TEST: Uporedni test Samsung top Lite modela

Dočekali smo da Samsung stavi Lite odrednicu u svoje najbolje telefone. Kako se ponašaju i da li vrede vašeg truda?

S10 lite i Note 10 lite su telefoni koji liče na Samsungove perjanice, ali ono Lite otkriva da ovo ipak nisu top modeli iz Koreje.

Kad ih pogledate, međusobno su jako slični – skoro identični. Da li ima deset razlika, kako bi ih stavili kao redovnu rubriku u Enigmatici? Hajde da pogledamo zajedno.

Kao i do sada, poredićemo ih po uobičajenim segmentima: dizajn, ekran, hardver, softver, multimedija, baterija i po ceni.

DIZAJN

Oba telefona nose isti dizajnerski šmek Samsunga za 2020. godinu. Na test smo dobili S10 lite plavi i Note10 lite crveni.

Srećom, jer bi inače bilo problema u prepoznavanju. Razlika u dužini i širini je manja od jednog procenta.

Debljina, tj. težina je najveća razlika pod prstima. 13 grama i 0,6 mm u korist telefona s olovkom.
Raspored kamera na poleđini telefona je takođe drugačiji. Zbog debljine Note gubi u ovoj rundi.

EKRAN

Veličina slike je identična, kao i broj piksela i tip ekrana. Ono što ćete jedva uočiti je HDR10+ kod S10, naspram HDR-a kod Note 10. SAMOLED prikazuje dražesne boje, sunce mu ne smeta za čitljivost. Čak bi napomenuli da je osvetljenje prejako za naš ukus. Uzdali smo se u softverska podešavanja – crno-beli prikaz isključuje iritaciju osetljivih očiju!

Ispod oba ekrana je isti senzor otiska prsta. Samsung nije uspeo da se pomeri od ranijih slabih rešenja senzora. Kod oba telefona selfie kamera je bolja za identifikaciju.

Očigledna razlika je u „rupi“ za selfie kameru. S10 ima prošlogodišnju veliku, a Note10 ovogodišnju malu. Čemu ta razlika stvarno ne znamo, ali ona je razlog pobede Note 10. Malo nas je razočarao okvir S10 selfie kamere. Naime, kamera nije u sredini „rupe“, a to nismo očekivali od proizvođača koji forsira vrhunsku završnu obradu.

HARDVER

Ispod maske i ekrana su najveće razlike između dva „lagana“ Samsunga. Dok u količini i tipu memorije nema razlike – 6/128 GB – CPU/GPU su drugačiji. S10 se uzda u SD855 (za sve vas koji ne volite Exynos u prošlogodišnjoj S10 seriji), a Note10 ima Exynos 9810 – isti onaj koji smo tako voleli u Note9 od pre godinu i po dana.

Brzinski testovi daju primetnu prednost S10, ali se nemojte nadati da ćete golim okom videti razliku. Po AnTuTu v8 dostižu 448.281, odnosno 329.565 poena.
U obe varijante vam je dovoljno snage i memorije za sve aplikacije. Količina RAMa daje mogućnost da ne gasite aplikacije. Brojali smo i preko 50 otvorenih, a sve smo ih pozatvarali samo radi lakšeg pregleda – telefoni nisu blokirali.

U hardver spada i skrivena olovka kod Note10 lite. Radi identično kao kod punokrvnih Note telefona.
Tu dolazimo i do pitanja da li vam treba olovka? Potvrdan odgovor daje prevagu ka Note10, a odričan daje poen S10. Vi odlučite.

SOFTVER

Ista ta olovka je jedina razlika u softveru i korisničkom okruženju. Kombinacija Androida 10 i One UI 2 je odlična. Ništa ne koči, nema zastajkivanja.
Makar delimičnu zaslugu pripisujemo brzom hardveru. Ukratko, ova runda je nerešena.

MULTIMEDIJA

Oba telefona imaju samo po jedan zvučnik, a zvuk je srednje jačine. Interesantno, Note10 ima i 3,5mm audio izlaz. Već smo se odvikli od njega, a Samsung nam ga vraća.
Slušalice u pakovanju su identične – vrlo dobre – s tim što Note10 ima 3,5mm, a S10 ima Type C kraj.

Kamere? Da, različite su. Ne, nećete videti veliku razliku. Glavna kod S10 je veća, ali ima više piksela, pa su isti veći kod Note10.
Ultrawide je ista, dok je treća različita. Note10 ima telephoto (2x zoom), a S10 macro. Da li vam je važnije da zumirate, ili da fotkate objekte iz velike blizine?

Video koristi sve raspoložive kamere (osim macro kod S10).
Tokom snimanja možete uveličati ili otići u ultrawide, kod Not10. S10 ima opciju life focus, koja je kod Note10 izostavljena.

Na kraju ove runde se postavlja pitanje da li eksperimentišete s kamerom, ili vam je dovoljan auto mod?! Razlike su stvarno male, ali je u ovoj rundi S10 dobio na poene.

BATERIJA

Dva dana postaje standard u ovoj godini, i to nas raduje. Oba telefona imaju identičnu bateriju i brzi punjač.
Kada za nešto više od sat vremena napunite 4500 mAh mirni ste do preksutra. Sa zadovoljstvom proglašavamo još jednu nerešenu rundu.

CENA

Poslednja runda je najteža. Cena nije mala, ali oba telefona su vrlo konkurentna. Sa osvrtom na cenu stižemo do večitog pitanja: da li kupiti ovogodišnji high-mid telefon, ili prošlogodišnji (u slučaju Note10 lite od pre dve godine) high telefon? Znamo da najskuplji telefoni imaju sve naj (u datom momentu) dok ostali baš i nemaju.

S druge strane, razlika od godinu i kusur nije mala. Lite vam daje dve godine redovne softverske podrške, a oni stariji koji vam možda padaju na pamet imaju manje.

S10 i Note10 su i ovu rundu igrali nerešeno. Na kraju nema očiglednog pobednika, već moramo pitati sudije koliko bodova su dodelili svakom. Tabela je na kraju teksta. Naš savet je da vam vodilja u odluci bude olovka. Da li vam treba ili ne. Tu je i odgovor na pitanje pobednika. Što se tiče pitanja iz podnaslova, da svakako da vrede truda i vremena.

Nisu mnogo jeftiniji od pandana bez lite sufiksa, a nisu ni mnogo lošiji.
Samsung je našao pravu meru. Lite by Sasmung je mnogo više nego što pod istim sufiksom nudi konkurencija.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde