Prvi vozovi na hidrogenski pogon protutnjali Nemačkom

Prva dva voza na hidrogenski pogon počela su sa radom u Nemačkoj.

Ovi vozovi, koji saobraćaju između gradova na severu Nemačke, otišli su korak dalje u odnosu na tradicionalne mašine na dizel pogon.
Opremljeni su gorivnim ćelijama koje pretvaraju vodonik i kiseonik u električnu energiju, čime se eliminiše emisija štetnih gasova.

Vozovi, koji garantuju putovanje sa veoma malo buke, mogu da dostignu brzinu od 140 km/h. A trenutno se kreću na maršruti od 100 kilometara.
Iako Coradia iLint vozovi, kako se zovu punim imenom, voze na prilično kratkoj deonici, oni imaju mnogo veće mogućnosti.

Sa samo jednim rezervoarom vodonika, oni mogu da pređu oko 1.000 kilometara, što je u rangu sa vozovima na dizel pogon.
Zagađenje vazduha postaje sve veći problem u Nemačkoj, a azot dioksid je bio uzrok preko 10.000 prevremenih smrti u 2016. godini.

Coradia iLint vozovi će sustići konvencionalne vozove, sa željom da nelektrične železničke linije postanu bolje za okolinu.
Kupovina hidrogenskih vozova je kudikamo skuplja u poređenju sa dizel vozovima, ali su jeftiniji što se tiče potrošnje i održavanja.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Kako koristiti ChatGPT da poboljšate celokupni...

Od trenutka kada je lansiran u novembru 2022. godine, ChatGPT je postao poznato ime. Ono što...

Zaboravite na solarni panel, dolaze kišni...

U potencijalnom preokretu u prikupljanju energije, istraživači su pronašli način da uhvate, skladište i iskoriste električnu...

AI influenserka koja ne postoji: Pratioci...

Milla Sofia je influencerka generisana veštačkom inteligencijom čije izazovne fotografije na Twitteru i TikToku zarađuju hiljade...

Zašto plaćati fotografa?: Z Generacija oduševljena...

Generacija Z koristi aplikaciju Remini koja koristi veštačku inteligenciju (AI) da pretvori njihove selfije u profesionalne...

Uskoro nam stiže poboljšano bežično punjenje...

Smartfoni su postali neizostavni deo naših života, oni su naš uređaj za komunikaciju, personalni kompjuter i...

Kako različiti trendovi utiču na dizajn...

Modni i životni trendovi se iz godine u godinu menjaju, vršeći uticaj na različite industrije, među...

GoChess odigrava poteze onlajn protivnika na...

Šahovski početnici kao i iskusni veterani mogu imati problem da pronađu ljude sličnog nivoa šahovskog znanja...

Top 5: korisnih Android aplikacija koje...

Svaki Android telefon dolazi sa paketom aplikacija koje pomažu kod obavljanja najrazličitijih zadataka. Većina telefona dolazi...

Japan će pokušati da prikuplja solarnu...

Japan i svemirska agencija ove zemlje po imenu JAXA već decenijama pokušavaju da šalju solarnu energiju...

Najbrža grafenska eksterna baterija na svetu...

Srećom po nas, eksterne baterije su doživele značajan napredak, a to se najbolje može videti po...
Prva dva voza na hidrogenski pogon počela su sa radom u Nemačkoj. Ovi vozovi, koji saobraćaju između gradova na severu Nemačke, otišli su korak dalje u odnosu na tradicionalne mašine na dizel pogon. Opremljeni su gorivnim ćelijama koje pretvaraju vodonik i kiseonik u električnu energiju, čime se eliminiše emisija štetnih gasova. Vozovi, koji garantuju putovanje sa veoma malo buke, mogu da dostignu brzinu od 140 km/h. A trenutno se kreću na maršruti od 100 kilometara. Iako Coradia iLint vozovi, kako se zovu punim imenom, voze na prilično kratkoj deonici, oni imaju mnogo veće mogućnosti. Sa samo jednim rezervoarom vodonika, oni mogu da pređu oko 1.000 kilometara, što je u rangu sa vozovima na dizel pogon. Zagađenje vazduha postaje sve veći problem u Nemačkoj, a azot dioksid je bio uzrok preko 10.000 prevremenih smrti u 2016. godini. Coradia iLint vozovi će sustići konvencionalne vozove, sa željom da nelektrične železničke linije postanu bolje za okolinu. Kupovina hidrogenskih vozova je kudikamo skuplja u poređenju sa dizel vozovima, ali su jeftiniji što se tiče potrošnje i održavanja.