Omega na Olimpijskim igrama u Tokiju: Pregled njihove tehnologije za merenje vremena

Za Olimpijske igre u Tokiju, Omega je pripremila neke od novih trikova za merenje vremena. Omega je u Japanu predstavila tehnologije za detekciju pokreta i pozicioniranje.

Zahvaljujući širokom spektru podataka prikupljenih u realnom vremenu, svaka trka se može precizno pratiti od početka do kraja.
Koristeći ove podatke, sportisti i treneri mogu tačno da analiziraju zašto su unapredili (ili izgubili) vreme na takmičenju.

Osim toga, sve ove informacije daju komentatorima i analitičarima više detalja koje mogu koristiti za svoje članke, prezentacije i priče.
Pogledajmo neke od sportova i šta ove nove tehnologije za detekciju pokreta i pozicioniranje njima donose.

Sportisti

Više nema međuvremena, već ima pozicija uživo! To je ono što je Omega u stanju da izmeri koristeći senzorske tagove zalepljene na početne brojeve koje nose sportisti. To se zove RTTS – sistem za praćenje u realnom vremenu. Senzorski tagovi komuniciraju sa mnoštvom risivera na stazi i šalju sve neophodne informacije do kompjutera koje Omega ima na stadionu. Pored pozicija uživo, ostali podaci koji su takođe dostupni uživo uključuju – brzinu, ubrzanje, usporavanje i pređenu razdaljinu.

Plivanje

Kako plivačka odela ostavljaju malo prostora za senzorske tagove, plivači se prate pomoću kamera koje se nalaze oko bazena i prate pokrete svakog od plivača. Opet imam uživo pozicije, uživo brzinu, ubrzanje, usporenje, razdaljinu između plivača pa čak se meri i broj zaveslaja.

Odbojka na pesku

Uz pomoć kamera koje prate sliku koje su postavljene oko terena, Omega može da uhvati svaki trenutak akcije. Svi igrači, i naravno sama lopta, mogu da se prate odvojeno tokom meča. A šta to znači za nas? Pa, sa prikupljenim podacima može se prikazati razdaljina koju svaki igrač pređe tokom meča, kao i broj i visina njihovih skokova. I za kraj, Omega dobija uvid u sve vrste udaraca, od smečeva i blokova do spajkova. Ovaj novi sistem pruža komentatorima mnoštvo ključnih podataka koje mogu da koriste dok uživo komentarišu utakmicu.

Gimnastika

Za ovaj sport, Omega koristi sistem za detekciju poza. Ovaj visokonapredni sistem je osmišljen da ga koriste sudije kako bi ocenili tehniku takmičara, njihovu sinhronizovanost pa čak i raspoređenost doskoka u nastupima na trampolini. Sve to omogućava sistem za detekciju poza koji je u stanju da prati sve pokrete sportista.

Konjički sportovi

Samo merenje vremena je jedna stvar, ali sa najnovijom tehnologijom kompanije Omega, možemo da pratimo pređenu razdaljinu, brzinu uživo i prosčnu brzinu, vreme provedeno u vazduhu tokom skoka, egzaktnu putanju po poligonu i trajektoriju tokom skoka. Koristeći ovu tehnologiju za praćenje slika, Omega je u stanju da prati akciju u konjičkim sportovima. A povrh svega, oni koriste i lasersku detekciju kako bi pratili kretanje konja.

Postavi odgovor

molimo, unesite komentar!
unesite ime