TEST: BMW i4 je bolji od očekivanog, a očekivali smo mnogo

Klasična limuzina, ali elektro pogon. Tišina ga odaje!

BMW i4 je, u aktuelnoj ponudi modela iz Minhena, najmanji auto među njihovim limuzinama na elektro pogon. Gledajući ga po dimenzijama, on je zapravo identičan kao četvorka Gran Coupe, ali ima i peta vrata poput BMW Gran Tourismo vozila.

Kad sednete za vozačevo mesto, odmah ćete videti da ste se srodili s autom. Sedište je taman podešeno za vas! Volan je taman gde su vam ruke, a menjač je tu gde skrenete desnu ruku. Nema greške. Pred očima su dva velika ekrana. Jedan je samo za vas i informacije o vožnji, a drugi (osetljiv na dodir) je desno, tj. na sredini auta, sa svim ostalim informacijama. Malo su zakrivnjeni ka vama, da imate bolji uvid u sve šta se dešava oko vas. Pregled sadržaja je lak i brz. Veličina i tip slova je dobro odabran. Međutim, jutarnje sunce otežava pogled na ekran, a odsjaj sunca ume da zasmeta. Bez obzira što su stakla „južno“ od B stuba zatamnjena, jutarnje sunce je probilo zaštitu. Inače, taj B stub je postavljen taman da blokira pogled udesno i ulevo, i nije uzak. Zato je pogled napred dobar. Tanak držač retrovizora ostavlja prostor da se bolje vidi iza A stuba.

BMW i4

Da se vratimo na ekrane. Prikazuju sve što vam treba, u trenutku kada vam je potrebno. Vaš vam daje info o brzini i stepenu korišćenja motora (0-100%), a u sredini birate da li želite mapu, info o muzici u etru, G silama tokom vožnje, kratak info o navigaciji, i to je to. Multimedijalni ekran takođe pruža informacije o vašoj lokaciji na mapi, koji je izvor muzike i ime pesme, koji su telefoni povezani, informacije o vozilu i mogućim podešavanjima.

Nama iz Tech Lifestyle, nekada Mobilnom magazinu, je bilo interesantno to što je BMW i4 istovremeno bio povezan sa dva telefona, i preko oba smo mogli da zovemo i primamo pozive. Oberučke smo prihvatili integraciju Bluetooth-a novije generacije koji podržava povezivanje više od jednog uređaja. Ne možete istovremeno povezati tri telefona. Ako telefoni podržavaju, možete na velikom ekranu ičetvorke imati Android Auto ili CarPlay. Prednost tog prikaza je lakše biranje destinacije i trenutan uvid u saobraćajnu gužvu. Plus sa naše strane je što na vozačevom ekranu ima dovoljno detaljan prikaz destinacije od Google mapa. U isto vreme na Android Autu imate klasičnu Google mapu i vašu putanju. Prikaz na levom ekranu je prisutan i ako desni ne prikazuje grafiku Android Auta i ako ste se vratili u BMW menu.

BMW i4

Još jedna prednost povezivanja sa telefonima je izbor muzike. Bilo koji povezani telefon može biti plejer, a tamo (u telefonu) možete izabrati muziku sa telefona, ili bilo koju striming aplikaciju instaliranu na njemu. Zvuk je, očekivano za autmobil ovog cenovnog ranga, fantastičan. Harman Kardon je dobro odradio svoj deo posla, kako bi vi imali osmeh pri korišćenju. Lako ćete zaboraviti činjenicu da se ne čuje motor. Izabrane pesme i izabrani striminzi će vam dodatno podići raspoloženje. Uživanje je zagarantovano i kad slušate „Dark Necessities“ by Red Hot Chili Peppers i „Svilen konac“ by Merima Njegomir.

BMW i4

Potencijalni treći izvor muzike je USB. Zameramo što je na lokaciji pored bežičnog punjača tip A (pravougaoni), ali većina nas i vas ima takvu prenosivu memoriju. Za sve vas koji imate novije USB stikove, type C je u boksu ispod odmorišta podlaktice. Koliko vam je kvalitetan izvor muzike, toliko ćete kvalitetno i glasno slušati omiljene pesme.

Bežični punjač pristojno brzo puni telefon. Minus je što nema taster za isključivanje punjenja. Ako ostavite telefon tamo, i on ima sposobnost bežičnog punjenja, puniće se. Inače, tamo knap staje S23 ultra ili 14 Pro Max, koji su među najvećim telefonima trenutno dostupnim na tržištu. Stavite li dva komada neće se puniti ni jedan, jer ne leže tačno na ležištu već su malo iznad i indukovano punjenje je onemogućeno. Imate li masku, proverite da li telefon hoće da se puni sa njom, ili je morate ukloniti.

BMW i4

Bez obzira što smo toliko puta u ovom tekstu pomenuli „veliki,“ i4 na zadnjem sedištu jedva da ima mesta. Za decu još i nekako – viši saputnici nikako. BMW je ostao veran svojim podešavanjima udobnosti. Ako ste jednom vozili bavarca, ovde je isto kao tada kad ste ga iskusili. Ostalima koji ga nisu probali napisaćemo sledeće: manje neravnine će upiti, iskustvno prelaska ležećih policajaca će preneti i na vas, a vožnja po lošim putevima Srbije će biti udobna kao i put po kojem vozite.

Peta vrata su zaslužna za lakši unos stvari u gepek. Da li zbog baterije, ili nečeg drugog, tek gepek je dosta plitak. Dužina i širina gepeka je za poštovanje, no plitak je. Kada oborite zadnja sedišta, dužina prtljažnika je 170 cm, a ako suvozačevo sedište pomerite do kraja, stižete do oko 200 cm ukupne dužine. A opet, ko kupuje BMW i4 da bi ga koristio za selidbu?

BMW i4

BMW je poznat po odličnoj zvučnoj izolaciji. Kada ste u njihovom vozilu, retko šta od spoljašnje buke može stići do vas. Kod automobila sa SUS motorima se čuje motor kad zareži, i to je to. Elem, električni i4 takođe ima odličnu izolaciju od buke. Pogoni ga elektro motor od 400 kW, ili 544 KS, na sva četiri točka. Bešuman je do nekih 50-60 na sat. Kad izađete iz grada i pređete njegova ograničenja brzine, čućete gume kako se kotrljaju. Negde pri granici ograničenja brzine na autoputu, oko 120-130 km/h, počinje da preovlađuje šum vetra. Buka nije velika, ali ipak prisutna. Oko 150 km/h, ako baš morate preteći drugo vozilo, buka nastala od strujanja vazduha je „vidno“ primetna. Znači da je generalno rečeno i naspram vozila pogonjena benzinom/dizelom, i4 izrazito tih.

BMW i4

Imate opciju za tri načina vožnje: podrazumevani Comfort, Eco pro i Sport. Srednji, Comfort, podrazumevan kada se uključi auto, je podešen da bude najneutralniji. Motor se ne čuje, a kočenje motora kada papučica „gasa“ nije pritisnuta je minimalno. Eco pro primetno više koči kada dignete nogu sa gasa, ali i od vas traži da uložite više energije u pritiskanje iste da bi bili na istoj brzini kao i „sportskijim“ modovima vožnje. Sport opcija skida sva ograničenja, motor prodiše kada stisnete gas, i nema sistemskog kočenja osim ako ne pritisnege kočnicu (logično, zar ne?). Upalo nam je u oči da brzina vožnje nije ista ako jednakom silom priskate gas u razičitim modovima. Primera radi, u Eco pro modu smo išli 20 km/h. Nismo pomerili stopali i prebacili u Comfort mod. Brzina je porasla na oko 45 km/h. Uključivanjem Sportskog moda brzina i4 je povećana na preko 60 km/h. U sva tri moda nismo pomerili nogu s gasa.

BMW i4

Svaki način vožnje ima prateće elemente koji se daju podesiti. Generalno, nećete primetiti da su date opcije toliko različite. Oku vidna promena će biti u promeni grafike na ekranima. Comfort je više plav, Eco vuče na zeleno, a Sport je, gde čuda, crven. Sportski mod budi zvuk motora. Dobro, to i nije zvuk motora već predefinisani zvuk sa zvučnika. Jeste malo režeći i izaziva vas da stisnete pegalu gasa. Što je budete više i dalje pritiskali, to će vam rasti osmeh na licu i zadovoljstvo vožnje. Ako niste nežni s pedalom, bićete prilepljeni na sedište, jer je reagovanje na papučicu gasa trenutno. Pisali smo bezbroj puta, ali vredi ponoviti: ubrzanje je linearno. Jednako brzo i na početku i na kraju ubrzanja. Potpuno je drugačije naspram vozila pogonjenih gorivom, i to je prosto tako.

BMW i4

Uz pomenuta tri moda imate i jednu tako ne tipičnu opciju za BMW – da prebacite menjač u „B“ mod. Razumećemo vas da se posegli za B modom ako imate malo baterije, a pumpa nije blizu, jer tada auto štedi koliko je god moguće. Ovo je najbliže vožnji sa jednom pedalom. Što manje stiskate gas, to auto više koči i prikuplja energiju za punjenje baterije.
Kada smo kod baterije, ona je kapaciteta 74 kWh. Proizvođač predviđa autonomiju od oko 450 km sa jednim punjenjem. Mi smo, na našoj novinarskoj vožnji, prešli skoro 300 km, što po gradu, što van njega (oko pola-pola), i ostalo nam je još 15 odsto neiskorišćene baterije. Na vama je da izračunate koliko je to ukupne autonomije. BMW ima obaveštenje na dnu vozačevog ekrana -predviđanje koliko kilometara možete preći sa preostalom baterijom, i preciznu informaciju koliko odsto baterije vam je i dalje na raspolaganju. Nama nikad nije dao više od 260 km, a prešli smo više. Ok, on (auto) mora uzeti u obzir kako ćete voziti ostatak puta, a to ne može. On samo može da pretpostavi da ćete i ostatak puta voziti jednako kao i trenutno, i na osnovu toga vam dati okvirnu kilometražu pod točkovima.

Adaptivni tepomat funkcioniše besprekorno. BMW i4 reaguje istovremeno lagano i brzo. BMW je našao pravu meru. Kao i kod ostalih automobila, čini nam se da ubrzava brže ako ne dirate papučicu gasa, već ga ostavite da sam stigne do zadate brzine. Zasmetao nam je sistem koji održava vozio u traci. Automatika loše drži i4 u sredini trake. Auto „udara“ od ivice do ivice trake. Nedugo kasnije, mi smo odustali od opcije da nas i4 sam vozi, već smo sami preuzeli kontrolu.
Kad je ovako lepo voziti auto, ne zameramo što BMW i4 više voli da ga vi vozite nego da on upravlja kormilom. Šta reći na kraju?! Ko može da priušti, vredi da proba. Možda to bude početak jednog velikog prijateljstva…

BMW i4 specifikacije:

Motor

elektro, 400 kw/544 ks

Pogon

 4x4

Menjač

 automatski

Ubrzanje

 4 s

Maksimalna brzina

 250 km/h

Autonomija 

 oko 250 km

Dimenzija

 4.783 x 1.852 x 1.448 mm, 2200 kg

Kapacitet prtljažnika

470 l

tiha vožnja,  korisički interfejs je stvoren za uživanje ,trenutna reakcija na papučicu gasa

prosečno udoban, mala autonomija, B stub je preblizu A stuba

Cena: od 64.250 EUR, testirani 95.000 EUR

Utisak sa testa

TECH
LIFESTYLE
CENA

Ukupni utisak

BMW i4 je zamena za aktuelnu seriju 3 i 4, sa petim vratima za lakši unos prtljaga. Spolja je isti, a ispod haube samo struja.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Jeanneau – Savršen spoj sportskog duha i elegancije

U brodogradilištu Jeanneau, vešti majstori svog zanata i...

Sat za pobednika one druge trke

Najpoznatiji sat u svetu moto-sporta je Rolex Daytona,...

TOP 5: Plovila do 30.000 evra

CTC 470 OPEN / CTC 560 OPEN su kompaktni,...

JEANNEAU DB/43 – VIŠE OD OČEKIVANOG

Međunarodno priznati pomorski arhitekta Majkl Piters sarađuje sa...

SAXDOR – Novi brend u ponudi

ATV&Nautički centar je proširio svoju flotu sa finskim...

TEST: Honda Civic 1,5 sport – Izgleda brzo...

Civic desete generacije je doneo dva nova...

ChargeScape štedi novac vlasnicima električnih vozila

Nova kompanija će stvoriti platformu koju mogu koristiti...

TEST: Mercedes-Benz EQA – Savršen za novu...

Jedan pogled je dovoljan. Spolja to je EQ...

VOGE 500AC – Otključaj slobodu

Najnoviji model u rastućoj porodici Voge motocikala je...

Lange XT Free – Dobar odnos udobnosti i...

Testovi su pokazali da pancerice XT Free imaju...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Koja je frekvencija osvežavanja ljudskog oka? Pošto pitate,...

Koja je rezolucija ljudskog oka? To je složeno...

Sve što treba znati o motociklu Ryvid Anthem

Arhetipski motocikl je obično ili masivni kruzer ili...

Novi LG Bon Voyage prikolica je prepuna funkcija...

LG Labs je predstavila Bon Voyage. To je...

Wolt objavio Izveštaj o transparentnosti algoritma

Vodeća platforma za dostavu u Srbiji, Wolt, objavila...

Lansirana HONOR 200 serija koja donosi portretnu fotografiju...

Okupivši preko 800 medijskih predstavnika i partnera iz...

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed

Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG...

Zagrevanje za EURO 2024

Kompanija Hisense, zvanični globalni partner UEFA EURO 2024TM,...

TOP 5: masažeri za umirivanje bolnih mišića

Korišćenje masažera je iznenađujuće jednostavno. Uključite ga, polako...

LELO lansira Dot Travel kako bi uklonio stres...

Švedski brend za seksualno blagostanje, LELO, lansirao je...

Samsung Electronics predstavlja nove linije Odyssey OLED, Smart...

Samsung Electronics najavio je globalno uvođenje Odyssey OLED...
BMW i4 je zamena za aktuelnu seriju 3 i 4, sa petim vratima za lakši unos prtljaga. Spolja je isti, a ispod haube samo struja.TEST: BMW i4 je bolji od očekivanog, a očekivali smo mnogo