Sledeći nivo luksuza u klasi EQ

Mercedes-EQ predstavlja sledeći model zasnovan na električnoj arhitekturi razvijenoj posebno za električna vozila, novi EQE. Sportska, poslovna limuzina nudi sve bitne funkcije EQS-a u malo kompaktnijem formatu. Proizvodnja EQE modela odvija se na dve lokacije globalne proizvodne mreže Mercedes-Benz Cars: u nemačkoj fabrici Mercedes-Benz u Bremenu za globalno tržište i u nemačko-kineskom zajedničkom ulaganju BBAC u Pekingu za lokalno tržište.

Sa opciono dostupnim MBUX Hyperscreen-om, cela instrument tabla je jedan, vrhunski široki ekran. Ovo određuje estetiku čitavog kokpita i unutrašnjosti. Ekrani visoke rezolucije naizgled se besprekorno spajaju pod zajedničkim staklenim poklopcem. Grafički izgled njihovog MBUX sadržaja savršeno je usklađen. MBUX Hyperscreen je integrisan u instrument tablu na minimalistički način.

OLED ekran za suvozača od 12,3-inči daje im sopstveni ekran i kontrolnu oblast.

Otvor za ventilaciju se prostire po celoj širini na vrhu i istovremeno je vrlo tanak.
Ove ekstremne proporcije, zajedno sa staklenim talasom MBUX Hyperscreen-a, stvaraju avangardnu arhitekturu kokpita.
Bočni otvori za ventilaciju imaju dizajn turbine.

Najnovija generacija MBUX sistema, nedavno predstavljena u EQS modelu, takođe se nalazi i u EQE modelu. S prilagodljivim softverom, koncept kontrole i prikaza u potpunosti se prilagođava korisniku i daje personalizirane predloge za brojne infotejnment, funkcije komfora i funkcije vozila.

Sa dizajnom nultog sloja, korisnik ne mora da se kreće kroz podmenije ili daje glasovne komande.
Najvažnije aplikacije se situaciono i kontekstualno nude na najvišem nivou u vidnom polju. Na ovaj način, vozač EQE-a je oslobođen određenih radnih koraka.

Svi EQE modeli imaju električni pogonski sklop (eATS) na zadnjoj osovini. Kasnije verzije sa 4MATIC-om takođe su opremljene eATS-om na prednjoj osovini. Elektromotori su sinhroni motori sa stalnom pobudom (PSM). Sa PSM-om, rotor motora naizmenične struje opremljen je stalnim magnetima i stoga ne mora da se dodatno napaja. Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustinu snage, visoku efikasnost i visoku postojanost snage.

U slučaju baterije, veliki korak je postignut u smislu održivosti ćelijske hemije: optimizovani aktivni materijal sastoji se od nikla, kobalta i mangana u odnosu 8: 1: 1.

Time se smanjuje sadržaj kobalta na manje od deset posto. Kontinuirana optimizacija mogućnosti recikliranja deo je Mercedes-Benz holističke strategije po pitanju baterija.

Sa novom funkcijom Mercedes me Charge Plug & Charge, EQE se može još pogodnije puniti na javnim stanicama koje podržavaju Plug & Charge: kada je kabl za punjenje priključen, proces punjenja počinje automatski; nije potrebna dalja autentifikacija od strane kupca. Vozilo i stanica za punjenje komuniciraju direktno preko kabla za punjenje.

Činjenica da je EQE zasnovan na potpuno električnoj arhitekturi takođe je otvorila nove mogućnosti dizajna za njegov koncept bezbednosti.
To je značilo, na primer, da se može izabrati povoljno mesto za ugradnju baterije, u zaštićeno područje od udara u donjem delu.

Pored standardnih testova sudara, performanse automobila u različitim situacijama sa dodatnim opterećenjem su proverene i opsežna ispitivanja komponenti su izvedena na Vehicle Safety Technology Centre (TFS).

“Nakon modela EQS, EQE je već drugi model na našoj novoj platformi za električna vozila luksuzne i premium klase. Ova brzina inovacija pokazuje prednosti skalabilne arhitekture: S novim EQE modelom možemo brzo ponuditi visoko-tehnička rešenja našeg električnog vodećeg modela EQS dostupna široj grupi kupaca. A naša fleksibilnost proizvodnje dostiže nove visine sa EQE modelom: u fabrici u Bremenu, gde verzije za svetsko tržište silaze sa proizvodne linije, još četiri modela su već u proizvodnji”
Markus Schäfer, Član Borda menadžementa kompanija Daimler AG i COO of Mercedes-Benz Cars
“Godina 2021. je izuzetno važna u našoj električnoj inicijativi: sa modelima EQA, EQS, EQB i sada EQE, proslavili smo četiri svetske premijere potpuno električnih putničkih automobila u Mercedes-Benz-u. Sa svojim dinamičnim iskustvom u vožnji i sveobuhvatnim asortimanom Connected Usluge, EQE savršeno odgovara željama savremene generacije kupaca. Pomirimo inovacije i emocionalnost sa održivošću: uz Green Charging, aktivno doprinosimo smanjenju emisije CO2. Osim toga, postoje brojne inteligentne funkcije koje olakšavaju svakodnevni život našim klijentima. To uključuje Plug & Charge, na primer – priključite i EQE se puni bez dodatne autentikacije ili registracije.”
Britta Seeger, Član Borda menadžmenta kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovorna za Mercedes-Benz Cars Marketing and Sales

”Mercedes EQE je sledeća višenamenska, električna, luksuzna limuzina sa tipičnim dizajnom s jednim lukom koji stvara brze linije i siluetu, a kroz to i vrlo aerodinamičan i futuristički izgled. Sve ovo čini automobil sjajnijim i zabavnijim, izvanrednijim i definiše sledeći nivo luksuza za brend Mercedes-EQ.”
Gorden Wagener, Direktor dizajna Daimler Grupe
“Brend Mercedes-EQ teži ambicioznom i jasnom cilju: mi ćemo graditi najodrživije i tehnički najnaprednije automobile na svetu. Uvođenjem odgovornih inovacija, pokrećemo promene. EQE je najnoviji primer ovoga – i on će dati snažan doprinos.”
Christoph Starzynski, Vice President Product Vehicle Architecture & Head of Mercedes-EQ 

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde