BMW-ov koncept automobil I Vision Dee menja boje u sekundi

Ovaj koncept automobil predstavljen na CES sajmu koristi e-ink tehnologiju za menjanje boje karoserije u jednu od 32 boje, a vetrobransko staklo nudi pogled „mešovite realnosti“.

Najpopularnije boje automobila širom sveta su bela, crna i siva, tim redom – što govori koliko su zapravo kupci automobila dosadni. To je verovatno delom zbog želje da se ne ističu, a delom je bez sumnje zato što automobili nejarkih boja najbolje drže cenu na duge staze. BMW želi da reši ovu hromatsku dilemu pomoću novog koncept automobila koji ne samo da menja boju na zahtev, već koristi i e-ink tehnologiju da pravi facijalne ekspresije pomoću maske hladnjaka i farova. Može čak i da projektuje head-up displej preko celog vetrobranskog stakla.

BMW i Vision Dee je takođe iznenađujuće kompaktan. I iako očigledno dolazi iz budućnosti, umesto da nam nudi uobičajene ideje koje idu uz koncept automobile, model i Vision Dee uzima postojeće tehnologije poput head-up displeja ili virtuelnog asistenta i pokušava da vidi u kom smeru bi mogle da se razvijaju do kraja ove decenije.

Novi model podiže ulog koristeći 240 e-ink panela, od kojih svaki ima 32 boje. Oni su laserski sečeni i nalepljeni na karoseriju i točkove koristeći takozvani ePaper film.

Rezultat je automobil koji može biti druge boje svakog dana – ili, ako tako umetnik u vama poželi, može imati segmentirani ili stepenasti šablon bojenja koji uključuje više boja istovremeno. Takođe, poput Amazon Kindle čitača, on troši energiju samo kada menja stanje (u ovom slučaju boje). Kada promeni nijansu, više ne zahteva nikakvu potrošnju energije.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde