TEST: MARANTZ NR1200 STEREO RISIVER – DOBRE STEREO PERFORMANSE

[vc_btn title=”Stereo zvuk s bilo kog izvora, Dovoljno snage za svaku sobu” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Nije prvi izbor za uživanje u filmovima ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Iako kompanija Marantz već godinama proizvodi vrhunske AV risivere, mnogi ih pre smatraju za hi-fi brend.
Model NR1200 spaja obe strane ovog legendarnog brenda – i to u jednom tankom risiveru koji lagano staje u komodu za TV.
Šta ako ste u potrazi za načinom da unapredite kvalitet zvuka koji dolazi iz vašeg televizora – ali niste posebno impresionirani soundbar zvučnicima?

Ovaj risiver je napravljen za one koji žele da povežu sve (video) izvore u jedan uređaj, ali nisu baš zainteresovani da imaju dodatnih 7, 9 ili više zvučnika u dnevnoj sobi.

Ne, ovaj uređaj nema surround zvuk, ali ima dvokanalni stereo. To je idealna početna tačka za reprodukciju muzike, mnogo bolja od prosečnog soundbar zvučnika koji često imaju problem da kreiraju veliku zvučnu pozornicu. Postavci od dva zvučnika koja su neophodna za Marantz NR1200 može se dodati i sabvufer kako biste dobili 2.1 postavku.

To odmah čini filmove impresivnijim i omogućava vam da se opredelite za kompaktnije zvučnike koji mogu da stanu na policu, a koji su uglavnom anemični po pitanju basa.

Ako pogledate sa zadnje strane, primetićete mnoge stvari koje su do skoro pripadale surround risiveru. Počevši od HDMI ulaza, kojih ima dovoljno da se priključe izvori kao što su konzole, TV dekoderi i Blu-ray plejeri.

Preko jednog HDMI-ARC izlaza priključujete kabl na televizor, a ARC funkcija omogućava da se zvuk iz vašeg televizora pušta preko zvučnika.

HDMI portovi na modelu NR1200 podržavaju sve što biste očekivali po pitanju slike: Ultra HD (sa podrškom za 4: 4: 4 rezoluciju boje), neophodne HDR formate (HGL i HDR10) i HDCP 2.3 (sigurnosni standard koji još nije u upotrebi).

Pored toga, ovaj Marantz risiver donosi podršku za ALLM, novu funkciju iz HDMI 2.1 standarda koja omogućava da kada upalite konzolu, TV automatski odabere pravi režim slike za igranje igara.

Tako ne morate da se bakćete sa podešavanjima na vašem televizoru pre početka igranja kako biste ručno podesili režim slike.

Nije vam nužno neophodan taj CD plejer ili gramofon, jer NR1200 ima čitav niz integrisanih opcija za slušanje muzike. Za početak, to je pravi risiver, koji ima FM i DAB+ radio. S obzirom na to da će u doglednoj budućnosti analogni radio prenosi nestati u Evropi, DAB+ će biti obavezan deo opreme od ove godine pa nadalje.

Zahvaljujući HEOS platformi, NR1200 ima i niz striming opcija, kojima se može upravljati preko jednostavne ali robusne HEOS aplikacije (iOS i Android).
Na ovoj aplikaciji možete sa lakoćom da puštate svoju muziku preko mreže ili preko USB-a koji utaknete u USB port sa prednje strane.
Aplikacija vam takođe omogućava da puštate muziku sa platformi kao što su Deezer, Tidal i Soundcloud.

To je skroman izbor striming servisa, ali srećom postoje drugi načini na koje možete da uživate u svojim omiljenim plej listama i albumima sa platformi Spotify ili Apple Music. Pomenimo samo da HEOS aplikacija takođe omogućava pristup TuneIn striming servisu preko kojeg možete da slušate onlajn radio stanice.

Marantz i Denon – koji dele isti softver i interfejs – su nekrunisani kraljevi upotrebljivosti.

Za AV risivere sa surround podrškom, prilikom postavljanja navodiće vas asistent za postavljanje.

Povezivanje kućne mreže je takođe prilično jednostavno.

Internet konekcija je takođe praktična za ažuriranja i upravljanje risiverom NR1200 preko HEOS aplikacije.
NR1200 nije samo još jedan u nizu AV risivera sa manje kanala. On za tu cenu dolazi sa moćnim pojačalom, tako da možete da upravljate sa ta dva stereo zvučnika baš dobro.

Marantz navodi realne cifre vezane za snagu sa 75 vati po kanalu, uz puno opterećenje preko celog frekvencijskog opsega i sa zvučnicima od 8 oma.
To je dosta drugačije od tih nekih 150 vati koje vidite na nekim risiverima, gde se merenje vrši na pojedinačnom kanalu koji je opterećen jednostavnim test tonom.

NR1200 se po pitanju muzike izdvaja u odnosu na većinu višekanalnih risivera iz istog cenovnog ranga.
A za filmove? Važno je pravilno pozicionirati Marantz NR1200.

Birate uređaj jer smatrate da je stereo slika dovoljna za gledanje televizije, ne zato što se nadate da ćete dobiti bioskopsko iskustvo iz dva zvučnika.
Stereo koji dolazi iz dva diskretna zvučnika je zapravo prilično dobar.

Zahvaljujući risiveru Marantz NR1200 ljubitelji muzike imaju način da slušaju svoju omiljenu muziku u boljem kvalitetu, a pritom i uživaju u boljem zvuku dok gledaju TV.
Početna tačka za ovaj uređaj je prvo muzika, a potom filmski zvuk.

To je obrnuto u odnosu na soundbar zvučnike koji uglavnom kvalitetno reprodukuju zvuk iz filmova i TV serija, ali muzika nije tako dobra.

Marantz NR1200 nije preskup uređaj, mada i dalje vam treba par stereo zvučnika (i možda još i sabvufer) da biste ga koristili.
Ali, u njemu imate rešenje koje je beskompromisno dobro za muziku i zvuk na filmovima.

Tanak dizajn, mnoštvo opcija za strimovanje i širok izbor ulaza čine Marantz NR1200 izuzetno svestranim, baš kao AV risiver.
Dokle god ne težite pravom surround iskustvu, ovo je najbolja za obe vrste audio iskustva.

SPECS:

Povezivanje: Wi-Fi, HEOS, Alexa, Bluetooth, HDMI, AirPlay
Izlazna snaga: 75 W
Dimenzije: 440 x 367 x 105 mm, 7,9 kg
Ostalo: 2-Channel Home Theater Amp & Smart Home Automation

CENA: $ 506.99
PREGLED RECENZIJE
TECH
LIFESTYLE
CENA
test-marantz-nr1200-stereo-risiver-dobre-stereo-performanseMarantz NR1200 je savršen izbor za AiO opcije. Još samo da dodate par zvučnika!

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde