Jaki i na putu i u planinama

Neki kažu: “električni automobili su samo za grad”. Zapravo, ovo nije istina.

Opelovi električni modeli pokazuju svoje vrline i u brdskim ili planinskim predelima, zahvaljujući velikom obrtnom momentu, dobrom prijanjanju, rekuperaciji energije sa efektom usporavanja tokom vožnje nizbrdo, prvoklasnom rukovanju usled niskog težišta i velikog dometa.

Kralj brda je Opel Grandland X Hybrid4.

Sa sistemskom izlaznom snagom od 221kW (300ks) iz kombinacije jednog motora sa unutrašnjim sagorevanjem i dva elektromotora, SUV nemačkog brenda uvek ima na raspolaganju dovoljno snage, posebno kada vozite uzbrdo.

Električni pogon na sva četiri točka osigurava izvrsnu vuču u svim uslovima.

To vožnju čini ne samo zabavnom, već i sigurnom. Penjanje je lako, ali i silazak, jer električni motori tada mogu pokazati svoje talente za povrat energije i usporava.

Grandland X plug-in hybrid kotrlja se nizbrdo umerenom brzinom, bez ubrzanja na strmijim nizbrdicama, jer se paralelno povećava napon punjenja na elektromotorima, a sa njim i otpor vožnje.

Aktivno kočenje pre sledeće krivine uglavnom je nepotrebno na blagim ili srednjim spuštanjima; zahvaljujući povećanom oporavku, vozilo samo usporava.

Princip rekuperacije energije i prijatnog usporavanja primenjuje se na sva Opelova električna vozila.

Okretnost i držanje puta malih, posebno okretnih Opel Corsa-e i Opel Mokka-e modela dodatne su pogodnosti na brdovitom terenu – još jedna prednost „napravljena u Russelsheimu“. Baterija svakog električnog Opela ugrađena je u donji deo vozila za posebno nisko težište.

Dakle, vozilo se ne kotrlja toliko i čini se da automobil skreće kao na šinama.

I Corsu-e i Mokku-e pokreće električni motor snage 100kW (136 ks) koji pokreće prednje točkove.

Električni automobili na raspolaganju imaju okretni moment od 260Nm čak i iz mesta.

Na serpentinskim putevima, takvi talenti pretvaraju “2020 Zlatni volan” – Corsa-e i Mokka-e pobednike u sprintere.

Laka komercijalna vozila vuku jednako snažno i uzbrdo.

Opel Combo-e i Opel Vivaro-e takođe voze sa 100 kW (136ks) i obrtnim momentom od 260Nm.

Njihove baterije su takođe ugrađene duboko ispod vozila – što je posebno važno za bezbednost kada su vozila potpuno natovarena.

Sa većom baterijom od 75 kWh, Vivaro-e ima domet od oko 330km, prema WLTP. Naravno, takav domet je nemoguć ako ide samo uzbrdo.

I dok Vivaro-e puni bateriju na oko 80 procenata za 45 minuta, vozač može da napravi pauzu (potrebno je samo 30 minuta da napuni manju bateriju od 50kWh na 80 procenata).

A onda Vivaro-e može ponovo na brda!

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde