Nova vizija A segmenta

Smešten u blizini Nice, na francuskoj Azurnoj obali, ED² je Toyotin evropski dizajnerski studio.

Veći deo 21. veka, Toyota je predvodnik u segmentu A u Evropi. Posvećena budućnosti ovog segmenta, Toyota je zadužila ED² da pretvori u stvarnost njenu evropsku viziju tog segmenta.

Zadatak je bio da se na to gleda na novi način. Definisati i zamišljati šta bi segment A mogao biti za evropske kupce, ispunjavajući njihove potrebe i želje.

Pri tom, trebalo je dokazati da automobili koji se tradicionalno nazivaju „početnim modelima“, svejedno mogu da budu i predvodnici po istaknutom dizajnu.

„Modelom Aygo X prologue smo, verujem, pokazali da mali automobil ipak može da ima jak i odvažan karakter“.
(Ken Billes, Pomoćnik glavnog dizajnera ED²).

ED² je imenovao posebnu ekipu sa zadatkom da se usredsrede na zaokruženu poruku od početka do kraja i ubrzo su se uverili da se javlja prilika za stvaranje odvažnijeg i snažnijeg dizajna.

Iz tog uverenja je proizašao Aygo X prologue.

Ime Aygo je oduvek simbolizovalo ličnu slobodu i mobilnost. Uz Aygo X prologue, taj spoj je dobio dodatak smele nestašnosti. Podjednako je zabavan, a sada je pomalo i oštar.

Hrabra dvobojna verzija daje jedinstveni grafički profil koji privlači pažnju na putu, naglašavajući spremnost automobila da uskoči u akciju.

Nova, klinasta linija krova isto tako povećava osećaj dinamičnosti, a time i agresivniji sportski imidž. Spreda, high-tech svetla, pri tom, grle gornji poklopac motora, stvarajući oblik nalik krilu.

Bliže zemlji, velika maska hladnjaka, svetla za maglu i zaštitna ploča, oblikom utemeljeni na šestougaonom obliku, pokazuju da je ovaj automobil spreman za pokret. Bilo kuda.

Praktičan i spreman za slobodarske duhove sutrašnjice, Aygo X prologue nudi funkcionalnosti koje će dodatno obogatiti njihovu slobodu.

Na zadnjoj donjoj zaštitnoj ploči nalazi se držač za nosač bicikla, pa je tako beg od svakodnevnice uvek moguće pretvoriti u pustolovinu.

S druge strane, u spoljni retrovizor smeštena je kamera, savršena za snimanje i deljenje istraživačkih trenutaka.

U životu, boje su ključne za naše osećaje. Ovo vredi i za Aygo X prologue. U oživljavanju koncepta „začina“, neki sastojci su se prirodno pojavili.

Prva četiri na popisu bili su čili, đumbir, wasabi i crni biber.

Najljući od njih je „čili“. Osim toga, dvobojna verzija bila je dodatni poziv za podizanje ravnoteže boja na novi nivo.

U Aygo X prologue-u, boja je postala još malo važnija ubacivanjem male količine plavih metalnih čestica u mešavinu boja. Zadivljujući utisak koji stvara zaista opravdava ime „Sparkling Chilli Red“ (Iskričava čili crvena).

„Osim što sam dizajner, ja sam i stranka. Zato sam doprinela tome da Aygo X prologue bude automobil koji želim… za sebe“.
(Momoko Otawara, Dizajner boja, materijala i obloga ED²).

Izazovni projekt stvaranja modela Aygo X prologue u sadašnjim okolnostima bio je veliki ispit za agilni proces ED²-a brzog i fluidnog razvoja dizajna.

Radeći zajedno ili na daljinu, dizajnerski tim u ED² stvarao je bez napora, od ručnih skica preko digitalnog modeliranja, do simulacija virtuelne stvarnosti i 3D „brzinskih oblika“ i konačno do pravog automobila.

„Svako zaslužuje cool automobil. Kada pogledam Aygo X prologue, s ponosom kažem da je ekipa u ED² stvorila upravo to. Uzbuđen sam da vidim kako unosi revoluciju u svoj segment“.
(Ian Cartabiano, Predsednik ED²).

Aygo X prologue odvažna je ilustracija toga kako i mali automobil može da ima hrabar nastup. Ovim prologom, Toyota nanovo osmišljava kako da se začini segment A.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde