih, najboljih i najzapaženijih gedžeta iz prošlog veka koji su danas zastareli, izašli iz mode ili jednostavno gurnuti u zaborav od strane boljih i modernijih tehnologija.

Tehnološki napredak je opšteprisutan i sve ubrzaniji, što znači da ne prođe mnogo vremena pre nego što novi gedžeti na tržištu postanu prevaziđeni. Nekolicina savremenih tehnologija, poput mobilnih telefona i kompjutera, nude korisnicima mogućnost da rade većinu stvari koje su radili i stariji gedžeti, ali u manjoj i prenosivoj formi.

Zato pravimo ovaj nostalgični povratak u prošlost da bacimo pogled na neke od najvećih, najboljih i najzapaženijih gedžeta iz prošlog veka koji su danas zastareli, izašli iz mode ili jednostavno gurnuti u zaborav od strane boljih i modernijih tehnologija.

Možda se neki od vas sećaju većine ovih uređaja, ali mnogo omladine nema pojma o čemu se radi.

Digital Versatile Disc (DVD)

DVD je predstavljao evoluciju digitalnog video formata, a razili su ga tehnološki giganti Panasonic, Philips, Sony i Toshiba. Zahvaljujući velikoj memoriji, on je postao medij za kompjuterske fajlove, softvere i video snimke visokog kvaliteta. DVD je imao mnogo prednosti u odnosu na perthodne magnetneformate za čuvanje podataka, uključujući više prostora za skladištenje, ali i izdržljivost koja je u teoriji značila da diskovi mogu da imaju životni vek i do 100 godina.

Sa većim brzinama interneta, video striming tehnologija i pojavom drugih superiornih formata kao što su Blu-ray, pa čak i 4K Ultra HD Blu-ray, može se reći da se DVD približava kraju svog životnog veka. S druge strane, drugi DVD formati, kao što je HD-DVD koji je trebalo da se takmiči sa Blu-ray tehnologijom, nikada nisu ni zaživeli, baš kao i pompezno najavljivani LaserDisc.

Faks mašine

Skromna faks mašina je suštinski bila moderna verzija telegrama. Ova mašina je dugo omogućavala ljudima i kompanijama da šalju skenirane dokumente sa jednog telefonskog broja na drugi. Primalac bi se obradovao svaki put kada mu mašina izbaci štampanu kopiju dokumenta. To je sve funkcionisalo pomoću prenosa tonova audio frekvencije koji su dešifrovani na drugom kraju.

Poput mnogih tehnologija na ovoj listi, faks mašine su najvećim delom postale prevaziđene nastankom imejla, interneta i zahvaljujući napretku kompjuterske tehnologije.

Telefonski imenik

Telefonski imenik nije tehnologija kao takva, ali je svakako nešto što je postalo zastarelo pojavom naprednijih tehnologija.

Ovi debeli papirni imenici sadržali su podatke o stanovništvu i kompanijama vezane za sve telefone koji vam mogu zatrebati. Telefonski imenici su sada zastareli zbog interneta i predstavljaju relikt prošlosti, ali ipak se i dalje mogu povremeno zateći u poštanskom sandučetu.

GPS navigacioni sistemi

Mnogi proizvođači automobila i dalje ih instaliraju u nova vozila, ali kao samostalna jedinica, GPS navigaciona tehnologija se približava kraju svog životnog veka.

Današnji smartfoni su više nego sposobni da navode ljude od tačke A do tačke B uz pomoć aplikacija za navigaciju kao što su Google, Bing i Apple Maps. Ovde imamo još jedan primer kako napredak u mobilnoj tehnologiji gura starije tehnologije u zaborav.

Digitroni

Iako se nesumnjivo i dalje koriste u nekim školama i kancelarijama, skromni mali digitroni predstavljaju prostu tehnologiju koja se definitivno bliži kraju životnog veka.

Kako su sada digitroni dostupni u vidu aplikacija na smartfonima i tabletima, kao i na računarima i laptopovima, skoro u potpunosti je nestala potreba za ovim uređajima u stvarnom svetu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde