Konceptno vozilo MORPHOZ

Približite se i vozilo će se oglasiti signalom. Prepoznaće vas i pozdraviti.
Smestite se u njegovu unutrašnjost i pripremite se na sasvim novo iskustvo: nalazite se u pametnom, prilagodljivom vozilu koje pomera granice.

Ovo futurističko vozilo predstavlja Renaultovu strategiju deljene električne mobilnosti koja bi trebalo da zaživi nakon 2025. Njegovo ime je MORPHOZ. Zasniva se na Alijansinoj novoj modularnoj električnoj platformi CMF-EV koja omogućava različite konfiguracije u pogledu snage, kapaciteta baterije, dometa, opcija za korisnike kao i zapremine prtljažnika.

Konceptni automobil MORPHOZ odražava Renaultovu strategiju Life Flower koju čine pojedinačne „latice” od kojih svaka predstavlja jednu fazu života pojedinca.
MORPHOZ je osmišljen tako da predstavlja laticu „porodica”. Međutim, nije reč o pukom eksperimentalnom vozilu. Njegov dizajn, detalji i uređenje unutrašnjosti su najava budućih električnih modela marke.

„Izraženom prilagodljivošću, inovativnim dizajnom, podsticanjme ideje deljenja i interakcije, konceptno vozilo MORPHOZ savršeno odražava filozofiju LIVINGTECHTM Renaultovog odeljenja za dizajn. Tehnologija u svim svojim oblicima – dizajn, sistemi u unutrašnjosti, povezanost i prostorni raspored – donosi novo iskustvo vožnje za sve putnike. Od svakodnevne vožnje preko kratkih izleta vikendom do dužih putovanja. Koncept MORPHOZ je pravi doživljaj”.
Laurens van den Acker, izvršni potpredsednik, Odeljenje za dizajn grupe Renault

„MORPHOZ odražava odlike naših budućih električnih vozila visokih performansi. Platforma CMF-EV ptimizuje električne performanse vozila, dok ga veliki međuosovinski razmak, ravna podnica i smeštanje točkova u uglove karoserije čine prostranijim i upečatljivijim”.
Gilles Normand, viši potpredsednik, Odeljenje za električna vozila i usluge mobilnosti grupe Renault

Kada mu se približite, senzori Renaulta MORPHOZ prepoznaju vas kao osobu koja se služi vozilom i pozdravlja vas nizom svetlosnih signala.
Da biste otključali i otvorili vrata, dovoljno je mahnuti rukom.
U središtu futurističkog upravljača ovog vozila se nalazi 10,2-inčni ekran koji prikazuje osnovne informacije o vožnji i sigurnosna upozorenja.

Na zahtev vozača – koji odlučuje i o spuštanju ekrana – kontrolna tabla se otvara kako bi se podigao ekran instrument table LIVINGSCREEN.
Jedinstveni široki ekran prikazuje informacije o vožnji i multimedijalne sadržaje.

Putnički prostor konceptnog vozila MORPHOZ uključuje funkciju za interakciju koja omogućava suvozaču, ali ne i vozaču koji je sve vreme okrenut prema putu, da se okrene naspram putnika na zadnjoj klupi kako bi razgovarali ili uživali u zajedničkim aktivnostima. Da bi se to postiglo, potpuno simetrično sedište suvozača se okreće prema putnicima u zadnjem delu. Putnici zatim mogu da pristupe središnjoj konzoli smeštenoj između prednje i zadnje klupe i da uživaju u velikom ekranu kao kod kuće.

Konceptno vozilo Renault MORPHOZ krasi novi svetlosni potpis koji će se naći na budućim električnim modelima Grupe. Svetla LIVINGLIGHTS se protežu čitavom dužinom branika.

Umesto unutrašnjeg retrovizora, Renault MORPHOZ je opremljen digitalnim kamerama visoke rezolucije.
Snimci se prikazuju na ekranima u vozilu, a veštačka inteligencija ih kombinuje sa podacima spoljašnjih senzora kako bi upozorila vozača na potencijalnu opasnost.

Odlučili smo da kombinujemo naplatke dijamantske obrade i poklopce točkova kako bismo delimično prekrili bočne strane 22-inčnih guma i tako postigli fluidan izgled. Gume su poboljšane kako bi se smanjio otpor kotrljanja. Renault MORPHOZ nudi mogućnost bežičnog punjenja. Moguće ga je puniti kod kuće, na javnom parkingu ili prilikom vožnje na putevima sa infrastrukturom za bežično punjenje.

Dok vozilo miruje, baterije koje se nalaze u njemu se mogu iskoristiti za daljinsko napajanje kućnih uređaja ili okolne infrastrukture uz pomoć pametnih uređaja za punjenje i tehnologije dvosmernog punjenja V2G (Vehicle to Grid).

MORPHOZ karakteriše koncept JA/MI prema kojem ono što je moje, može biti i tvoje. Ovaj koncept pokušava da promeni ideju o putničkim automobilima kao nečem privatnom i da podstakne njihovo deljenje. Ispunjava sve zahteve prosečne porodice, što znači da više nije potrebno kupovati drugo ili čak treće vozilo. Više ne morate da birate preveliko vozilo koje će vam tek ponekad dobro doći.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde