#TestiranjeAutomatizacije – Euro NCAP testira tehnologiju autonomne vožnje

Više od 70% vozača automobila veruje da je već moguće kupiti automobil koji može sam da se vozi, pokazuju rezultati ankete među potrošačima pod nazivom #TestiranjeAutomatizacije, koje su sproveli Euro NCAP, Global NCAP i istraživački centar Thatcham Research.

Rezultati ankete su svesno objavljeni u vreme kada je i Euro NCAP objavio svoje ocene sa prvog testiranja tehnologije autonomne vožnje, a rezultati ankete su sušta suprotnost mogućnostima tih autonomnih sistema i naglašavaju popriličnu konfuziju koja postoji među vozačima motornih vozila kada govorimo o realnoj slici automatizovane ili autonomne vožnje.

Kao deo svoje neprestane posvećenosti i želje da nezavisno ocenjuje koristi koje pružaju nove tehnologije za bezbednost vozila, Euro NCAP je testirao komparativan učinak takozvanih sistema za pomoć pri vožnji na auto-putu kod deset automobila i to: Audi A6, BMW Serija 5, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes-Benz C klasa, Nissan LEAF, Tesla Model S, Toyota Corolla i Volvo V60.

Sistemi za pomoć pri vožnji na auto-putu kombinuju prilagodljivi tempomat, sistem za ostanak u saobraćajnoj traci i sistem za kontrolu prekoračenja brzine koji pomažu vozaču u vožnji na auto-putu.
 
Ovo su glavni zaključci koje je Euro NCAP izveo iz ovih testova:

Trenutno nijedan automobil na tržištu ne nudi potpunu automatizaciju ili autonomiju.
Automobili koji su danas dostupni mogu da pruže pomoć pri vožnji, ali to ne bi trebalo mešati sa autonomnom vožnjom. Vozač je i dalje apsolutno odgovoran za bezbednu vožnju.
Kada se koristi ispravno, ova tehnologija može da pomogne vozaču da održava bezbednu udaljenost, brzinu i da ostane u traci.

Ove sisteme ne bi trebalo koristiti u situacijama za koje nisu predviđeni i ne bi se trebalo uzdati u njih kao alternativu bezbednoj i kontrolisanoj vožnji.
Različiti proizvođači su na različite načine primenili tehnologije za pomoć u vožnji u smislu nivoa pomoći koji je pružen vozaču.
 
Mikiel van Ratingen (Michiel van Ratingen), generalni sekretar Euro NCAP programa rekao je:
„Poruka koju Euro NCAP šalje nakon ovih testiranja je jasna – automobilima, čak i onima sa naprednim sistemima za pomoć pri vožnji, je potreban oprezan i koncentrisan vozač za volanom u svakom trenutku. Od krucijalne je važnosti da najsavremeniji pasivni i aktivni sigurnosni sistemi ostanu na raspolaganju u pozadini kao ključan sigurnosni plan B.“

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde