BOLID FORMULE E TREĆE GENERACIJE: ZENIT PERFORMANSI, EFIKASNOSTI I ODRŽIVOST

Formula E i FIA obelodanili su izgled treće generacije potpuno električnog bolida koji će se trkati u 9. sezoni ABB FIA Svetskog šampionata u Formuli E – mašine koja predstavlja spoj visokih performansi, efikasnosti i održivosti.

Dizajn, performanse i održivost inovacija u bolidu treće generacije:

Najefikasniji bolid na svetu – najmanje 40% energije iskorišćene tokom trke će biti proizvedeno kroz regenerativno kočenje tokom trke.

Prvi bolid sa pogonom i napred i pozadi: novi prednji pogonski sklop dodaje 250 kW na 350 kW koje bolid isporučuje pozadi, za ukupnih 600 kW.

Prvi bolid koji neće imati hidaulične kočnice zbog dodatka prednjeg pogonskog sklopa i regenerativnih sposobnosti.

Električni motor koji isporučuje snagu do 350 kW i postiže maksimalnu brzinu od 320 km/h, uz odnos snage i mase koji dvostruko efikasniji od ekvivalentnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

Lakši i manji od bolida druge generacije kaok bi se omogućilo brže, agilnije trkanje.

ABB FIA Svetski šampionat u Formuli E stvara okruženje gde visoke performanse i održivost koegzistiraju vrlo efikasno. Vodeći eksperti u održivosti i FIA i Formula E radili su zajedno sa inžinjerima tokom razvojnog procesa kako bi se postarali da treća generacija bolida postane reper po pitanju održivosti trkačkih bolida visokih performansi.

Bolid treće generacije je prvi bolid formule koji je usaglašen sa „Razmišljanjem o životnom ciklusu“ sa janim putem ka drugom životu i životnim rokom za sve gume, polomljene delove i baterije.

Pored toga:

Bolid treće generacije će imati nultu neto emisiju ugljen-dioksida, što znači da će šampionat Formule E biti prvi sport koji će biti sertifikovan kao sport sa nultom neto emisijom ugljen-dioksida od samog starta.

Svi polomljeni delovi od ugljeničnih vlakana biće reciklirani kroz inovativni proces preuzet iz vazduhoplovstva i avio-industrijeu nova vlakna koja se naći nove primene.

Bolid treće generacije pokreću elektromotori koji su znatno efikasniiji od SUS motora jer mogu da konvertuju preko 90% električne energije u mehaničku energiju.

Novi bolid jednosed Formule E treće generacije je bolid koji spaja visoke performanse, efikasnost i održivost. To je najefikasniji i najodrživiji bolid visokih perfrormansi na svetu. Gen3 je najbrži, najlakši, najsnažniji i najefikasniji bolid ikada. To je mašina koja je dizajnirana za svoje okruženje: trkanje po gradskim ulicama u borbi točak-uz-točak sa drugim bolidima.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde