75 godine priče o uspehu

Feri Porše je 1948. godine ostvario svoj san o sportskom automobilu: sa svojim timom proizveo je prvi Porsche 356 Roadster. Time je označio rođenje legendarnog brenda i postavio temelj legendarne priče sa oznakom Porsche. Proizvođač sportskih automobila će tokom 2023. raznim globalnim aktivnostima obeležiti 75. godišnjicu i Porsche Vision 357.

„Porsche već 75 godina predstavlja pionirski duh, strast i snove. Proslavićemo zajedno sa ljudima koji su inspirisani snovima“, kaže Oliver Blume, predsednik Izvršnog odbora Porsche AG. Proslava počinje specijalnom izložbom „Inspired by Dreams (Vođeni snovima) 75 godina Porsche sportskih automobila“, koji će biti otvoren 27. januara u okviru manifestacije „DRIVE. Volkswagen Group Forum“ u Berlinu i trajaće do 10. septembra 2023.

Porsche Vision 357 – kao omaž seriji 356 – predstavlja odličan primer i može se videti po prvi put u Berlinu.

“Porsche Vision 357, predstavlja veoma poseban rođendanski poklon. Njime se naglašava važnost DNK našeg dizajna zasnovanog na 356″, kaže Mihael Mauer, potpredsednik Style Porsche. “Studija je pokušaj da se na koherentan način kombinuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Proporcije podsećaju na istorijski model, dok detalji vizuelizuju pogled u budućnost.” Napravljen na platformi 718 Cayman GT4 RS sa 368 kW (500 KS), Porsche Vision 357 predstavlja sportski automobil izvanrednih performansi.

„Kreativno razmišljanje o budućnosti jedna je od ključnih odgovornosti Style Porsche-a. Konceptne studije su skup ideja kojim se hrani dizajn sutrašnjice“, kaže Mauer. „Mi smo stalno na konceptualnom putovanju u budućnost mobilnosti. I svaki put, istorija brenda služi kao izvor inspiracije. Osvrtanje na našu tradiciju sa budućim konceptnim automobilom nije tako paradoksalno kao što se čini. Kreativna sloboda takođe je važna: ovde mogu nastati vredne ideje, one koje nam pomažu da zamislimo našu doslednu filozofiju dizajna u novim inovativnim pravcima“.

 Prezentacije i izložbe iz celog sveta

Priča o uspehu „75 godina Porše sportskih automobila“ biće obeležena i u muzeju automobila Petersen u Los Anđelesu, zatim na bukvalno najvišoj izložbi automobila na svetu na Grosglokneru i Švajcarskom muzeju saobraćaja u Lucernu. Štaviše, izložbeni materijali iz „Driven by Dreams“ biće dostupni na više od 60 destinacija u Evropi i SAD u „Heritage Truck“ kamionu posebno dizajniranom za proslavu godišnjice. Završetak globalnih aktivnosti predviđen je za festival automobila „Rennsport Reunion“ koji će biti održan u Kaliforniji od 28. septembra do 1. oktobra.

Šezdeset godina serije 911 i 100 godina Le Mana

Ne zaboravljamo još dve velike godišnjice koje treba proslaviti u godini jubileja „75 godina Porsche sportskih automobila“: to su 60 godina serije 911 i 100 godina trke na Le Manu. Organizatori najpoznatije trke izdržljivosti na svetu takođe imaju razloga za slavlje: 10. i 11. juna obeležiće stogodišnjicu trke 24 sata Le Mana na Sartu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde