McLaren Elva je čudo bez vetrobranskog stakla

Da, dobro ste čuli – nema vetrobranskog stakla. To je samo jedna od mnogo karakteristika koje čine model McLaren Elva superlakom raketom od automobila koja ubrzava do 100 km/h za manje od tri sekunde

Svako ko zna makar nešto o automobilima zna da je težina neprijatelj, makar ako ste ljubitelj osećaja dok ulazite u krivinu u automobilu koji nema osećaj mase, umesto da sedite u kožnom enterijeru luksuzne limuzine kupujući fjučerse na Vol stritu ili akcije nekog startapa iz silicijumske doline.

Ali ok, svi smo različiti.

U McLarenu znaju dosta toga o smanjivanju težine u zadnjem delu.

Automobilska divizija ove kompanije zaslužna je za, po mnogima, najbolji superautomobil ikada napravljen – McLaren F1 iz 1994. godine.

Kreirao ga je veliki Gordon Marej (Gordon Murray), a do legendarnog statusa ga je pokretala njegova monomanija – tačnije, njegov patološki prezir prema višku mase.

Sada imamo model Elva, najlakši McLaren ikada napravljen, mašina koju u kompaniji opisuju kao „ludački brz automobil sa otvorenim kokpitom“.

Kako i ne bi, kada establirani ali i dalje izvanredni 4,0-litarski twin turbo V8 motor sada proizvodi 804 KS i iako tačna masa modela Elva nije objavljena, njegov odnos snage i mase je toliko „besan“ da ovaj automobil ubrzava od 0-100 km/h za manje od tri sekunde, i to poprilično, a do 200 km/h ubrzava za 6,7 sekundi.

To je zaista jedna zapanjujuća cifra.

Primetićete da Elva nema vetrobransko staklo, i iako smatrate da će vam verovatno trebati kaciga, u McLarenu kažu da neće.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Predstavljamo TAG Heuer Carrera Chronosprint x...

Tag Heuer Carrera Chronosprint X Porsche - TECH Hajde da počnemo sa osnovama. Sat je baziran na...

U potrazi za savršenstvom – Segway...

Segway P100S - Izgled P100S je glomazan, krupan električni skuter, i jedan je od Segway skupljih modela....

Lavoie može biti Apple u kategoriji...

Šta ako bi električni trotinet bio dizajniran da bude premijum vozilo, puno inovacije i povezanosti, sa...

F77 Space Edition je limitirano ‘svemirsko...

U cilju poštovanja uspešnog sletanja Chandrayaan 3 na južnom polu Meseca, indijska startap kompanija za električnu...

Toyota dodaje drugi model Century

Kao što se i očekivalo, nova varijanta SUV-a Century će se voziti na Toyota TNGA platformi,...

Crua Culla V2 vreća za spavanje...

Opšte govoreći, ako želite da vam bude toplo i udobno dok spavate napolju, spavate u izolovanom...

Vile inspirisane Lamborghini automobilima

San postaje stvarnost u Dubai Hills Vista, premium delu Dubai Hills Estate-a i domu najekskluzivnijih adresa...

Naim za Mulliner: najsavremeniji audio sistem...

Najsofisticiraniji audio sistem ikada kreiran za automobil, novi Naim za Mulliner je rezultat 10,000 sati razvojnog...

Loncin LX700AU-5/LX700AU-5A XWOLF700L – Jake performanse

WOLF X serija korisnicima pruža vrlo pristupačnu zabavu na otvorenom kao saputnik u istraživanju prirode. Vrednosti LONCIN-X...

QOODER – I dalje, jedini skuter...

Oni su napravili prvi serijski skuter na četiri točka koji može da se naginje i nazvali...
Svako ko zna makar nešto o automobilima zna da je težina neprijatelj, makar ako ste ljubitelj osećaja dok ulazite u krivinu u automobilu koji nema osećaj mase, umesto da sedite u kožnom enterijeru luksuzne limuzine kupujući fjučerse na Vol stritu ili akcije nekog startapa iz silicijumske doline. Ali ok, svi smo različiti. U McLarenu znaju dosta toga o smanjivanju težine u zadnjem delu. Automobilska divizija ove kompanije zaslužna je za, po mnogima, najbolji superautomobil ikada napravljen – McLaren F1 iz 1994. godine. Kreirao ga je veliki Gordon Marej (Gordon Murray), a do legendarnog statusa ga je pokretala njegova monomanija – tačnije, njegov patološki prezir prema višku mase. Sada imamo model Elva, najlakši McLaren ikada napravljen, mašina koju u kompaniji opisuju kao „ludački brz automobil sa otvorenim kokpitom“. Kako i ne bi, kada establirani ali i dalje izvanredni 4,0-litarski twin turbo V8 motor sada proizvodi 804 KS i iako tačna masa modela Elva nije objavljena, njegov odnos snage i mase je toliko „besan“ da ovaj automobil ubrzava od 0-100 km/h za manje od tri sekunde, i to poprilično, a do 200 km/h ubrzava za 6,7 sekundi. To je zaista jedna zapanjujuća cifra. Primetićete da Elva nema vetrobransko staklo, i iako smatrate da će vam verovatno trebati kaciga, u McLarenu kažu da neće. Aktivni sistem za upravljanje vazduhom (Active Air Management System) koristi pokretni štitnik od ugljeničkih vlakana, koji usmerava vazduh koji dolazi spreda i šalje ga iznad i preko putnika. Kada se aktivira, štitnik se podiže kod prednje ivice izduvnog otvora na haubi i zalazi 150 mm duboko u vazdušnu struju koja protiče preko automobila, stvarajući zonu niskog pritiska – pametno rešenje. Četiri izduvne cevi od inkonela i titanijuma takođe obećavaju moćan zvuk, odgovarajući na kritike da ovaj V8 motor nije zvučan kao što bi trebalo da bude. To pod pretpostavkom da možete išta da čujete dok postižete svemirske brzine. Kokpit je modifikovan da odgovara neumoljivom stilu ovog automobila, sa sedištima koja su suštinski deo karoserije, što omogućava putnicima da stoje uspravno unutra. Komande za aktivnu kontrolu dinamike – koje su uglavnom smeštene na centralnoj konzoli – u ovom automobilu su integrisane u glavni klaster instrumenata. Šef dizajna Rob Melvil (Rob Melville) opisuje minimalizam ovog automobila sledećim rečima: „Spoljašnjost koja se preliva u unutrašnjost je zadivljujući primer novog dizajnerskog principa ’zamagljenih granica’ koji je prihvatio McLaren, i koji povećava angažovanost vozača.“ Samo 399 komada će biti napravljeno, a cene po komadu će biti 1,4 miliona funti (1,65 miliona evra), bez opcionih dodataka. McLaren ovde radi na jednom vrlo specifičnom, ali i vrlo fascinantnom modelu.