Društvene mreže izvor zabave ali i prevara – Kako se zaštititi?

Primamljivi oglasi koji vam omogućuju konverziju kripto valuta i brzu zaradu, zadivljujući popusti poznatih brendova, putovanja iz snova ili velikodušne nagrade od kojih vas deli samo jedan klik – neke su od čestih ponuda na društvenim mrežama, na koje korisnici danas nailaze.

Prema regionalnom istraživanju “Biram digitalno” koje je kompanija Visa sprovela početkom ove godine, gotovo četvrtina potrošača u Srbiji svakodnevno koristi pametni telefon za plaćanje i obavljanje transakcija, ali trećina ispitanika i dalje nije upoznata sa svim sigurnosnim mehanizmima koji štite ovaj vid transakcija.

Visa predstavlja neke od najčešćih tehnika, koje prevaranti širom sveta primenjuju na društvenim mrežama, kao i nekoliko jednostavnih saveta, kako da zaštitite lične i finansijske podatke.

Sočan naslov, neodoljiv video zapis, aktuelni članak u vestima – sve što će naterati pojedince da kliknu i pristupe zlonamernoj vezi. Jednom kada pojedinac klikne na link, od žrtve se traži da se ponovo prijavi, da prihvati dozvole aplikacije ili putem lažnog ekrana za prijavu potvrdi autentičnost svojih podataka. Kada se prijavite, prevaranti dobiju vaše akreditive kao i pristup lozinkama i podacima o profilu.

Lažno predstavljanje ili takozvani “fišing” jedna je od čestih tehnika kojom se služe prevaranti na društvenim mrežama. Prevaranti kontaktiraju svoje žrtve putem Facebooka ili Twittera ili direktnom porukom, nudeći poklon ili posebnu ponudu, ili prosleđuju link koji vodi na veb lokaciju koja zahteva podatke o vašoj kartici ili računu.

Uvek koristite proverene sajtove, izbegavajte sumnjive linkove i kupujte isključivo putem zvaničnih sajtova prodavnica. Postoje sajtovi koji su bezbedni za kupovinu i podržani od strane vodećih tehnoloških kompanija. Tako je prisustvo brenda Visa znak pouzdanosti i sigurnosti. Naime, Visa je oznaku Visa Secure implementirala na stotinama hiljada veb-sajtova trgovaca, kako bi učinila sigurnijim online transakcije, te na svim sajtovima na kojima vidite Visa logo – možete bez brige kupovati.

Danas, većina vodećih platformi na društvenim mrežama nudi dvostruku verifikaciju. To obično uključuje povezivanje vašeg računa sa mobilnim telefonom radi verifikacije ili pružanja koda poslatog putem teksta. Ovo je najjednostavniji način da sprečite hakere da hakuju vaš nalog.

Kako bi transakcije na mreži bile sigurne, Visa je razvila tehnologiju Verified by Visa, zasnovanu na bezbednosnom standardu 3D Secure koji je usvojila industrija plaćanja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, prilikom onlajn plaćanja, vlasniku kartice se šalje SMS sa jednokratnom lozinkom, bez koje je nemoguće izvršiti transakciju. To znači da se vlasnik kartice odmah obaveštava o svim aktivnostima na njegovoj kartici, uključujući i one sumnjive, i da o tome može obavestiti svoju banku.

Dodatno, Visa koristi tokenizaciju – tehnologiju koja u svakoj transakciji omogućava zamenu poverljivih podataka o plaćanju jedinstvenim digitalnim identifikatorom – tokenom, bez rizika da on bude ugrožen.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde