Budućnost zvuka?

Prvi solid-state zvučnici bi mogli da transformišu industriju bubica

Kompanija po imenu xMEMS Labs predstavila je svetu prve solid-state zvučnike, sićušne uređaje koji treba da zamene kalemove i magnete koji su napajali zvučnike od kad je ta tehnologija izmišljena pre više od sto godina.

Oprostićemo vam ako ne prepoznajete ime MEMS. Mikro-električni mehanički sistemi koriste piezo tehnologiju (ukratko, ona pretvara električne impulse u mehaničke pokrete) da preoblikuju inkjet štampanje, nudeći način da se precizno kontroliše prskanje mikrokapljica iz glave za štampanje.

Sada ovi sistemi „mikroprskaju“ zvuk u vaše uši. Cowell je najmanji solid-state mikrozvučnik na svetu, kažu u kompaniji xMEMS Labs, dok je model Montara Plus najjači na svetu a Skyline DynamicVent nudi ventile koji omogućavaju napredno prilagodljivo potiskivanje buke koje bukvalno isključi spoljašnji svet.

Osim ako ne koristite ultraluksuzne bubice poput nekih fensi Sennheiser modela ili nekih njima sličnih, verovatno ste svesni da je zvuk iz vaših postojećih bubica prilično loš. Za ovo nam ne morate verovati na reč – stavite svoje bubice u uši na kratko i zapravo razmislite o onome što čujete. Nije sjajno, je ’l da?

Koristeći piezo tehnologiju sa tankim filmom kao aktuator zvučnika umesto kalema i magneta, i koristeći silicijumski umesto papirnog ili plastičnog konusa zvučnika, xMEMS je uspeo da bolje uhvati zvuk. Njihovi zvučnici su 40% manji od običnih drajvera, 90% lakši i nemaju pokretnih delova pa su daleko izdržljiviji.

Novi zvučnici podržavaju zvuk visoke rezolucije i mogu da se pohvale specifikacijama koje će zadovoljiti audiofile, ali što je najvažnije, oni dočaravaju svu dubinu i opseg muzike.

Zvučnike koji koriste ovu tehnologiju nećete moći da kupite u skorije vreme, ali u kompaniji xMEMS kažu da isporuka komponenti kreće sada. Očekujte da vidite proizvode koji koriste ove komponente u prodavnicama do kraja godine za ispod 200$, što je odlična cena za zvuk profesionalnog kvaliteta.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde