Kako Matter protokol čini pametni dom manje stresnim

Kada uspete da naterate tehnološke gigante da rade zajedno na bilo čemu, to je monumentalan uspeh!

Koncept pametnog doma je dugo bio u pravom rasulu, većim delom zato što nikada ne znate da li će različiti proizvodi funkcionisati zajedno kako treba. Matter tim uređajima daje zajednički jezik, a pored toga i jednostavniju instalaciju, brže performanse i veću bezbednost. Oko 200 uređaja su trenutno u procesu sertifikacije za Matter, dok se mnogo veće usvajanje ovog protokola očekuje u 2023. godini.

Šta matter radi?

Najočigledniji benefit Mattera je to što će eliminisati nagađanje prilikom kupovine sijalica, brava i drugih gedžeta za pametni dom. Ranije su proizvođači uređaja morali da biraju između platformi kao što su Amazon Alexa, Google Home, Samsung SmartThings i Apple HomeKit i bila je retkost videti uređaj koji ih sve podržava. Sa Matter standardom, svaki uređaj koji podržava ovaj standard će automatski raditi sa svakom platfromom koja takođe podržava Matter.

Matter će takođe pojednostaviti instalaciju i prvobitno podešavanje uređaja. Za Alexu, na primer, Amazon je ponudio „Instalaciju bez frustracija“ za automatsko povezivanje novog uređaja nakon što ga upalite po prvi put. Ta funkcija je sada ugrađena u Matter standard pa svaka platforma može da je koristi.

Pored toga, Matter daje proizvođačima uređaja standardni set bezbednosnih mera da ugrade u svoje proizvode i takođe omogućava uređajima da rade oflajn, pa korinici mogu njima da upravljaju direktno preko lokalne Wi-Fi mreže. Rezultat će biti brže i pouzdanije konekcije sa manje bezbednosnih rizika.

Zajednička tema je da Matter standardizuje mnogo funkcija koje koriste uređaji u pametnom domu. To bi zauzvrat trebalo da rastereti proizvođače uređaja i omogući im da se fokusiraju na nove inovativne funkcije.

Broj kategorija koje Matter podržava će se takođe vremenom proširiti. Nakon ovog lansiranja pokriveno je osam kategorija uređaja, uključujući osvetljenje i električne aparate, kontrolu HVAC sistema, televizore, zavese, sigurnosne senzore, brave, mrežne uređaje i softver. Još kategorija biće dodato sledeće godine, uključujući sigurnosne kamere, robotske usisivače i detektore dima. Neki postojeći uređaji će morati da se ažuriraju kako bi takođe mogli da podrže Matter.

Kako je ovaj projekat zaživeo

Kao prvo, Matter je zasnovan na internet protokolima koje svi u industriji vrlo dobro razumeju i koji spuštaju prag za usvajanje, uključujući za Wi-Fi uređaje koji su već na tržištu. Jednako važno je to što su velike tehnološke kompanije shvatile da postojanje previše fragmentiranih iskustava postaje problem nakon što su pametni domovi prestali da budu novost. Amazon, Apple i Google su najavili da će uložiti zajednički napor i tako je nastao Matter – koji je 2019. godine originalno nazvan „Projekat povezanog doma preko IP“ ili CHIP.

Izazovi koji predstoje

Zagovornici Matter protokola ističu da njihov posao nije ni izbliza završen. Mnogi proizvođači uređaja objavljuju podršku za Matter u fazama, a pravljenje novih vrsta uređaja će biti konstantan posao koji će zahtevati posebne debate oko toga kakve sve funkcije treba da se ubace u standard.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde